Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred nedeľňajším El Clásicom. Tréner povedal, že tím potrebuje po vypadnutí z Ligy majstrov vymeniť čip a pochválil Real Madrid za skvelú defenzívu v zápase proti Manchestru City.

[Roger Losada, Catalunya Radio] Ako vidíte tím po vypadnutí z Ligy majstrov? Podarilo sa mužstvo prebudovať?

"Musíme vymeniť čip a myslíme si, že tento hnev, frustrácia a veľa momentov bezmocnosti z posledného zápasu kvôli zlému výsledku a okolnostiam sa teraz obráti v náš prospech. Musíme tento hnev premeniť na veľmi dobrý futbal, dominovať v zápase, byť lepší ako súper... Zajtra však hráme proti naozaj silnému Realu Madrid a ešte viac ich posilní postup do semifinále Ligy majstrov."

[Marta Ramon, RAC1] Vyriešil sa konflikt v šatni po Gündoğanových slovách?

"Áno, všetko je vyjasnené, nie je žiadny problém. Nevnímal som to ako problém, ale prebehol rozhovor, došlo k porozumeniu a nie je žiadny problém, všetko je vyjasnené."

[Adria Albets, Cadena SER] Ako hodnotíte zápas Realu proti City? Podpísali by ste sa pod takýto zápas, len aby ste postúpili?

"Real musel brániť. Nakoniec hráte proti podľa mňa najlepšiemu tímu na svete, ktorým je Manchester City, a musíte sa často radiť do nízkeho bloku. A nie že by ste to tak chceli, len vás k tomu súper núti. Stalo sa nám to veľakrát, napríklad na štadióne Realu Sociedad, a to sme nechceli. Nechceme takýto scenár, ale niekedy vás k tomu súper núti, a ešte viac tím ako Manchester City, ktorý tlačí. Real musel brániť a bránil veľmi dobre. A to je legitímne. Je to súčasť hry, sú prvky hry, v ktorých musíte dominovať, a Real je v tom dobrý. Dokázali to už v zápase proti nám v jesennej časti, keď bol prvý polčas úplne náš. Zajtra okrem toho, že musíme hrať dobre, musíme byť efektívni, pretože Real je efektívny. Dobre bránia, sú efektívni, využívajú priestory... sú v tom najlepší na svete... Sú rýchli... Majú veľký potenciál. Je to Real Madrid, hovoríme o jednom z najlepších tímov na svete a v posledných rokoch."

[Manuel Oliveros, Cadena COPE] Na budúci týždeň je naplánované stretnutie s vami, na ktorom sa rozhodne o vašej budúcnosti... Ovplyvní to dojem, ktorý zanechá zajtrajší tím?

"Žiadne stretnutie sa nekoná, nebol som predvolaný. To je jedna vec. Okrem toho to teraz nie je dôležité. Ešte raz: nie som dôležitý. Zajtra ide o tím a klub. Hráme o ligový titul, alebo skôr o jeho dobrú časť. Bez víťazstva to bude veľmi ťažké, ešte ťažšie v prípade prehry. Zajtra musíme vyhrať. Hráme o ligu a ja nie som dôležitý. Na rozhovory bude ešte čas."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Aký Real očakávate?

"Zajtra máme najlepšiu príležitosť dostať sa do ligy, môžeme sa priblížiť na päť bodov. Myslím si, že toto stretnutie sa teraz stáva najdôležitejším v sezóne. Stretneme sa s veľmi silným Realom, najmä po vyradení tímu, ktorý považujeme za najlepší na svete, City. Takže je tu veľká eufória, pod mrakom... Je to fyzicky aj psychicky veľmi silný súper. Pokúsime sa zmeniť čip, dnes sme trénovali oveľa lepšie, včera sme ešte mali psychickú opicu po Lige majstrov. Myslím si, že sme na tento zápas pripravení a pristupujeme s plnou nádejou zabojovať o La Ligu."

[Francesc Latorre, TV3] Je zrejmé, že toto stretnutie bude mať veľa "minizápasov". Chcel by som sa však spýtať konkrétne na prvých 15 minút duelu. Vzhľadom na atmosféru by mohli byť rozhodujúce...

"Áno, dnes sme sa s hráčmi dobre porozprávali o tom, že Real na nás určite vyvinie tlak v prvej štvrťhodine oboch polčasov. Hrajú totiž doma. Musíme byť veľmi odvážni s loptou, nestratiť ju, pomôcť si. Je to ideálny scenár na to, aby sme ukázali našu osobnosť a všetko, na čom sme pracovali. Po príprave hry v obrane a v útoku si myslím, že na Bernabéu môžeme odohrať skvelý zápas a vyhrať. To však musíme dokázať už zajtra. Áno, prvé minúty budú kľúčové, aby sme ovládli hru a upokojili ju tvárou v tvár vysokému pressingu, ktorý Real určite uplatní."

[German García, Radio Nacional] Z čoho pramení tento súťaživý gén Realu Madrid?

"No, z toho, že veľa krát vyhrali, ak sa to stane, hráte s väčším pokojom, nemáte tú naliehavosť, máte väčšiu sebadôveru. A nakoniec je to veľmi dobrý tím. Hovorí sa, že je to šťastie, ja na šťastie príliš neverím. Verím v obrannú prácu, solidaritu, ktorú ukazujú... Všetci pracujú, predná trojica pracuje viac ako kedykoľvek predtým, majú pokrytie... Áno, Manchester City mal stretnutie vo svojich rukách a jasných príležitostiach, ale taký je futbal. Nie je to náhoda. Za posledné tri roky Real dvakrát vyradil najlepší tím na svete, ktorým je podľa mňa Manchester City. Proti takémuto tímu sa v Španielsku postavíme."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Zajtrajší zápas na Bernabéu je ako finále La Ligy?

"Áno, pre nás je to zatiaľ najdôležitejší ligový duel, to je jasné. Musíme ho vyhrať, aby sme vytvorili tlak na lídra a priblížili sa k nim na päť bodov. Takýto scenár by sme si želali na konci zajtrajšieho stretnutia. Pokúsime sa na Bernabéu zabojovať a zvíťaziť. To je náš cieľ."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Z posledných 10 zápasov na Bernabéu ste vyhrali 7. Dodáva to optimizmus?

"Áno, máme pred Realom úplný rešpekt, to je jasné. Vedie ligu, prehral 1 z 31 zápasov. Má mimoriadne štatistiky. V La Lige nemáme zlé čísla, myslím, že je to o štyri body menej ako v minulej sezóne, keď sme boli lídrami. Real zatiaľ odviedol dobrú prácu, ale zajtra je na nás, aby sme vyhrali zápas. Vnímam to ako šancu priblížiť sa na päť bodov. Dáme do toho všetko, aby sme mohli konkurovať skvelému tímu."

[Albert Hernández, Television Española] Museli ste nejakým spôsobom zasiahnuť alebo hovoriť s Gündoğanom a Araujom, alebo sa táto otázka vyriešila prirodzene?

"Áno, nie je to žiadny problém. Keď v príbehu nie je zlý úmysel, nie je žiadny problém. Takto to je. Všetko je vyriešené."

[Jordi Blanco, ESPN] Okrem naliehavej potreby víťazstva môže výsledok zápasu spôsobiť krízu?

"Nie, uvažujem o pozitívnom scenári. O tom, že môžeme odohrať skvelý zápas, vyhrať a priblížiť sa na päť bodov, čo by znamenalo, že stále existuje boj o titul. Myslím pozitívne, pripravujem tím na víťazstvo. V tomto dueli si pôjdeme po víťazstvo."

[Alex Pintanel, Relevo] Môže fyzický faktor pracovať vo váš prospech?

"Je to skôr na ich zvážení. Sme v dobrej forme a sme pripravení vyhrať. V tomto type zápasu nás únava príliš neovplyvňuje."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Rád by som sa vás opýtal na rozhodcu, ktorý viedol aj zápas proti Getafe... Aký je váš názor na pridelenie tohto rozhodcu na nedeľňajší zápas?

"Rozprávanie o rozhodcoch mi nepomáha. Dúfam, že zostane neviditeľný a že bude rozhodovať dobre, čo je cieľom všetkých rozhodcov."

[Sergi Capdevilla, Sport] Mali ste pocit, že ste proti PSG nevyužili šancu dosiahnuť niečo veľké?

"Preto som frustrovaný, aj ja robím chyby, keď vidím červenú kartu. Sú to situácie, v ktorých je napätie. Taký je futbal. Nezminimalizovali sme naše chyby a vybralo si to svoju daň. Je to škoda, pretože to bola veľká príležitosť. Nechali sme si ju prekĺznuť pomedzi prsty."

[Joan Domenech, El Periódico] Bráni Barcelona horšie?

"Áno, mali sme zápasy, v ktorých sme hrali v desiatich a bránili sme veľmi dobre, ako napríklad proti Atléticu a Alavésu, ale v stredu nie. Nikoho neobviňujeme, sú to naše chyby. Musíme byť sebakritickí. Som si istý, že sa z toho poučíme."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Od víťazstva v Superpohári ste v ostatných dvoch El Clásico hrali s dvoma útočníkmi a štyrmi záložníkmi. Môže Raphinha hrať podobnú úlohu ako Gavi? Mohli by ste sa vrátiť k hre vo formácii so štyrmi stredopoliarmi?

"Či už tam bude hrať Raphinha alebo Gavi, musí veľa pomáhať v obrane, ale aj v útoku. Raphinha sa veľmi dobre prispôsobil takejto hre. Minimalizoval straty a veľmi dobre sa prispôsobil tejto pozícii."

[LaLigaTV] Zajtra hráte finále. Ak nevyhráte nad Realom, do konca sezóny vám zostane už len 18 bodov. Bude to znamenať prehru v boji o titul?

"Prakticky áno. Chceme myslieť pozitívne, chceme vyhrať a znížiť bodový rozdiel. Zajtra máme možnosť bojovať až do konca o majstrovský titul. To je náš prístup."

 

 

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
Marian Premium
2024-04-20 18:38:10
Skvelý prístup , Xavi. Treba do toho dať všetko a výsledok sa dostaví.
2024-04-20 22:29:45
Hlavní rozdíl mezi námi a Realem? Real má mentalitu vítězů a zu jsme mi zapomněli asi 7 let zpět.
Jinak má samozřejmé Real i lepší tým a příchod Mbappeho to jen umocní.