Slová chvály si za svoj výkon v zápase proti PSG zaslúži aj Pau Cubarsí, ktorý napriek tomu, že je dorastenec, sa na takejto veľkej scéne vôbec nestratil.

Cubarsí nastúpil na súboj v Parku princov s tým, že po úspešných dueloch proti Neapolu a Atléticu bol istým členom základnej zostavy Barcelony. Pri takomto mladom hráčovi však vždy môže zostať tieň pochybností, ako sa mu bude dariť proti takým elitným hráčom, ako je Kylian Mbappé. Najmä preto, že pre Cubarsího to bolo len druhé vystúpenie v Lige majstrov. 17-ročný mladík však túto výzvu zvládol.

Cubarsí si pripísal veľa dobrých zákrokov, veľmi inteligentne sa umiestňoval a dostal sa k súperom. Pozornosť púta situácia, keď bol Kylian Mbappé v ofsajde (neskôr odpískanom), takže bol niekoľko metrov pred obrancom, ale barcelonský odchovanec ho ešte stihol zablokovať sklzom. Človek si v tejto súvislosti mohol spomenúť na Javiera Mascherana a jeho slávny zákrok v konfrontácii s Arsenalom. Aj napriek postaveniu mimo hru treba oceniť Cubarsího za jeho odhodlanie a dobrú reakciu.

V niektorých situáciách sa Cubarsí mohol zachovať o niečo lepšie, napríklad rýchlejšie pristúpiť k Vitinhovi pri jeho zásahu, ale ťažko z toho viac obviňovať 17-ročného hráča, najmä keď väčšiu zodpovednosť za to, že táto akcia vôbec prišla, nesú stredopoliari. Mladý obranca ako zvyčajne exceloval v rozohrávke. Jeho prienikové prihrávky sa výrazne zlepšili a poháňali rozbiehanie akcií Barcelony, čo jej umožnilo dostať sa z tlaku. Bol to Cubarsí, kto prihral Lewandowskemu pred prvým gólom, bol to on, kto prihral Pedrimu pred druhým gólom. Celkovo mal 47 prihrávok s 89% presnosťou, čo je viac ako dvakrát viac ako jeho partner v obrane Ronald Araujo. Práve tieto Cubarsího prednosti v hre s loptou z neho robia taký skvelý doplnok Uruguajčana.

Jediným problémom pre Barcelonu v prípade Cubarsího talentu by mohla byť nízka odstupná klauzula obrancu vo výške 10 miliónov eur. Roger Torello z katalánskeho denníka Mundo Deportivo však ubezpečuje, že strany chcú pokračovať v spolupráci aj v nasledujúcich rokoch. V súčasnosti prebiehajú rokovania so zámerom rýchlo dosiahnuť dohodu. Novinár nevylučuje, že sa tak stane ešte pred koncom sezóny. Podľa Torella chce Barça v prípade Cubarsího postupovať podľa podobného vzorca ako pri rokovaniach s Lamine Yamalom. Ide o to, aby sa teraz zvýšila klauzula, a keď obranca v januári dovŕši 18 rokov, podpíše ďalšiu zmluvu, ktorá ho zaviaže ku klubu na ďalších 5 rokov.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
AndreasGerardi Premium
2024-04-12 16:41:25
Ten chlapec proste presne prihrá a pidrží loptu aj v situacii, kde by 95% svetovych stoperov odkoplo loptu do stratosfery. On este zdvihne hlavu a posle presny pas cez pol ihriska. Fakt nenormalny hracik. A neuveritelne inteligentny. Ked si porovnam z toho zapasu pozicne branenie Beralda a jeho, tak Beraldo vyzeral ako hrac z dediny co vcera zacal hrat stopera. A to stal 45 mega !!!!!
paprik Premium
2024-04-12 17:05:12
Pamatam si zaciatky Puyola aj Gerarda,ale zdaleka nemali taky vstup do velkeho futbalu ako tento chlapec...a to je Puyol jeden z mojich najoblubenejsich hracov. Len sa modlim aby sa nieco nezvrtlo,pretoze spolu s Araujom by sme mali obranu na par rokov v suchu.