Videá Real Madrid TV o rozhodcoch sa už stali tradíciou, s výnimkou prípadov, keď išlo o Jesús Gil Manzana [fanúšik Realu Madrid a bývalý prezident fanklubu la peña Madridista de Don Benito] poverený vedením zápasu Los Blancos. Real sa v nedeľu stretne s Cádizom a rozhodcom zápasu bude Guillermo Cuadra Fernández, o ktorom klubová televízia španielskeho vicemajstra v tejto sezóne už tiež pripravila video.

Video bolo prvýkrát odvysielané pred súbojom Realu s Osasunou v deviatom kole La Ligy, ktorý Cuadra Fernández tiež rozhodoval. Na úvod treba zdôrazniť, že Cuadra Fernández pôsobil ako rozhodca VAR v madridskom derby v 6. kole La Ligy, ktoré sa skončilo víťazstvom Atlética 3:1 a ktoré rozhodoval Javier Alberola Rojas.

Zábery klubovej televízie Realu sa začínajú práve pripomienkou tohto stretu. Potom môžeme vidieť: gól Atlética (podľa "novinárov" televízie Realu Madrid mal byť odpískaný faul na Bellinghama), neuznaný gól Realu (podľa klubovej televízie neprávom zrušený ofsajd Rüdigera) a nakoniec zákrok Gimeneza na Rodryga (podľa autorov materiálu mala byť ukázaná červená karta). Treba pripomenúť, že to nie je prvýkrát, čo klubová televízia Realu prezentovala úplne iné hodnotenie udalostí na ihrisku v tomto zápase ako všetci rozhodcovskí experti. Príznačné však je, že hoci Javier Alberola Rojas zaslúžene nazbieral za tento zápas skvelé známky, následne bol klubovou televíziou Realu Madrid tvrdo kritizovaný.

Keď sa vrátime ku Cuadrovi Fernándezovi po situáciách z nedávneho derby v hlavnom meste Španielska, zábery sprevádzala výstižná poznámka "v predchádzajúcich sezónach rozhodnutia Guillerma Cuadra Fernándeza uškodili Realu Madrid".

Na úvod sa vrátime o jednu sezónu späť, teda do ročníka 2022/2023, v ktorom arbiter rozhodoval stretnutia Realu proti Osasune a Almeríi. Pokiaľ ide o obvinenia z týchto zápasov, sú totožné - Cuadra Fernández mal tolerovať tvrdé zákroky hráčov súpera Realu, aby potom ukázal prvé žlté karty v zápasoch práve hráčom Los Blancos (Ceballosovi, resp. Viníciusovi za protesty).

Potom sme sa presunuli do sezóny 2021/2022, "priamo uprostred boja o La Ligu". Cuadra Fernández v tom čase viedol stretnutie Realu so Sevillou. Podľa "novinárov" televízie Realu Madrid nenariadil pokutový kop pre Real Madrid napriek "zjavnej ruke" Diega Carlosa a potom anuloval gól Viníciusa po jeho "neexistujúcej ruke, hoci na monitore videl hru ramenom". V tej istej sezóne v súboji Realu s Osasunou pôsobil Cuadra Fernández ako rozhodca VAR a podľa klubovej televízie Los Blancos mal upozorniť hlavného rozhodcu na faul Lucasa Torróa na Viníciusa, ktorý bol "viac ako evidentný".

Nakoniec sme sa vrátili až do sezóny 2020/2021, konkrétne do zápasu Realu proti Levante. Vtedy Cuadra Fernández pôsobil aj ako rozhodca VAR a vyčítalo sa mu, že hlavnému rozhodcovi navrhol červenú kartu pre Militãa, hoci ten sa Sergia Leóna "ani nedotkol".

Na konci videa môžeme ešte vidieť porovnanie tejto akcie so spomínanými vstupmi Gimeneza a Torró do hráčov Los Blancos. Zábery sa končia slovami: "Cuadra Fernández bude rozhodovať zápas Realu z ihriska, a to aj napriek jeho vážnym chybám v derby spred dvoch týždňov".

 

 

Nedávno sa k televíznym videám Realu Madrid vyjadrili zástupcovia rozhodcovskej obce. Šéf CTA Medina Cantalejo povedal, že "pokusy vyvíjať nátlak na rozhodcu pred zápasom však nie sú pozitívne ani pre ligu, ani pre obraz španielskeho futbalu. Zábery sa týkajú všetkých rozhodcov. Na niektorých vyťahujú zábery, keď pískali zápasy Castilly v Segunde B. To nie je pozitívne. Takéto veci sa nám nepáčia a nezdá sa nám to správne. Dúfam, že sa tento model konania prehodnotí. Bez ohľadu na to, čo mi poviete, nebudem pískať rohové kopy vo váš prospech. Ak sa vyskytne problém, môžu sa prísť s nami porozprávať a my im vysvetlíme, ako VAR funguje. Všetko sa dá v živote robiť spoločne s etikou a rešpektom."

zdroj: real madrid tv
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2023-11-24 12:56:52
Nech nariekaju. Rozhodca by sa mal venovat objektivne spravnym rozhodnutiam a nie ocakavaniam RM. A hlavne nepodlahnut psychickemu natlaku.
2023-11-24 13:36:48
A pan Jebas nadalej mlci.