Barcelona nemá čas premýšľať o remíze 1:1 proti Rayo Vallecano, pretože hráči sa už v nedeľu vrátili do tréningov v snahe pripraviť sa na nadchádzajúci domáci zápas Ligy majstrov proti FC Porto. A veru je čo zlepšovať.

Prehra Blaugranas 0:1 na pôde Šachťaru Doneck skomplikovala tímu život v súťaži a čokoľvek okrem víťazstva nad Portom by sa považovalo za neúspech. V súčasnosti je Barcelona po štyroch zápasoch s deviatimi bodmi na prvom mieste. Teraz treba poznamenať, že Porto vybojovalo rovnaký počet, hoci portugalský tím zaostáva len kvôli horšiemu skóre.

Potom je tu Šachťar so šiestimi bodmi. To znamená, že ak Barcelona s Portom prehrá alebo dokonca uhraje len remízu, o jej osude v boji o postup do vyraďovacej časti sa rozhodne v poslednom kole. Takže keďže sa tím pripravuje na povinné víťazstvo proti FC Porto, tu je 6 vecí, na ktorých musí zapracovať, aby dosiahol pozitívny výsledok. Majme na pamäti, že tieto opatrenia sa do veľkej miery točia okolo kľúčových hráčov a ich výkonov v strede poľa.

Vyhnúť sa inkasovanému gólu hneď v úvode

Barcelona začína získavať povesť tímu, ktorý bežne inkasuje gól hneď v úvode stretnutia. Vrátane nedávneho zápasu proti Rayo Vallecano sa jej súperi ujali vedenia v šiestich zo 14 odohraných ligových zápasov. Tímy ako Villarreal, Celta Vigo, Mallorca, Granada, Alaves a Rayo Vallecano neustále nútili Xaviho zverencov k chybám, z ktorých rezultovali dobré šance pre súpera. Hovoríme napríklad aj o dvoch góloch Bryana Zaragozu v 1. a 29. minúte proti Granade a góle Omorodiona v prvej minúte proti Alavesu. Ak chce Barcelona potvrdiť svoju autoritu, musí si dať pozor, aby neinkasovala úvodný gól.

Brankár musí byť v najlepšej forme

Treba poznamenať, že v sezóne 2022/2023 sa Marc-André ter Stegenovi podarilo z prvých 14 zápasov zaknihovať 11 čistých kont. V súčasnosti má na konte 6 čistých kont v 13 vystúpeniach. Medzitým jeho kolega Iñaki Peña napriek tomu, že podal chvályhodný výkon, tiež nedokázal zabrániť Unaiovi Lopezovi v strelení gólu. Nedá sa povedať, že by brankári boli na vine, ale je potrebné, aby bez tak viac zabrali.

Mužstvo musí byť konkurencieschopnejšie

Jedna vec je, že Barcelonu v tejto sezóne brzdia zranenia, ale keď porovnáme jej výkony z predchádzajúcej sezóny, signály sú dosť znepokojujúce.  V minulej sezóne boli Blaugranas silou, s ktorou sa muselo počítať, najmä mimo domova, pričom v lige vyhrali 5 zo 6 výjazdových stretnutí. V tejto sezóne si pripísali tri remízy. To je trochu znepokojujúce, ale treba si tiež uvedomiť, že v tejto sezóne prehrali doma len jeden zápas.

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Viac sa spoliehať na stredopoliarov

Barcelona bola vždy známa tým, že má útočníkov, ktorí vyhrávajú zápasy, ale vzhľadom na okolnosti sa musí spoliehať na svoj stred poľa, ktorý rozhoduje o tempe hry. V tejto sezóne čelil stred poľa Barcelony problémom, najmä v dôsledku zranení kľúčových hráčov, ako je Gavi. Napriek tomu je veľmi dôležité, aby Xavi zveril opraty v strede poľa revitalizovanej dvojici Pedri a De Jong s podporou Ilkaya Gündoğana a Fermína Lópeza.

Viac strelcov gólov

Útočníci FC Barcelona v doterajšom priebehu ročníka vôbec nenapĺňajú očakávania. Napríklad João Felix nedokázal streliť gól v lige od 16. septembra a v Lige majstrov od 19. septembra, pričom prežíva gólové suchoty trvajúce 12 zápasov. Tieto nelichotivé štatistiky nemá len Portugalčan, pretože ani Raphinha nedokázal od 26. septembra zaznamenať gól. Lamine Yamal strelil svoj posledný a jediný gól 8. októbra proti Granade. Navyše, zatiaľ čo Ferran Torres sa v Európe postaral o rozhodujúce gólové zápisy, v lige sa mu od 16. septembra nepodarilo zopakovať tento úspech.

Robert Lewandowski potrebuje lopty

Jednou z vecí, ktorá Barcelonu trápi najviac, je nedostatok dobrých lôpt pre Roberta Lewandowskeho. Bez náležitej pomoci vyzerá poľský reprezentant ako obyčajný divák, čo znamená, že pre Barcelonu je nesmierne dôležité, aby ho vrátila do hry. V zápase proti Rayo Vallecano zaznamenal tento veterán len jeden strelecký pokus. Okrem toho v stretnutí s Realom Sociedad nevystrelil na bránku. Proti Realu Madrid sa mu podarilo vystreliť len raz, zatiaľ čo proti Mallorce vyslal dva pokusy na bránku. Hoci sú tieto čísla na Barcelonu skutočne neštandardné, svedčia o tom, že mu spoluhráči dostatočne nepomáhajú.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-11-26 20:27:50
poprve: trener
2023-11-27 06:24:51
lewandovski: keď mu pošlú prihrávku, nevie ju spracovať, je to naozaj koncový hráč: všetko sa u neho končí