Stále čoraz viac mladíkov hľadá ako riešenie svojho futbalového rastup práve odchod z Katalánska. Vidia totiž väčšiu šancu presadiť sa v prvom tím v zahraničí, pričom ostatné kluby im ponúkajú aj oveľa lepšie kontrakty. FC Barcelona ide však proti tomu zakročiť, pričom mladíkov zdvihne platy a aj výkupné klauzule.

Odchod Sergia Goméza do Borussie Dortmund bolo poslednou kvapkou a vedenie Kataláncov sa rozhodlo, že týmto odchodom musí vystaviť červenú. Klub sa totiž bojí odchodu ďalších svojich žiakov a snaží sa tomu všemožne zabrániť. Denník Sport však informuje o tom, že v lete sa bude porúčať ešte veľké množstvo ďalších hráčov. Pre niektorých sa zdá nepochopiteľné, prečo mladíci opúšťajú La Masiu a spomínaný denník spísal dôvody, ktoré vedú odchovancov ku odchodu z klubu.

Športové zázemie

Barca má veľký problém, čo sa týka štruktúry klubu. Veľa ľudí si dokonca myslí, že tu pôsobia dva úplne rôzne tímy. Jeden je vedený Jordi Rourom a Aureli Altimitom (tímy od 9 do 16 rokov pod nimi dosiahli skvelé výsledky), no a potom tu je tím od 17 rokov vyššie. Zahraničné kluby tak dobre vedia, že Barcelona nemá plnú kontrolu a snažia sa to využiť. Tímy ako Dortmund a Monako potom zlanária hráča na miesto v prvom tíme, čo je pre mladíka z nižších líg veľmi veľkým lákadlom.

Nízke klauzule

Prestupový trh je bláznivý. Za hráčov, ktorí ešte poriadne nič nedokázali, sa platia nehorázne sumy. Tri milióny za hráča, ktorý bol vychovaný v najlepšej akadémii sveta, je však veľmi zaujímavá investícia. Je vhodné poznamenať, že v prípade Sergia Goméza sa jedná o druhého najlepšieho hráča svetového šampionátu do 17 rokov. Pre porovnanie, Valencia si v posledných týždňoch zabezpečila kontraktov Ferrana Torresa, pričom mu zaistila miesto v prvom tíme a dvihla výkupnú klauzulu na 25 miliónov eur. Barca musí urobiť to isté, takže ak sa aj rozhodne mladík odísť, aspoň z toho klub zarobí.

Prestupy v rámci B-tímu

V poslednej dobe to vyzerá tak, že Bčko je odkázané skôr na kupovanie futbalistov, ako na postupné začleňovanie odchovancov. Najlepšie to vyzerá na príklade zimného prestupu, kedy sa rezerva posilnila o Ballou Tableho (18). Len Aleňá, Busuqets, Abel Ruiz a Cucurella hrali túto sezónu pod Gerardom Lopézom pravidelne. Tarin a Morer zatiaľ presedeli väčšinu zápasov iba na lavičke, Carlez Perez využil zranenia svojich spoluhráčov, aby sa konečne pozrel na ihrisko a Palenciu so Sarsanedasom zase celú sezónu trápia zdravotné problémy.

Veľké výzvy a štýl Barcelony

Barca je ako bublina. Odkedy sú deťmi, hráči majú rôzne výhody a snažia sa osvojiť si štýl založený na držaní lopty. Všetko vyzerá perfektne, no keď sa v nasledujúcich rokoch rozhodnú odísť, zistia, že v iných kluboch im to až tak veľmi nejde. Veľa mladíkov tak odíde, nenájde si inde miesto a skončí na lavičke tímov zo Segunda División B. Aj sám Gerard Piqué poznamenal, že: "na odchod musí mať hráč hlavne veľa odvahy. Všetko má totiž v Barcelone. Ak sa Sergio rozhodol odísť, tak potom je statočný, pretože zažije kopu nových skúseností v zahraničnom klube, pričom ani nevie tamojší jazyk."

Ako klub plánuje naložiť s touto situáciou?

Hlavným cieľom klubu je postupne zvýšiť platy hráčov, no nanajvýš na 160%. Vedenie si je vedomé, že na to potrebuje potrebné prostriedky, no aj tak majú posledné slovo hráči a ich okolie. Veľa z nich sa rozhodne odísť aj napriek všetkému. A niet sa čo čudovať, keď im nikto nedokáže zaručiť minúty v prvom tíme. V tomto prípade sa však môžme pozrieť s hrdosťou na takého Sergiho Roberta, ktorý ide mladým nádejám príkladom.

Ďalším krokom následne bude navýšenie výkupných klauzúl hráčov. Z Barcelony totiž nenakupujú len Angličania, ale aj Nemci a Francúzi. Nie je to síce veľmi závideniahodná situácia, no kompetentní sa už konečne zobudili a už ich prestáva baviť posielať mladé nádeje preč doslova zadarmo.

zdroj: fcbarca.com
foto: labeautédufootball

Zubohryz1

17
2018-01-31 09:10:02

V dnešnom futbale vo veľkoklube, ako je napr Barca je velmi tažke zapracovať do A- teamu nejakeho odchovanca z La Masie.
Každy očakava vysledky, tak preto sa kukupu už hotovy hraci a aj ked sem tam niekto nazre a Ačka, tak je to vacsinou len v menej dolezitych zapasoch.
Ved už len s touto zostavou čo mame tak už aj hviezdy budu musiet niekedy sediet na lavicke.

ForzeVilla

32
2018-01-31 09:16:14

Treba sa napríklad ale pozrieť aj na to, koľko hráčov z našej akadémie sa v posledných rokoch predralo HOCIKDE a vypracovalo sa na absolútnu špičku? Bartra včera prestúpil do Betisu a mňa napadá možno tak Icardi, ktorý je v Interi vážne svetová extratrieda.

Žiaľ kvalita týchto mladíkov je v súčasnosti veľmi nízka, ešte chvíľu teda potrvá, kým príde taká generácia, akou bola tá Guardiolova, ak sa jej vôbec niekedy dočkáme...

bruno1

19
2018-01-31 09:29:06

Presne tak. Kazdy hovori o odchovancoch, ale kde skoncili tieto "talenty"? Bojan v anglickom podpriemere, Cuenca, Tello, Bartra a dalsi v spanielskom priemere. Ak by boli take hviezdy tak uz hraju v City alebo Bayerne

NajoTv

2
2018-02-01 13:04:55

Thiago Alcantara je ešte dalšia svetla vynimka ale to je tak asi všetko

kluc

5
2018-01-31 10:59:52

Ale pokiaľ to občas neriskneme tak výsledok neuvidíme. Lebo tak ako Tello, Bojan sú hráči ako Fabregas,Icardi a pod. a možno jeden z 10-tich bude hodný 100m. Ale to nezistime keď nebudú mať dôveru a šancu.

Vladis_46

5
2018-01-31 11:35:05

momentálne sa Arnaiz pekne ukazuje, zaslúžil by si občas naskakovať do rozhodnutých zápasov

V1PER

6
2018-01-31 12:56:20

Ale ten nie je odchovanec la masie

maryann

2
2018-01-31 16:40:14

Munir dostal tiez vela prilezitosti a tiez to nebolo bohvieco,tak musel odist a proti "svojej Barce presadel na lavicka a za tych par minut ho ani nebolo vidiet

Dr-QQ

2
2018-01-31 17:52:26

A kto nastrelil tú toľkokrát tu komentovanú ruku Umtitimu?

Jhonys

0
2018-02-01 19:47:18

zajímavé, že když pak hrál za Valencii proti Barceloně, vždycky hrál základ a vždycky se prosadil... :D

gula123

1
2018-01-31 22:09:33

Za posledných desať rokov odišlo z barcy "B" 171 futbalistov.
40 hrá 1. ligu a na špičkovej úrovni hrá z tohto obdobia iba Busquets, Sergi Roberto, Iago Falque, Thiago, Nolito, Oriol Romeu, sergi Gomez, Grimaldo. Asi dosť málo?

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.