Hektický kalendár zverencov Xaviho Hernandeza pokračuje. Necelé tri dni po vydretom víťazstve nad Celtou Vigo nastúpi Barcelona v dnes večer na Estadi de Son Moix proti trápiacej sa Malorke.

Zverenci Javiera Aguirreho sa momentálne nachádzajú na 16. mieste ligovej tabuľky, pričom v úvodných šiestich zápasoch zaznamenali len jednu výhru a tri prehry. Ich jediná výhra paradoxne prišla nad posledným súperom Barcelony Celtou Vigo. Katalánci zavítali na Son Moix v roku 2022 dvakrát - v januári a októbri. V oboch prípadoch sa im podarilo zvíťaziť tesne 1:0 a odniesť si domov tri body. O necelý rok neskôr sa na Malorku vrátia opäť a opäť sa pokúsia vybojovať plný počet bodov. Jednoduché to ale nebude. O čom sa pred dnešným stretnutím diskutuje najviac?

Opäť na špici tabuľky

Keď Barcelona na Estadi Olimpic de Lluis Companys prehrávala s Celtou Vigo o dva góly, vedelo sa, že prehra sa tvrdo odrazí na ligovej tabuľke. Veď Katalánci boli na druhom mieste za Realom Madrid a potenciálne mohli za Los Blancos zaostávať už o 5 bodov. Osud však chcel, že vďaka trom gólom v koncovke sa tímu podarilo vyhrať a vrátili na vrchol ligovej tabuľky.

Po zisku troch dôležitých bodov proti Galícijčanom má Barcelona v La Lige 16 bodov zo šiestich zápasov. Real Madrid po prehre s Atléticom Madrid stratil tri body a klesol na tretie miesto tabuľky. Zverenci Xaviho Hernandeza sú po prvýkrát v tejto sezóne na čele priebežného ligového poradia. Pre Blaugranas to nie je nič nezvyčajné, keďže v uplynulej sezóne sa im súperi pozerali zväčša len na chrbát. Cieľ v utorok je teda jednoduchý - nestratiť pozíciu v tabuľke. Cieľom Barcelony bude vrátiť sa domov s tromi bodmi, aby vyvinula tlak na svojho úhlavného rivala Real Madrid.

O kapitána menej

Víťazstvo Blaugranas 3:2 nad Celtou Vigo si vyžiadalo vysokú cenu. Barcelona bola svedkom toho, ako Frenkie de Jong opustil ihrisko počas prvého polčasu, a bolo jasné, že ju čaká veľký problém. Testy po zápase potvrdili zranenie členka v prípade štvrtého kapitána. Kvôli tomu bude mimo hry približne šesť týždňov a súboj proti Malorke bude prvým zápasom Barcelony bez neho v zostave.

De Jongova absencia je obrovskou ranou pre Xaviho plány, pretože bývalá hviezda Ajaxu bola v tejto sezóne vo vynikajúcej forme. V doterajších šiestich zápasoch strelil jeden gól, v priemere mal viac ako jednu kľúčovú prihrávku na zápas a patril k hráčom, ktorí sa najviac podieľali na tvorbe hry tímu.

Keďže De Jong aj Pedri nebudú dnes k dispozícii, Xavi sa pravdepodobne rozhodne pre Gaviho, Ilkaya Gundogana a Oriola Romeua, ktorí prevezmú úlohy v strede poľa. Napriek tomu zostávajú otvorené možnosti Fermína Lópeza a Sergiho Roberta, najmä po tom, čo Xavi na nedávnej tlačovej konferencii toto duo výslovne označil za cenné alternatívy v strede poľa.

Rotácia je nevyhnutná

Od posledného zápasu Barcelony na Montjuïc neuplynulo viac ako 48 hodín. Napriek tomu sa už teraz pozerá na svoj ďalší zápas prakticky bez času na zotavenie. Vzhľadom na takmer neexistujúci čas na regeneráciu medzi dvoma zápasmi a skutočnosť, že Barcelona hrá opäť v piatok večer, je rotácia absolútne nevyhnutná. Teraz je to poriadna skúška Xaviho riadenia.

Tréner tak dnes uskutoční rotáciu hneď od defenzívnej formácie. Iñigo Martínez by mohol prvýkrát v klube nastúpiť za Julesa Koundého alebo Andreasa Christensena, vzhľadom na to, že Ronald Araujo sa práve vrátil po zranení. Alejandro Balde pravdepodobne nastúpi na poste ľavého obrancu a João Cancelo by mal pokračovať na pravej strane. Určité zmeny sa očakávajú aj v strede poľa.

Xavi sa pokúsi o umnú rotáciu aj v ofenzívnej línii. Robert Lewandowski odohral prakticky všetky doterajšie zápasy Barcelony a v nabitom programe by si zaslúžil oddych. Keďže káder nemá záložnú deviatku, jeho miesto by mohol zaujať Ferran Torres. João Felix urobil dosť na to, aby si vyslúžil ďalší štart na ľavom krídle a plnil jednu z úloh v útoku. Pravé krídlo môže obsadiť Lamine Yamal alebo Raphinha, keďže obaja cez víkend začínali na lavičke.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-09-26 13:42:36
ja by som skor cancela posetril, ak sa zrani bude to obrovska strata.
2023-09-26 13:49:04
Ani jedno z toho nebola otázka :D