Barcelona v stredu večer 60 minút dominovala nad Šachtarom Doneck prakticky s rezervou. Xavi, ktorý nemal k dispozícii 7 hráčov kvôli zraneniam a suspendácii, našiel správnu jedenástku, aby dostal hostí pod tlak. Čo nám tento zápas priniesol?

Ferran Torres otvoril skóre za Kataláncov skvelým volejom v prvom polčase a potom Fermín López navýšil skóre. Dynamika sa po prvom polčase mierne zmenila v prospech ukrajinského celku, ale Blaugranas boli jednoznačne lepším tímom a víťazstvo na Estadi Olimpic Lluis Companys si udržali. Poďme sa pozrieť na trojicu hlavných záverov z tohto stretnutia.

3 cenné body

Tri body, ktoré Barcelona včera večer získala, majú cenu zlata. Katalánci síce na Montjuïc nehostili najťažšieho súpera, ale okolnosti víťazstva mu dodávajú mimoriadnu hodnotu. Na úvod, Xavi bol proti Šachťaru Doneck bez viacerých kľúčových hviezd. Od Roberta Lewandowskeho a Raphinhu v útoku až po Frenkieho de Jonga, Gaviho, Pedriho a Julesa Koundého v strede poľa a v obrane, nemal tréner s kým hrať.

Keďže mal k dispozícii len 12 hráčov prvého tímu a cez víkend ho čakal kľúčový zápas, Xaviho výber v tento večer bol perfektný. Jeho zostava obsahovala ideálnu kombináciu mladosti a skúsenosti, pričom si zachoval aj palebnú silu na lavičke. Netreba dodávať, že Xavi pri stredajšom víťazstve ukázal veľkú vyspelosť pri vedení hráčov.

Okrem preriedeného kádra má včerajší výkon veľký vplyv na postup Barcelony do vyraďovacej fázy Ligy majstrov. Po vyradení zo skupinovej fázy v posledných dvoch sezónach nemožno podceňovať dôležitosť tretieho víťazstva v rade pri takomto limitovanom kádri. Barcelona má teraz v skupine H 9 bodov a už len jedno víťazstvo v nasledujúcich troch zápasoch skupinovej fázy jej zaručí postup.

Fermín využíva svoju šancu naplno

Vylúčenie Gaviho bolo včera večer veľkou ranou pre stred poľa Barcelony. Veď tejto formácii už chýbali opory ako Pedri a Frenkie de Jong. Absencia tretieho stredopoliara z prvého tímu prinútila Xaviho, aby proti Ukrajincom postavil Fermína Lópeza, a mladík sa za dôveru odvďačil fantastickým výkonom.

Talent z La Masie bol včera večer s náskokom najlepším hráčom Barcelony, organizoval útočnú hru a dokázal, že je veľkým prínosom pred bránkou súpera. Fermín sa proti Šachťaru mohol pochváliť istou drzosťou, ktorá nechávala súperovu obranu v rozpakoch. Hneď od svojej šance v úvode zápasu, keď prinútil Riznyka k zákroku, bol tŕňom v oku hostí. Mladík zohral rozhodujúcu úlohu pri úvodnom góle Barcelony, pretože to bol práve on, kto spracoval Gündoğanovu prihrávku zo vzduchu. Svojím volejom smolne trafil žrď, ale Ferran bol na správnom mieste, aby sa vrhol na odrazenú loptu.

O niekoľko minút neskôr strelil López svoj prvý gól za klub v Lige majstrov. Dostal loptu na hranici pokutového územia, elegantne prešiel cez dvoch obrancov a ukážkovo vypálil. Jeho strela mala takú silu, že brankár zostal bezmocný. Jeho výkon sa v priebehu hry len zlepšoval. López si neustále vytváral voľné priestory v obrane Šachťaru svojimi prudkými nábehmi a kombinačnou hrou. Navyše mal to, čo niektorým barcelonským záložníkom chýba - nebojácnosť pred bránkou.

Mladíkova húževnatosť bola takmer opäť odmenená v druhom polčase, keď spoza šestnástky napálil loptu na bránku Šachťaru, ale opäť len do žrde. O minútu neskôr sa presadil dobrou hlavičkou, ale gól bol anulovaný pre ofsajd. Celkovo 20-ročný hráč absolvoval zápas s tromi kľúčovými prihrávkami, gólom, takmer asistenciou, inkasovaným gólom, dvoma strelami na bránu, tromi úspešnými driblingami a dvoma strelami, ktoré skončili na konštrukcii brány. Muž zápasu bez debaty.

Teraz je na programe El Clásico

Zápasy Barcelony a Realu Madrid v Lige majstrov sa tento týždeň výrazne podobali. Oba tímy v nich rýchlo viedli 2:0 a potom ich súperi zdramatizovali priebeh kontaktným gólom. Nakoniec si obaja španielski giganti odniesli tri body za výsledok 2:1.

Je len poetické, že tieto dva kluby sa stretnú po podobných zápasoch. Koniec koncov, ani v tabuľke ich od seba veľa bodov nedelí. V sobotu si obaja giganti La Ligy zmerajú sily na Montjuïc v prvom El Clásicu sezóny. Víťaz tohto súboja môže prevziať vedenie v lige a získať výrazný náskok v boji o titul. Netreba dodávať, že všetky oči sa teraz upierajú na tento zápas.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-10-26 20:59:56
Zial je to Gaviho "chyba" ze sa nechal vylucit a tak dal priestor Ferminovi, aby uakzal, co v nom je. Myslim, ze dvojica Gavi-Fermin bude skvela do rotacie. A celkova hodnota za ktoru sme ich kupili je 0. Nadhera.

Ono naozaj zranenie opor, alebo vylucenie, ma svoje pozitiva.