La Masia v priebehu rokov vychovala niekoľko mladých talentov. Niektorí z nich sa presadili v Katalánsku, iní v kluboch po celom svete, čím si akadémia vyslúžila status jednej z najlepších v tomto odvetví. V posledných rokoch La Masia obdarovala futbalový svet hráčmi ako Gavi, Alejandro Balde, Ansu Fati a najnovším objavom je Lamine Yamal.

O poslednom menovanom sa v tejto sezóne hovorí po jeho prudkom vzostupe pod vedením Xaviho Hernandeza. Tento 16-ročný mladík nastúpil v tejto sezóne na všetkých desať ligových zápasov Barcelony, pričom strelil jeden gól a na jeden prihral. Okrem toho má priemer 1,6 úspešného driblingu na zápas a vytvoril si štyri veľké šance.

Legenda Barcelony a Španielska David Villa sa nedávno v rozhovore pre beIN Sports vyjadrila o Lamine Yamalovi. Bývalý útočník mal pre odchovanca La Masie len slová chvály a označil ho za mimoriadny talent: "Aké vlastnosti nemá? Keď je 16-ročný chlapec schopný hrať na ihrisku La Ligy, v drese Barçy a na tejto úrovni, hovoríme o niekom s mimoriadnym talentom," povedal Villa. "Nie je ako nikto iný, je výnimočný už len tým, že to všetko dokáže tak mladý."

Villa však ďalej zdôraznil, že Barcelona a Xavi Hernandez musia byť opatrní pri využívaní tohto mladíka vzhľadom na jeho nízky vek: "Musíme si na neho dávať pozor, pretože má len 16 rokov, ale je to jedinečný talent, ktorý sa prišiel presadiť a budeme z neho ťažiť dlhé roky."

Yamal by mal nastúpiť ešte dnes, keď Blaugranas hrajú proti Šachťaru Doneck v Lige majstrov. Keďže hráči ako Rafinha a Robert Lewandowski v súboji pre zranenia chýbajú, na jeho pleciach bude tlak, aby vytvoril niečo špeciálne a potiahol útočnú líniu tímu.

zdroj: BeIN Sports
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-10-25 13:06:38
Mali by sme byť všetci trpezliví
nezabúdať, že mal len 16 rokov. Držte mu všetci palce ✊️