Včerajší zápas Barcelony proti Realu Betis bolo možno najpríjemnejších 90 minút futbalu, ktoré Blaugranas v poslednom čase predviedli. Ako sa hovorí, lepšie to už ani nemohlo byť. Pre Xaviho zverencov to bol rozprávkový večer v každom zmysle slova. Od fanúšikov, ktorí absolvovali dlhú a únavnú cestu na Montjuïc, aby zaplnili štadión, až po bezchybný večer Barcelony.

João Felix, Robert Lewandowski, Ferran Torres, Raphinha a João Cancelo sa v noci zapísali do streleckej listiny. Poďme sa v tomto článku spoločne pozrieť na 3 hlavné závery, o ktorých sa hovorí po vysokom víťazstve Barcelony nad Realom Betis.

90 minút bezchybného futbalu

Včerajších 90 minút Barcelony proti Realu Betis bolo poetických v každom zmysle slova. Lopta počas večera s ľahkosťou cirkulovala po trávniku a vždy bolo jasné, ktoré mužstvo v zápase dominuje. V prvom polčase zverenci Manuela Pellegriniho kládli odpor a vytvárali si šance. Aj keď zriedkavo, Real Betis si vytvoril aspoň niekoľko šancí, ktoré mohol zahodiť. Napriek bojovnosti hostí však bola Barcelona pri chuti. João Felix zaslúžene vsietil prvý gól Ruiovi Silvovi a o niekoľko minút neskôr nádherne pripravil loptu ako na podnose pre Roberta Lewandowskeho, ktorý ponúknutú šancu neváhal využiť.

Po prestávke to už bola len jednosmerná premávka. Real Betis sa úplne vytratil a bezcieľne sa naháňal za loptou v nádeji, že si vytvorí nejakú šancu.  Súdržnosť a vysoký presing Barcelony boli nakoniec pre odpor sevillského tímu priveľkým sústom. Góly Barcelony začali pribúdať a čerstvé nohy Lamine Yamala, Ilkaya Gündoğana a Raphinhu mužstvo len posilnili. Včerajší zápas bol skutočne najlepším výkonom Kataláncov v doterajšej sezóne, a to nielen z hľadiska kvality, ale aj toho, že počas celých 90 minút nepoľavili v ostražitosti. Obrovské posilnenie sebavedomia.

Rovnako silné krídla

V posledných sezónach sa stalo zvykom spájať útoky Barcelony s ľavým krídlom. Koniec koncov, pozícia pravého obrancu v zostave Blaugranas už dlho prakticky neexistuje. Spočiatku to bol Jordi Alba, kto prenikal po ľavom krídle a vytváral voľné priestory. V minulej sezóne sa garde vymenilo a zodpovednosť prevzal Alejandro Balde.

Zápas proti Pellegriniho tímu v tomto zmysle znamená začiatok novej éry. Koniec koncov, po dlhom čase to bolo prvýkrát, čo Barcelona vyzerala rovnako hrozivo po oboch stranách ihriska. Balde a João Felix spojili sily na ľavom krídle a vytvorili vážne problémy v záverečnej tretine. Hviezdny hráč La Masie hral v blízkosti postrannej čiary a rozťahoval obranu Betisu, zatiaľ čo portugalský futbalista sa posúval do stredu a spolupracoval s Lewandowskim a ľavým obrancom.

Podobná kombinácia vznikla aj na pravej strane. João Cancelo nastúpil prvýkrát v sezóne za Barcelonu v základe a mal veľký vplyv. Pravý obranca predviedol nádhernú kombináciu s Ferranom Torresom na pravej strane, pričom obaja hráči sa striedali v stredových a okrajových priestoroch. Cancelo ako bek často vbiehal medzi obrancov a uvoľňoval Torresa do priestoru na krídle. Portugalský obranca navyše v druhom polčase strelil senzačný gól na 5:0 pre Kataláncov.

Nadišiel konečne čas Joãa Felixa?

João Felix to od svojho prestupu do Atlética Madrid v roku 2019 nemá ľahké. Mladík prežil štyri úmorné roky v hlavnom meste Španielska v systéme, ktorý mu nevyhovoval, a potom sa presunul na hosťovanie do Chelsea, kde ho čakalo ďalšie neúspešné pôsobenie. Vo veku len 23 rokov však svet vie, že Felix má veľký talent, ktorý potrebuje len správne zaobchádzanie, aby bol využitý. Mnohí si mysleli, že Barcelona nie je ten správny systém pre jeho potenciál, ale mladík dokázal, že sa jeho odporcovia mýlili, keď v sobotu večer predviedol neuveriteľný výkon.

Felix bol od začiatku aktívny na lopte a aktívne sa zapájal do rozohrávky. Maximálne využil svoju schopnosť preplížiť sa medzi líniami a pomohol Barcelone opakovane otvoriť obranu Betisu. Na Estadi Olimpid de Lluis Companys sa zaslúžene postaral o úvodný gól Kataláncov, ale v žiadnom prípade to nebolo ľahké zakončenie. Felix dostal loptu od Oriola Romeu, ale z počiatočného nábehu sa netrafil, no potom dobre sledoval, ako sa dostať k lopte a z ťažkého uhla ju poslal do siete.

O minútu neskôr si inteligentne nechal loptu prejsť pomedzi nohy a pripravil Lewymu druhý gól tímu. Za asistenciu síce nebol odmenený, ale jeho príspevok doslova vytvoril gól. Felix na začiatku druhého polčasu inštinktívnym zakončením zvýšil vedenie Blaugranas na rozdiel troch gólov, ale bol signalizovaný ofsajd.

Zaujímavé je, že po zápase sa vyjadril pre médiá, kde tlmočil zaujímavú myšlienku o jeho spojení s Lewandowskim: "Snažil som sa zostať blízko Lewandowskeho, aby nebol v útoku izolovaný. Útočník nemôže zostať takto osamotený. Na začiatku zápasu sa so mnou rozprával," povedal.

Vďaka Felixovi, ktorý bol neustále v jeho blízkosti, zaznamenal Lewandowski včera večer výrazne lepší výkon vrátane gólu a dvoch asistencií. Uvidíme, či Xavi túto kombináciu v nasledujúcich týždňoch odmení väčším počtom spoločných minút.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-09-17 15:26:18
Včera to bol pohodovy zapas no šetril by som prehnanou chvalou, dobru formu a pohodu mužstva preveria až lepši superi