Barcelona nebola favoritom pred El Clásicom, ale spôsob, akým otvorila svoje vystúpenie, dával nádej. S pribúdajúcimi minútami sa nádej zmenila na presvedčenie a potom na pevnú vieru, že majú na to, aby sa dostali na vrchol. Len kým neprišiel Jude Bellingham. Anglický stredopoliar je vo forme a Katalánci čelili jeho kvalite v závere zápasu, aby nakoniec zápolenie prehrali. Nespravodlivé, no zaslúžené víťazstvo hostí, ktorí využili svoje šance. Čo nám včerajšie Clásico ukázalo?

Výborný prvý polčas v podaní Blaugranas

Väčšinu El Clásica sa zdalo, že Barcelona bude mať zápas a tri body vo svojich rukách. Katalánci si tak verili v útoku, že to boli oni, kto sa tlačil dopredu počas celého prvého dejstva. Na začiatku sa zdalo, že Realu Madrid sa nič nedarí. Barcelona dominovala v boji v strede poľa, vyhrávala súboje na polovici súpera, tlačila, akoby od toho závisel jej život, a kombinovala s estetickou presnosťou.

V prihrávkach Blaugranas sa objavoval prvok krásy, pričom ich tvorba sa vyznačovala hodvábne hladkým prechodom z obrany do útoku. Zverenci Carla Ancelottiho sa naháňali za loptou len s občasnými protiútokmi. Ronald Araujo na pravom krídle opäť vygumoval Viniciusa Jr. a donútil Brazílčana k frustrácii. V strednej obrane predviedli Andreas Christensen a Iñigo Martínez chvályhodný výkon, aby zastavili všetky pokusy Realu Madrid. 

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Najdôležitejšie bolo, že Gavi lietal po celom strede poľa Los Blancos, keď ich zúrivo prenasledoval a znovu a znovu získaval lopty. Cancelo a Balde poskytovali šírku po stranách, zatiaľ čo Gündoğan svojím geniálnym dotykom spojil celý tím. Zverenci Xaviho Hernandeza opäť prelomili obranu Merengues, dvakrát trafili žrď a o prestávke mali viesť 3:0. Bolo to dokonalé, prvý polčas bol pre Barcelonu ako raj a Blaugranas nemohli byť na seba pyšnejší, keď v polčase odchádzali do tunela. Bohužiaľ, potom sa všetko zmenilo.

Čo dokázala urobiť dvojica striedaní

Akokoľvek bol výkon Barcelony v prvom polčase inšpirujúci, po prestávke sa všetko rozpadlo, keď oba tímy nastúpili na trávnik. Hra sa obrátila na ruby najmä po tom, čo Carlo Ancelotti vystriedal Luku Modrića a Eduarda Camavingu. Los Blancos sa v druhom polčase mohli pochváliť obnovenou vášňou, charakteristickým nezlomným prístupom, ktorý definuje Merengues.

Zrazu to bol Real Madrid, kto vyhrával súboje na polovici súpera a tlačil sa dopredu v početnej prevahe. Barcelona poľavila v ostražitosti a zmiernila svoju snahu o presing. Netreba dodávať, že za to pykala. Za všetku tvrdú prácu Barcelony ju dva dotyky znamenitej geniality potopili.

Vyrovnávajúci gól Jude Bellinghama bol parádny. Strela spoza šestnástky s neuveriteľnou presnosťou prekonala brankára. Marc-André ter Stegen si skutočne mohol počínať lepšie, ale vyčítať mu inkasovaný gól by sa zdalo nezrelé. Neskoré víťazstvo hostí bolo opäť napísané na kopačke Bellinghama. Mladík sa, ako už toľkokrát predtým, ocitol v správnom čase na správnom mieste. S loptou na dosah a len s brankárom, ktorého musel prekonať, ľahko využil svoju šancu.

Trpký zápas pre Blaugranas

V šatni Blaugranas sa po zdrvujúcej porážke v Clásicu nebude veľa hovoriť, o to viac, ak vezmeme do úvahy spôsob, akým tento zápas vlastne prehrali. Je to zlomené srdce najvyššej úrovne a reakcia hráčov v riadnom hracom čase hovorí za všetko. Teoreticky nie je veľa vecí, kvôli ktorým by mala Barcelona tento zápas prehrať. Bola lepším tímom, vytvorila si viac šancí a mala lepšiu taktiku.

Prehra s individuálnou brilantnosťou nebolí ani z polovice tak ako komplexný výprask vo futbale. Sobotňajší zápas bol tým prvým, ale pre Blaugranas bude táto porážka jednou z najťažších piluliek, ktoré musia v tejto sezóne prehltnúť. Real Madrid sa teraz môže pochváliť štvorbodovým náskokom pred Barcelonou, hoci v skutočnosti to mali byť Katalánci s dvojbodovým náskokom. Na tom, ako sa mladý tím spamätá z ťažkého výsledku, bude veľmi záležať na jeho celkovej sezóne a nadchádzajúcej forme.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2023-10-29 08:45:43
Upřímně se mi včera v utkání líbil více Ferran než Lewandowski. A poslat na hřiště proti Realu, navíc za tohoto stavu a vývoje Oriola, tak pro to neexistuje omluva. Než jeho, tak raději Cassada nebo jiného mladíka.
2023-10-29 08:55:58
Myslím že ešte jeden kľúčový zaver,skvely vykon gila manzana a neschopnosť sa mu poďakovať,ale obviniť ho pred zapasom,ziaden problém, ospravedlnenie sa čakať uz vobec neda, suverénne najlepší spanielsky rozhodca