Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov počas tlačovej konferencie pred zápasom s Paris Saint-Germain v Parku princov. Tréner sa vyjadril k slovám Luisa Enriqueho z jeho tlačovej konferencie a tiež priznal, že PSG je favoritom, pričom ubezpečil, že z jeho strany nejde o žiadnu stratégiu. 

[Francesc Latorre, Catalunya Radio] Luis Enrique povedal, že on je ten, kto lepšie reprezentuje ducha Barçy... Prekvapilo vás to? Čo si o tom myslíte?

"Videl som, videl som. No, je to Luis Enrique. Myslím, že ho veľmi dobre poznáte. Poznám ho veľmi dobre, máme veľmi dobrý vzťah. Mám k nemu trochu plný rešpekt. Pre mňa je to jeden z najlepších trénerov na svete. Má tím, ktorý je stvorený na to, aby vyhral Ligu majstrov. To je prinajmenšom jeho zámer. Katarčanov dobre poznám. Čaká nás veľmi ťažký súper. Myslím si, že obaja hľadáme to isté. Môžeme si priznať, že Luis Enrique má DNA Barçy rovnako ako Pep, samozrejme, aj Mikel Arteta a my. Štyria tréneri vo štvrťfinále majú DNA Barçy. Nie je to o tom, kto vyhrá o 2% v držaní lopty. My sa snažíme o to isté. Budeme vysoko pressovať, budeme chcieť vlastniť loptu, budeme ju vyvážať zo zadných pozícií... Myslím, že hľadáme presne to isté, tú DNA Barçy, s ktorou sa stotožňujeme a na ktorú sme hrdí."

[Albert Hernández, TVE] Frenkie a Pedri sú na zozname stále bez zelenej od lekárov. Budete ich môcť zajtra použiť?

"Sme pozitívne naladení na to, že všetci, ktorí prileteli, budú určite - ak sa nevyskytnú žiadne prekvapenia - môcť hrať. Teraz máme tréning a zajtra s nimi budeme môcť počítať. Zajtra sa rozhodneme o zostave, ale predbežne predpokladám, že 100% hráčov, ktorí prileteli, bude pripravených."

[Marta Ramon, RAC1] Hovoríte, že nie ste favoritom, ste opatrní... Môže táto vaša diagnóza znížiť tlak na tím?

"Nie je to však stratégia. Hovorím pravdu. Myslím si, že sú favoritmi; Zobrali nám Dembélého, minuli oveľa viac ako my, majú tím na roky, aby vyhrali Ligu majstrov. Poznám ich veľmi dobre, je to ich hlavný cieľ. Pre nás to nie je. Pre nás je to iné. Už som povedal, že sme vo výstavbe. Pristupujeme k tomu s veľkou chuťou, ale aj s pokorou. Nepovažujeme sa za favoritov. A ak to uvoľní hráčov, je to veľmi dobré. Ale nie je to stratégia. Naozaj si myslím, že sú favoritmi."

[Adria Albets, Cadena SER] Na začiatku ste povedali, že s Luisom Enriquem nemáte nič spoločné [Xavi: opäť...] Áno, opäť (smiech), chcem, aby ste to objasnili. [Xavi: Máme veľmi dobrý vzťah! (smiech)]. Dobre, dobre (smiech). Ja sa opýtam a vy odpoviete, čo chcete. Hovoríte, že nie je dôvod na to, aby sme sa dostali do súťaže o štýl Barçy. Ale on hovorí: o držaní lopty, o štatistikách, tituloch, góloch, že vyhráva vo všetkom... [Xavi: No samozrejme (smiech)]. Prekvapuje vás to a myslíte si, že má pravdu?

"Ako som povedal, obaja hľadáme presne to isté. Pre mňa to nemá veľký zmysel. Možno ako nad ním vyhráva o 1% v odberoch.... Hľadáme to isté. Naozaj si myslím, že tu nie je žiadna debata ani polemika. Opýtaj sa ho zajtra znova!"

[Helena Condisová, COPE] Povedali ste, že PSG má tím postavený tak, aby vyhral Ligu majstrov. Medzitým Luis Enrique vyvíja tlak na Barçu a hovorí, že oni vyhrali Ligu majstrov päťkrát a PSG ani raz. Veríte tomu alebo nie?

"Áno, ale ten posledný som zdvihol ja ako futbalista. Nie... Je to môj názor. Samozrejme, všetky názory sa rešpektujú, ale myslím si, že favoritmi sú oni. Navyše, v lete od nás kúpili Ousmane Dembélého."

[Marc Brau, Barça One] Keď ste sa stali trénerom Barçy, povedali ste, že vaším cieľom je vrátiť Barçu tam, kde bola. Teraz ste vo štvrťfinále Ligy majstrov. Nachádzate sa v optimálnom momente? Je to zápas, na ktorý sú všetci mimoriadne motivovaní?

"Áno, myslím si, že kľúčové slovo po týchto štyroch rokoch bez štvrťfinále Ligy majstrov je "vzrušenie". Už pred niekoľkými týždňami som povedal, že je v poriadku snívať, je v poriadku byť nadšený... Sme veľmi motivovaní. Myslím si, že sme v najlepšom momente sezóny, ale čelíme tímu, ktorý je stavaný na to, aby tieto zápasy vyhrával. A podľa môjho názoru čelíme aj jednému z najlepších trénerov na svete. Veľmi ťažký súper, ale my myslíme na seba, s pokorou, ale aj dychtivosťou a vzrušením odohrať dobrú dvojzápasovú sériu a byť v semifinále."

[Alex Pintanel, Relevo] O Mbappém sa veľa hovorí. Pripravili ste pre neho niečo? Je to on, kto môže rozhodnúť tento dvojzápas?

"No, áno. Mbappé, Dembélé, Kolo Muani, Vitinha... Celá zostava PSG. Samozrejme, hlavným strelcom tímu je Mbappé. V obrane musíme hrať lepšie ako kedykoľvek predtým, dávať si pozor na pokrytie, vyhýbať sa protiútokom, byť agresívni... Paríž je jedným z najlepších tímov na svete v protiútokoch. Ak nie najlepší. Preto musíme byť v tomto aspekte dokonalí."

[Albert Nadal, ARA] V tíme máte aktuálneho víťaza Ligy majstrov Gündoğana. Kde ho umiestnite? Bližšie k rozohrávke alebo bližšie k súperovej bráne?

"Nemôžem nič naznačiť, uvidíte zajtra. Gündoğan bude dôležitý. Dôležité bude vyhrávať súboje v strede poľa... smerový príjem, hra proti múru, hra do trojuholníkov... Tímy Luisa Enriqueho sú azda najintenzívnejšie na svete. Tak som to videl aj ja. Videl som, ako Luis trénuje a nároky sú najvyššie. Bude pre nás ťažké udržať sa na lopte na súperovej polovici, posúvať loptu von... Myslím si, že sme sa pripravili dobre, ale vo futbale je toľko premenných a my ich musíme kontrolovať."

[El País] Ako si spomínate na prvú sezónu s Luisom Enriquem ako trénerom?

"Na začiatku to bola ťažká sezóna, potom sa všetko vyvíjalo neuveriteľne dobre. Keďže som vedel, že je to moja posledná sezóna, chcel som ju ukončiť dobre a skončila sa ako vo filme - treble a zdvihnutím pohára Ligy majstrov ako kapitán... S Luisom sme mali veľmi dobrý vzťah medzi trénerom a kapitánom. Najvyšší rešpekt, myslím, že som mu v ťažkom období veľmi pomohol. Spomínam na to s hrdosťou."

[Ivan San Antonio, Šport] Urobili ste všetko pre to, aby Dembélé zostal... Rozprávali ste sa po jeho odchode? Mali ste dobré vzťahy...

"Áno, po žrebe sme si vymenili správy. Povedali sme si, že sa uvidíme v Paríži, že mu želám všetko najlepšie... Mám k nemu veľkú náklonnosť. Prechod do Paríža bol pre neho veľkou výzvou, tak mi to vysvetlil... a preto si myslím, že sú favoritmi, pretože vzali jedného z našich najlepších futbalistov."

[German García, Radio Nacional] Očakávate zajtra nejaké... prekvapenia? Pripravujete aj nejaké? Myslíte si, že už tento zápas by mohol rozhodnúť celý dvojzápas?

"Neviem, je to futbal... Na futbale je skvelé to, že je nepredvídateľný. Nevieme, čo sa stane, ale budeme sa snažiť kontrolovať tie faktory, ktoré som už spomínal. Luis Enrique má veľa možností a využíval ich počas celej sezóny. Rozostavenie s tromi obrancami s ofenzívnym pravým obrancom, s ofenzívnym ľavým obrancom... s Ousmane v strede a na krídle... Má veľa možností a pracuje veľmi dobre. Je to skvelý tréner. Bude to zápas rana za ranou. Teraz vyvíjam tlak na vás, potom vy vyvíjate tlak na mňa. Bude to veľmi intenzívny zápas."

Otázka vo francúzštine od novinára L'Equipe o štyroch tréneroch vo štvrťfinále, ktorí hrali za Barçu.

"Myslím si, že Mikel Arteta, Pep Guardiola, Luis Enrique aj ja sme viac-menej trénovali v tejto DNA Barçy. Myslím si tiež, že nám celkovo pomáha aj to, že každý z nás bol stredopoliar. Máme pred sebou novú vlnu trénerov, z ktorých väčšina bola strednými záložníkmi. Je to svojím spôsobom výhoda, pretože sa na futbal pozeráme globálne, inak ako útočník, obranca alebo brankár. Myslím si, že filozofia Barçy je kľúčová a tiež dáva výhodu."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Čaká vás prvé štvrťfinále Ligy majstrov ako trénera. Čo pre vás znamená zajtrajší zápas? Je to výzva? Zodpovednosť? Viem si predstaviť, že ste videli nádeje barcelonismo v uliciach.

"Myslím si, že ako ste povedali, je to výzva, zodpovednosť. Videl som barcelonismo s veľkými nádejami, na ulici, fanúšikovia, myslím, že naozaj chcú, aby tím vyhral. Možno k tomuto súboju pristúpime v najlepšom momente sezóny. Súťažíme veľmi dobre, hráči sú motivovaní. To ma núti myslieť pozitívne. Máme pred sebou super tím, jeden z najlepších v Európe, stvorený na to, aby vyhral Ligu majstrov, a trénera, ktorý je pre mňa skvelý, jeden z najlepších na svete. Viem si predstaviť náročnosť, ale je to výzva aj pre mňa ako trénera, ale predovšetkým pre hráčov, ktorí sú hlavnými protagonistami."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Toto môže byť pre vás posledné double v Lige majstrov. Pristupujete k nemu ako k niečomu výnimočnému?

"Áno, pristupujem k tomu s motiváciou a zodpovednosťou, je to obrovská výzva, ale nesústredím sa na to ako na niečo osobné. Pozerám sa na klub, na hráčov, chcem a dúfam v semifinále pre Barcelonu, nie na to, aby tam bol Xavi. Je to o tíme, o kolektívnom myslení, nie je to otázka ega."

[Bernat Sole, Catalunya Radio] Ako by ste pristupovali ku koncepcii individuálneho pokrytia v súvislosti s Mbappém?

"Nepáči sa mi to. Nepáčilo sa mi to ako futbalistovi ani ako trénerovi. Nikdy som ho nepoužíval. Iná vec je bezpečnosť, väčšia pozornosť, viac pozorovania, prevaha v defenzíve... Je to tak, väčšia pozornosť. Ale sme vo štvrťfinále Ligy majstrov, hráči sú na najvyššej úrovni. Každý detail je rozdiel, v prospech aj v neprospech. Preto sa budeme snažiť byť pozornejší voči útočníkom PSG."

[La Vanguardia] Ako sa zmení Barcelona, keď hrá so Sergim Robertom alebo Frenkiem de Jongom?

"Myslím si, že sa to mierne líši. Očakávame veľa osobných súbojov, obaja to dokážu, v obrane aj v útoku, dokážu si vytvoriť vedenie. Možno v tomto zápase viac oceníme fyzické rozpoloženie, stav formy, to, ako k tomuto súboju pristupuje futbalista. Videl som to všetko za posledných 10 dní tréningov, v akej sú kondícii a ako sa im darí. Je to zápas, v ktorom musíte byť fyzicky na 100%. Je to stretnutie s maximálnymi nárokmi, predovšetkým [PSG] je veľmi intenzívny tím, nebudeme mať prakticky žiadny čas na rozmýšľanie, budú nás tlačiť 90 minút."

[Jordi Blanco, ESPN] V závislosti od toho, či sa v nasledujúcich štyroch zápasoch proti PSG, Cádizu a Realu dostaví úspech, porážka alebo neúspech, môže to znamenať sezónu, a to ako vašu osobnú, tak aj klubovú?

"Áno, samozrejme, sú to výsledky. Povedal som to už na začiatku sezóny, do veľkej miery nás hodnotia výsledky. Prichádza rozhodujúce obdobie, dôležitá časť sezóny, máme pred sebou veľmi rozhodujúce 2-3 týždne z hľadiska zvyšku sezóny."

[Otázka z Francúzska o Luisovi Enriquem]

"Nie je to súboj medzi Luisom Enriquem a mnou, je to súboj medzi PSG a Barcelonou. Vždy som si myslel, že futbalisti sú skutočnými protagonistami tohto filmu."

[Sergi Sole, Mundo Deportivo] Ako sa darí veteránom pred takým dôležitým zápasom? Ter Stegen, Christensen, Gündoğan, Lewandowski...

"Veľmi dobre, sú veľmi motivovaní. Myslím, že som už viackrát povedal, že máme výnimočnú šatňu a sú v nej veľmi dobré vzťahy, medzi mladými a veteránmi. Veteráni sú príkladní. Robert, Iñigo, Sergi, Ter Stegen, Gündoğan, nikoho by som nechcel vynechať, sú príkladní. Spôsob, akým trénujú, spôsob, akým chcú vyhrať... Majú mentalitu víťazov, čo je veľmi dôležité. Väčšina z nich už vie, aké to je vyhrať Ligu majstrov, poznajú cestu. Veľmi pomáhajú mladým a to je kľúčové."

[Otázka z Francúzska o napätí okolo zápasu]

"Je to ťažké, myslím si, že okolo stretnutia je trochu nervozity. Dúfam, že sa absolútne nič nestane, že si ľudia budú môcť v pokoji vychutnať futbal, sledovať predstavenie na ihrisku, že bude úplný rešpekt pre všetkých fanúšikov."

[Carlos Monfort, FC Jijantes] Bude sa v tejto fáze sezóny riskovať s hráčmi, ktorí sa zotavili?

"Nie, v prvom rade je dôležité cítiť, ako sú na tom všetci fyzicky, a potom sa rozhodneme. Zajtra budeme hovoriť o tých, ktorí mali neduhy alebo sa vracajú po zraneniach. Čo sa týka základnej zostavy, kľúčový je predovšetkým stav formy."

 

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-04-09 20:59:04
Hej suhlasim s Xavim, keby sme mali v zaklade zdraveho Frenkieho a Pedriho vo forme povedal by som, ze je to 50 na 50. Ale s nasim momentalnym stredom pola, utokom s nizsou efektivitou a hracmi, ktori hraju prvy rok La ligu toboz stvrtfinale LM...to vidim tak na 60:40 pre PSG. Ale na samotnu hru sa uz dockat nemozem.
2024-04-10 08:22:38
Neviem prečo ale počas tejto sezóny to bolo hore dole ale teraz za posledných pár zápasov som nabral nejak presvedčenie že by sme to mohli dať. Neviem sa už dočkať zápasu a myslím si že to DÁME. PSG ako prišli katarčania bol vždy považovaný za víťaza všetkého ale my sme BARCA.