Vo veku 29 rokov, Ivan Rakitić hráva už svoju štvrtú sezónu na Camp Nou s rovnakou vášňou, ako keď v detstve hrával na ihrisku s kamarátmi. Chorvát pritom rozpráva ako kapitán a nebojí sa žiadnej otázky či témy, na ktorú by sa mohol vyjadriť.

Ste na čele ligy s 9-bodovým náskokom a dostali ste sa do štvrťfinále Copa del Rey... dobrý rok, nie?

Ešte to len začalo. Tento rok sme odohrali zatiaľ iba pár stretnutí, a ako ja rád hovorím, cirkus sa znova začína. Nemáme čas si to užívať alebo relaxovať. V Barcelone je všetko veľmi komplikované, no snažíme sa stále napredovať. Najpodstatnejšou vecou je to, aby sme sa neustále udržovali v čo najlepšej forme.

Zmenili sa veci k lepšiemu, čo sa týka minulej sezóny? Pripomína ti to rok treble pod vedením Luisa Enriqueho?

Je normálne že tu bol rozruch, pretože nie každý rok sa vám podarí predať hráča za 200m, jedného z troch najlepších hráčov sveta. Tieto veci sa však dejú, no ak sa na všetko pozrieme spätne, darí sa nám. Nikdy nie ste šťastní, keď prehráte, ako my v Superpohári, no ak sa to má niekedy stať, nech je to vtedy. Ďalšia vec, ktorá je dôležitá, je tá, že nemôžeme premýšľať o ničom inom ako o najbližšom zápase.

Čo je už určite jasné je to, že existuje život aj po odchode Neymara

Nejdem vám klamať. Preferoval by som, keby tu bol Ney s nami. Mimo toho, že je skvelým hráčom, je to priateľ a máme ho radi. No čo už, musíme pokračovať. Barcelona nie je len o jednom, dvoch, či troch hráčoch. Je to najlepší klub na svete a my musíme stále tvrdo makať. Bolo by síce lepšie, keby sme sa mohli spoliehať aj naňho, no on tu nie je a my musíme spojiť sily, aby sme boli úspešní.

Aké taktické rozdieli si postrehol na rozdiel od minulej sezóny?

Nie je to len o poslednej sezóne. Ak máte o jedného individuálneho hráča viac, alebo menej, úplne to zmení tím. Najdôležitejšou vecou je to, že sme Valverdeho pochopili veľmi rýchlo a trénerove myšlienky boli jasné. Chcel, aby sme sa držali čo najbližšie pri sebe. Stále sa snažíme niečo vymyslieť, no v obrane stále pressujeme spoločne.

Je tím aktuálne viac defenzívnejší, alebo sa mu len darí lepšie brániť?

Definujte si to ako chcete. Podstatná vec je tá, že musíme mať pocit, že sme silný. Je náročné pre ostatné tímy dať nás dole.

Tréner ťa požiadal, aby si vykonával viac defenzívnej roboty. Postrehol si zmeny vo svojich výkonoch?

Určite je to iné. Nie je náhoda, že niekedy som mal v tomto okamihu 3 až 4 góly, pričom teraz som dokázal streliť iba 2. Moji spoluhráči mi však veria, trénerský tím vie, čo môžem tímu ponúknuť a že sa budem o svoje miesto neustále biť.

Je jasné, že ti Valverde verí. Ako Messi a ter Stegen, tak aj ty si odohral každý zápas v lige...

Snažím sa robiť veci tak dobre, ako len viem a musím mať aj sebadôveru. Chcem v nastolenom trende pokračovať a ak to pôjde tak ako doteraz, budem spokojný.

Cítiš sa dôležitejší ako v predošlých rokoch?

Neviem ako mám opísať minulý rok. Bol som hráčom, ktorý pod Enriquem odohral najviac zápasov. Na konci som však mal nejaký zvláštny pocit a neviem prečo. Vôbec som sa toiž nezmenil. Po troch sezóna som sa stal hráčom, ktorý odohral najviac zápasov... Nedarilo sa mi zle.

Tento rok sme ťa videli už niekoľkokrát na pozícii Sergia Busquetsa. Môže tam ležať tvoja budúcnosť?

Uvidíme. Zatiaľ je tu Busi, ktorý je najlepší hráč v tejto pozícii... Dôležité je, že si navzájom pomáhame. V národnom tíme však taktiež často hrávam na pozícii pivota.

Nie je v súčasnosti problém s pretlakom záložníkov v tíme?

Musíte sa opýtať trénera, to nie je môj problém. Každý dobrý hráč je vítaný. Hrať však môžu iba 11-i + traja náhradníci. To je presne to, čo kouč musí robiť, no je podstatné, že si rozumieme a máme rovnaký cieľ - vyhrať každý zápas.

zdroj: marca

kluc

26
2018-01-13 11:52:40

že 4 roky už, ako to rýchlo ide

bruno1

22
2018-01-13 11:58:44

Raketa je dobry hrac. Nasiel svoju formu. Dobre ze sme za ho nezbavili tak ako sa v lete pisalo

kov3

6
2018-01-13 12:00:26

Prosím opraviť na .....sme silní .....
Definujte si to ako chcete. Podstatná vec je tá, že musíme mať pocit, že sme silný. Je náročné pre ostatné tímy dať nás dole.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.