Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovom súbojom proti Malorke, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Barça Studios] Cestovať na zápas proti Malorke je vždy náročné. Musíte byť pozornejší? Ako pristupujete k tomuto zápasu?

"Vieme, že Malorka je ťažký súper, pretože má argumenty, predovšetkým v obrane. Myslím si, že Aguirre je tréner, ktorý veľmi dobre pracuje na defenzívnom aspekte. Zvyčajne hrajú piati vzadu v rozostavení 5-3-2 alebo 5-4-1 a sú fyzicky veľmi silným tímom. Hrajú tam Muriqi, N'Diaye, Abdon Prats... Majú dobré krídla, ktoré dobre centrujú. Sú tam aj hráči na vysokej úrovni ako Sergi Darder; Takže to bude ťažké. Je to vždy ťažký terén, v minulej sezóne sme tam vyhrali len tesne."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Chcel by som sa opýtať na zranenie Frenkieho de Jonga. Nakoľko je táto strata významná? Aké možnosti zvažuješ pri jeho absencii?

"Frenkie je pre nás veľkou stratou. Je zásadný pre našu hru a pre svoju formu. Od minulej sezóny je na najvyššej úrovni. Máme hráčov, ktorí ho môžu nahradiť. Máme veľa stredopoliarov, rôzne možnosti... Uvidíme, ako sa bude cítiť po reprezentačnej prestávke, ale najdôležitejšie je, aby sa pokojne zotavil."

[Marta Ramon, RAC1] Ste lídrami v tabuľke, čo to pre vás znamená? Myslíš si, že vzhľadom na kalendár by sa teraz tento bodový rozdiel mohol zvýšiť?

"V prvom rade, nevenujeme tomu pozornosť. Zápas po zápase. Zajtra nás čaká veľmi dôležitý a veľmi náročný výjazd. Najprv Malorka, potom budeme myslieť na Sevillu. Sme lídri a to znamená, že robíme niektoré veci dobre, hráme dobrý futbal. Naposledy sme nehrali dobre, to treba priznať, ale analyzovali sme, čo bolo zlé."

[Francesc Latorre, TV3] Čo musí mužstvo urobiť, aby si nakoniec poradilo s tímami, ktoré bránia stiahnuté s piatimi obrancami? Aká má byť konkrétne úloha João Felixa v takýchto situáciách?

"João aj Ferran, Rapha, Lamine alebo Robert musia byť pohyblivejší a častejšie útočiť do priestoru. V poslednom zápase padli naše góly po tom, čo hráč využil voľný priestor, napríklad Cancelo, ktorý si nabehol z druhej línie. Musíte sa častejšie dostávať do správnej pozície. Celta proti nám odohrala veľmi dobrý zápas. Musíme lepšie útočiť, hrať pozične... veľa vecí, ale sme na správnej ceste."

[Adria Albets, Cadena SER] V piatok si podpísal novú zmluvu, v sobotu ste vyhrali proti Cetle, včera Real Madrid prehral s Atléticom a ste lídrom... Je to pre teba ideálny víkend?

"Áno, je to pre nás skvelý týždeň. Postúpili sme na vedúcu pozíciu. Nehrali sme dobre, ale dokázali sme vyhrať zápas, ktorý nám mohol veľmi skomplikovať život. Ale predovšetkým nová zmluva a táto dôvera klubu. To mňa a celý štáb teší."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ako prebieha Pedriho rekonvalescencia? Akú úlohu môže teraz zohrávať Sergi Roberto?

"Pedri sa cíti veľmi dobre. Uvidíme, kedy sa nám ho podarí získať. Ako vždy, závisí to od futbalistov a Pedri sa cíti naozaj dobre. Máme alternatívy a jednou z nich je Sergi. Môže hrať v strede. Sergi je pre mňa skvelý žolík. Môže hrať napravo, naľavo, ako pivot, krajný obranca... Je to luxusný žolík. Budeme ho využívať rovnakým spôsobom ako Fermina. Je to objav. Môže byť dôležitý."

[Helena Condis, Cadena COPE] Nedávno sme uskutočnili anketu, v ktorej sme sa pýtali, kto má lepšie mužstvo: Real alebo Barca? Barcelona jednoznačne vyhrala. Súhlasíš s tým?

"To vám poviem v júni. Sú to len názory a rôzne uhly pohľadu na futbal. V Katalánsku máme 7 miliónov trénerov... Som spokojný s kádrom, ale nerád porovnávam. Nikdy to nefungovalo dobre."

[Alejandro Segura, Radio Marca] V porovnaní s minulou sezónou Raphinha stratil časť svojej dôležitosti. Ako ho hodnotíš? Vidíš ho častejšie bližšie k stredu, ako napríklad v zápase proti Celte?

"Áno, Rapha zaznamenal veľmi dobrý vstup. Rovnako ako Ferran naposledy, keď nemal toľko minút. Bol skvelý v defenzívnej práci, pomáhal, podporoval a potom bol kľúčový pri druhom góle. Môže hrať v strede ako striedajúci hráč. Bude veľmi dôležitý. Nehral toľko, pretože proti Getafe dostal červenú kartu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Po remíze s Getafe ste vyhrali všetky zápasy. Očakával si, že všetky tieto nové akvizície tak rýchlo zapadnú a že to všetko už začne fungovať?

"Vždy si to želáte, ale je to individuálna kvalita týchto hráčov. Teraz prichádza Iñigo - osvedčený futbalista, je tu Oriol Romeu - osvedčený futbalista, Gündoğan - osvedčený futbalista, Cancelo - osvedčený futbalista... Najviac by mohol prekvapiť João Felix. Je mladý, ale všetko veľmi dobre pochopil. Myslím si, že náš štýl a táto pozícia mu vyhovujú. Je veľmi dôležitý a talent sa nakoniec musí prejaviť a to sa aj deje. S novými akvizíciami som spokojný."

[Javier Gascon, Mundo Deportivo] Ako musíš plánovať zápas, aby ste sa vyhli problémom ako v zápase s Celtou?

"Musíme lepšie útočiť, interiores musia lepšie pochopiť útočný priestor - nie tak často behať... viac pracovať pri pokrývaní protiútokov... Hrať lepšie, menej sa dotýkať lopty, hrať vysoko... Lepšie útočiť a lepšie brániť - tu nie sú žiadne tajomstvá."

[Joan Domenech, El Periódico] Pamätáš si ešte hráča ako Ousmane Dembélé?

"Áno, samozrejme! Zápasy PSG som nesledoval, viac sa zaoberáme našimi súpermi v La Lige a Lige majstrov. PSG nie je náš súper. Nemám voči nemu žiadnu zášť, naďalej ho zbožňujem a želám mu to najlepšie, ale musíme pokračovať a našli sme riešenia s Raphom, Laminem a Ferranom. Niekedy, keď jeden hráč odíde, príde iný a my sme radi za to, čo máme."

[Mari Carmen Torres, Marca] Myslíš si, že máš najkomplexnejší káder od svojho príchodu?

"Áno, nemáme široký káder, ale máme veľa hráčov, ktorí môžu hrať na mnohých postoch. Aspoň si to myslíme. Sergi Roberto, Cancelo, Gavi, Gündoğan, Ferran, Rapha, João Felix, Koundé, Ronald Araujo... veľmi všestranní futbalisti. A to je v prospech tímu."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Zdá sa, že objavujeme novú verziu Gaviho... Prekvapuje ťa, že má ešte stále vlastnosti, ktoré sme neobjavili?

"Vieme, čoho je Gavi schopný. Je to veľmi kompletný futbalista, v obrane aj v útoku. Je pre nás veľmi dôležitý. Je to srdciar, hráč s vášňou... Totálny futbalista. Strieľa góly, asistuje... Som s ním spokojný."

[Albert Nadal, ARA] Keď musel odstúpiť Frenkie de Jong, nahradil si ho Gavim. K dispozícii však máš Ilkaya Gündoğana, ktorý pred časom hral na poste pivota v Manchestri City, keď bol zranený Fernandinho. Ty ho však vidíš bližšie k súperovej bráne... prečo?

"Aj on tam môže hrať. Pred chvíľou som ho spomenul medzi univerzálnymi futbalistami, pretože môže hrať aj ako pivot. Myslíme si však, že jeho najväčší potenciál je vo finálnej prihrávke, v napádaní pokutového územia, v strieľaní gólov... V poslednom čase zaznamenal 2-3 prihrávky na gól. Počítame s ním, o to viac teraz, keď je Pedri mimo hry. Profilovo je mu najviac podobný."

[David Ibañez, Mediaset] Sledoval si madridské derby? Niektorí hovoria, že Ancelotti sa pri striedaniach pomýlil... Ako hodnotíš tento zápas? Prekvapil ťa výsledok?

"Myslím, že to bol skvelý zápas, predovšetkým zo strany Atlética. Intenzita, nasadenie... Urobil Ancelotti chybu? To neviem. Neviem, čo povedal. Sledoval som len stretnutie. Pre Atlético je to veľmi dôležité víťazstvo. Nechcem sa tým hlbšie zaoberať."

[Josep Soldado, La Sexta] Barça vedie... a Real Madrid sa sťažuje na rozhodcu... Očakávaš to častejšie, ak budete naďalej lídrami?

"Neviem, to je otázka pre nich. Ak sa sťažovali, je to ich vec. Aj my sme sa cítili ukrivdení a hovorili sme o tom. Otázka by mala smerovať na nich."

[Jordi Blanco, ESPN] Tím čoskoro čaká cesta do Porta a pre Barcelonu to bude pravdepodobne najťažší zápas v skupinovej fáze Ligy majstrov. Budeš stále rotovať, aby hráči neleteli do Portugalska unavení?

"Áno, nie do Portugalska, ale najprv v piatok do Sevilly. Povedal som, že budeme robiť dve alebo tri rotácie na zápas. Musíme to urobiť, aby sme mali hráčov k dispozícii a predišli zraneniam."

[Ricardo Rosety, GOL] Ako hodnotíš tento Real Madrid v porovnaní s minulou sezónou? Je slabší?

"Real Madrid je podľa mňa vždy silný. Ako každý tím má svoje silné a slabé stránky. Analyzujeme Real Madrid ako každý iný tím a nevenujeme mu väčšiu pozornosť ako ostatným. Zajtra hráme proti Malorke, je to teraz náš súper. Keď budeme hrať proti Realu, opýtate sa ma a porozprávame sa o ich silných a slabých stránkach. Real sme ešte neanalyzovali. Len toľko, že som sledoval zápas a Atlético bolo veľmi silné, vyhralo zaslúžene."

[Alex Pintanel, Relevo] Jules Koundé hral všetko a Lewandowski striedal až na konci zápasu proti Osasune. Budú to práve oni, ktorí budú v zápase proti Malorke odpočívať?

"Máme len dvoch alebo troch futbalistov, ktorí odohrali všetko. Jeden z nich je brankár, ktorý nie je unavený a môže hrať všetky zápasy, ale čo sa týka ostatných, urobíme zmeny. Je to päť alebo šesť zápasov za sebou, každý po 90 minút... Pomaly sa spúšťa alarm, pokiaľ ide o rotácie..."

[Carlos Monfort, Jijantes] Nedávno si povedal, že si v neustálom kontakte s Athleticom Paranaense ohľadom Vitora Roqueho... Chcel by som sa opýtať na nejaké aktuálne informácie o jeho zdravotnom stave? Stále dúfaš v jeho príchod už v januári?

"Áno, áno, existuje možnosť, že príde v januári. Hovorili sme s lekármi a rozhodlo sa, že nie je potrebná operácia. Rozhodli sme sa pre konzervatívnu liečbu."

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2023-09-25 17:02:33
Tak přečetl jsem si nadpis článku a je to nejlepší vtip za dlouhou dobu.
mito669 Premium
2023-09-25 17:58:29
Ach tieto nútene vyjadrenia