Zápas Barcelony s Realom Madrid by mohol byť veľmi dôležitý pre osud tohtoročnej La Ligy, ale všetko nasvedčuje tomu, že pôjde zväčša o "El Clásico absentérov", ako sa vyjadril katalánsky denník Mundo Deportivo. V tíme Blaugranas sa množia zranenia a Los Blancos bude tiež chýbať niekoľko dôležitých hráčov. Xavi má problémy v podstate v každej formácii.

Včera sa na zoznam zranených v barcelonskom tíme pridal Jules Koundé. Odhaduje sa, že Francúz nebude k dispozícii približne 5 týždňov, takže jeho účinkovanie v zápase proti Realu Madrid je zrejme vylúčené. Pre Xaviho je to obrovská strata, keďže Koundé bol v tejto sezóne jedným z najlepších hráčov Blaugranas, ktorý mal mimoriadny význam nielen z hľadiska defenzívnej hry, ale aj pri rozohrávke lopty.

Teoreticky má tréner k dispozícii Ronalda Arauja a Andreasa Christensena, o ktorých športovej úrovni niet pochýb. Problémom je, že obaja už mali v tejto sezóne zdravotné problémy a do stretnutia s Realom po reprezentačnej prestávke zostávajú ešte dva zápasy. Navyše, Xaviho koncepcia pre El Clásico doteraz spočívala v bránení Viníciusa umiestnením Arauja na pravú stranu obrany. Po zranení Koundého bude tréner čeliť výzve preformulovať obranný model.

Bez holandského generála, Pedri mimo rytmu

To by sa ešte ako tak dalo, ak to bol jediný Xaviho problém. Barcelona má pritom problémy aj v iných formáciách. Predovšetkým Frenkie de Jong bude chýbať aj v zápase proti Realu. O dôležitosti Holanďana pre tím asi netreba hovoriť. Dobrou správou je očakávaný návrat Pedriho v zápase proti Realu (predpokladá sa, že bude pripravený už na stretnutie s Athletic 22. októbra), ale zohratosť a zápasový rytmus záložníka zrejme nebudú na špičkovej úrovni. V tejto situácii sa Barça musí modliť, aby sa Ilkayovi Gündoğanovi a Gavimu počas reprezentačnej prestávky nič nestalo. Ich absencia by mohla úplne rozhádzať záložnú formáciu v El Clásicu.

Nedostatok možností v útoku

Z týždňa na týždeň narastajú problémy aj v útoku. Posledné správy naznačujú, že Raphinha a Robert Lewandowski budú mať problém vrátiť sa na stretnutie s Realom, hoci obaja pravdepodobne urobia všetko pre to, aby sa v tomto kľúčovom súboji objavili. V prípade negatívneho zvratu by mal Xavi k dispozícii len Joãa Felixa, Ferrana Torresa a Lamineho Yamala. A pritom posledný menovaný sa včera takisto zranil. Mladíka čaká potenciálny odchod do reprezentácie a potom tri konfrontácie s Athletic, Šachtarom a napokon Realom Madrid. Podarí sa Laminemu vydržať toto obdobie v zdraví, keď za neho Xavi nemá ani alternatívu?

Real bez dvoch kľúčových hráčov

Pokiaľ ide o Real, Carlo Ancelotti sa už dlhší čas musí zaobísť bez Thibauta Courtoisa a Edera Militãa, ktorých ešte čakajú mesiace rehabilitácie. Prvého z nich nahradí Kepa Arrizabalaga, no v prípade druhého nastali určité komplikácie. Nacho bol totiž po ostrom zákroku na Portua v stretnutí s Gironou suspendovaný na tri zápasy a v Clásicu si nezahrá. Real preto netrpezlivo čaká na návrat Davida Alabu, ktorý by sa mal uskutočniť 21. októbra v dueli proti Seville. Rakúšan si stále lieči svalové zranenie.

El Clásico absencií

Ak by Alaba nemohol hrať proti Barcelone, Ancelotti by nemal k dispozícii troch kľúčových hráčov, čo je značná strata, hoci v porovnaní s problémami Xaviho stále nie taká veľká. Predovšetkým tréner Blaugranas neustále prichádza o ďalšie a ďalšie figúrky (a aké dôležité!) v rôznych formáciách, čo sťažuje stabilitu v tíme. Real si však už dlhší čas vie poradiť aj bez svojich hviezd. A nezabúdajme, že čoskoro môže prísť aj "vírus FIFA". Minimálne 9 hráčov FC Barcelona vycestuje na zrazy národného tímu. Ostáva dúfať, že Barcelona už nebude mať tak veľkú smolu, pokiaľ ide o zdravie jej hráčov.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.