Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom s FC Porto. Tréner opäť obhajoval tím po nie príliš vydarenom zápase, ubezpečil, že má podporu klubu a poskytol aktuálne informácie o zdravotnom stave Marc-André ter Stegena. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie vyjadrenia trénera. Úplný prepis tlačovej konferencie sa objaví dnes večer.

[Marta Ramon, RAC1] Mohol by si po posledných zápasoch povedať, že existuje prepojenie medzi tvojim herným plánom a tým, čo hráči pochopili a snažia sa ukázať na ihrisku?

"Áno, samozrejme. Je pravda, že v poslednom čase nám nie všetko vychádza tak, ako by sme chceli, ale napríklad vo Vallecas sme odohrali dobrý zápas. Pozreli sme si opakovaný záznam a myslím si, že ten zápas sa dal vyhrať. Vytvárali sme hru, krídlami, stredom... V priebehu druhého polčasu sme mohli vidieť agresívnejší tím, s väčšou túžbou po víťazstve. Plán nám vychádza, ale nie je to hra, ktorú sme očakávali. Chýba nám kontinuita a častejšia hra ako v tomto druhom polčase alebo počas 60 minút v El Clásico. Myslím si, že hráči majú z plánu dobrý pocit, šatňa je jednotná.... nie je s tým žiadny problém."

[Adria Albets, SER Catalunya] Cítiš sa chránený a podporovaný klubom?

Áno, v každom ohľade. S prezidentom sa rozprávam každý deň a cítim úplnú dôveru, rovnako ako s Decom. Veria v projekt, veria v štáb... Vedia, ako pracujeme... Neexistuje žiadny problém. Cítim plnú dôveru."

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Pred dvoma mesiacmi si povedal: "Toto je môj najlepší moment na trénerskej lavičke Barçy". Čo sa stalo za tie dva mesiace?

"Diagnóza je jasná. Hráčom oznamujeme, že sme zle pracovali vo vysokom pressingu, v pressingu po strate, v intenzite, mentalite... je to veľa vecí..., Ale pevne verím, že sa vrátime k dobrej hre a dobrým výsledkom. Inak by sme tu už neboli. Som prvý, kto verí."

Ako sa cíti Ter Stegen?

"Marca preveríme zajtra. Uvidí, ako sa cíti, či má v bolesti... Prakticky netrénoval s tímom, ale vždy je pripravený sa pridať. Zajtra sa chce preveriť, či je stopercentne pripravený na zápas."

[Patricia Pérez, FC Barcelona] Ako dôležité je pre tím vyhrať zajtrajší zápas a spečatiť postup do osemfinále Ligy majstrov?

"Je to pre nás veľmi dôležitý zápas, kľúčový zápas. Máme veľkú šancu zabezpečiť si postup z prvého miesta. Závisí to od nás samých. Víťazstvo nám dá istotu prvého miesta v skupine po dvoch rokoch bez postupu. Pre nás je to príležitosť. Pristupujeme k nemu s veľkou chuťou a nadšením. Hráme doma a tešíme sa na našich fanúšikov, zajtra viac ako zvyčajne. Dúfajme, že to bude magický večer."

[Francesc Latorre, TV3] Povedal si, že v prvom polčase vo Vallecas možno chýbala mentalita. Je potrebné hráčom túto mentalitu pred zajtrajším zápasom pripomenúť, alebo to nie je potrebné?

"Áno, od futbalistov vyžadujeme veľa vecí; aj čo sa týka mentality. Musíme byť "zapojení" do zápasu od prvých minút. Práve to nám teraz chýba. Reagujeme len vtedy, keď je to potrebné a zostáva málo minút. To sú naše chyby, musíme byť sebakritickí a vedieť, že v poslednom čase nehráme tak, ako by sme chceli, ale sme na dobrej ceste. Je to proces, ktorému veríme a v ktorom sa hráči cítia dobre. Musíte súťažiť a zajtra máme skvelú príležitosť. Mohol by to byť zlomový moment. Postúpiť môžete už po piatom zápase skupinovej fázy a z prvého miesta. To musí byť náš cieľ."

[German García, Radio Nacional] Vieš o tom, že sa možno začínajú dva rozhodujúce týždne? Tím hrá zajtra dôležitý zápas, ale aj budúci týždeň proti Atléticu a potom proti Girone. Ste si vedomí, že hráte o veľa?

"Áno, ale vy mi to hovoríte na každej tlačovej konferencii. Taká je Barça, je to normálne. Hráme o veľa. Výsledky rozhodnú o budúcnosti sezóny. Nič sa nezmení. O mesiac to bude Superpohár a vy mi budete hovoriť presne to isté. Je to tak vždy, je to ten extra tlak, že ste Barça, že ste tréner Barçy. Pre mňa sa nič nemení. Musíte sa len pripraviť na zápasy, dosiahnuť, aby sa hráči cítili dobre v systéme a aby súťažili čo najlepšie. Samozrejme, že hráme o veľa. Zajtrajší zápas je pre nás v týchto zápasoch veľmi, veľmi dôležitý."

[Jordi Blanco, ESPN] Prosím, odpusť mi, že som neodkázal na zajtrajší zápas... Priznávaš, že Barça nehrá dobre, že nie ste v najlepšej forme, ale myslíš si, že keby ste prišli do Vallecas so 4, 5 alebo 6 bodmi navyše, o ktoré vás pripravili chyby rozhodcov, bolo by to jednoduchšie?

"Áno, samozrejme, že by sme boli pokojnejší. Nemali sme šťastie. Samozrejme, že to neslúži ako ospravedlnenie, pretože potom mi poviete, že sa bránim výhovorkami... Nie, musíme hrať lepšie. Ale poškodili nás chyby rozhodcov? Áno, tiež. Doteraz sme mali smolu."

[Alex Pintanel, Relevo] Neunavuje ťa kritika?

"Nie, cítim sa dobre, mám energiu. Som optimistickejší ako kedykoľvek predtým. A taký musím byť. Nakoniec, vediem tento tím a veľmi pevne verím týmto hráčom. Už v minulej sezóne sme hrali dobre, získali sme tituly. Slepo verím vo svojich hráčov, v tím, v štáb, v našu prácu... Už mi ukázali, že čím tvrdšie pracujem, tým viac sa mi darí, takže do práce! A myslieť na to, čo môžete ovplyvniť. Kritika je tu vždy, je to tak trochu "spomienka" z čias, keď som bol hráčom."

[Helena Condis, COPE] Cítiš sa tréner niekedy v ťažkých chvíľach osamelý?

"Ja našťastie nie. Mám dôveru prezidenta, Deca, mám verný štáb, ktorý verí mojim myšlienkam. Navyše sú to priatelia, brat... Verím tiež, že aj hráči sú s nami. Myslím si, že práve preto to nakoniec bude fungovať. A ak nie, tak sme sa o to pokúsili. V minulej sezóne nám to tiež nevyšlo a nakoniec sa to podarilo. Pretože sme tomu verili a hráči vytvorili rodinu."

[Alejandro Segura, Rádio MARCA] Prečo tím reaguje len vtedy, keď dostane o gól a musí naháňať výsledok? Ako to napraviť?

"Áno, ide o túto mentalitu. Musíte ju zmeniť a vedieť to. Musíte ísť do zápasu s väčším "spojením", s väčšou koncentráciou. Povedal som, že v tejto sezóne sme inkasovali príliš veľa, keď sme v minulej sezóne neinkasovali nič. Preto máme teraz v lige menej bodov ako vlani, v Lige majstrov je to lepšie."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Na základe čoho sa môžeš pred týmito kľúčovými zápasmi opierať o optimizmus?

"Už sme to urobili. Urobili to prakticky tí istí hráči, ktorí sú teraz v mužstve. V mnohých ťažkých zápasoch sme hrali veľmi dobre. Athletic doma, Sevilla doma, Villarreal na výjazde... Musíme veriť, že sa nám hra vráti a výsledky sa dostavia. Zajtra máme možnosť postúpiť do osemfinále. Mentalita nemôže zlyhať. Zajtrajší zápas je pre nás finále."

[Otázka z Portugalska] Čo očakávate od Porta v zajtrajšom zápase a ako hodnotíš Conceiçovu prácu?

"Conceiçova práca hovorí sama za seba. Trofeje, hra, intenzita... Je to tvrdo pracujúci tím, z hľadiska taktiky presne vie, čo má robiť. Pôsobivý tím, útočiaci vysokým pressingom, neexistujú pre nich stratené lopty, sú agresívni. Podľa mňa sú súperom na vysokej úrovni Ligy majstrov. Zajtra nás čaká veľmi dôležitý test. V Porte sme hrali hodinu dobre, poslednú polhodinu sme sa trápili, stalo sa nám veľa vecí - Lamine musel ísť dole do šatne, v závere dostal Gavi červenú kartu... Stalo sa veľa vecí, ale Porto nás poslednú polhodinu ovládalo. Je to veľmi silný súper."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Ako dôležitý bude Montjuïc v zajtrajšom zápase?

"Pre nás sú fanúšikovia základom. Vedia, že ide o mimoriadne dôležité a náročné stretnutie o zotrvanie v súťaži, v ktorej sme sa v posledných rokoch trápili. V stávke je veľa. Fanúšikovia to vedia a budú podporovať tím tak, ako to robili vždy doteraz. Je pre nich veľmi dôležité, aby boli s tímom."

[Marcelo Bechler, TNT Brasil] Počas konferencie si veľmi sebakritický. Prečo vám to teda v posledných týždňoch nevyšlo?

"Som veľmi kritický voči hráčom. Pri premietaní videozáznamov, príhovorov... Musíme od seba veľa vyžadovať a byť sebakritickí, pretože nie sme na úrovni spred mesiaca a pol či dvoch. Musíme získať späť tú úroveň, pozičnú hru, tvrdší pressing, získať späť intenzitu, vysoký pressing a víťaznú mentalitu. Toho sme mali veľmi málo, takže to musíme získať späť. Ukázali sme to už v minulej a tejto sezóne. Teraz to trochu kleslo. Musíme byť pokornejší, pracovitejší, kompaktnejší... Máme čo zlepšovať a to sa začne už zajtra."

[Sergi Capdevila, Sport] V minulej sezóne strelili útočníci v tejto fáze sezóny o štrnásť gólov viac. Čo je toho príčinou?

"Myslím si, že sme tím, ktorý vytvára najviac šancí, neviem, či v Európe, ale v Španielsku určite. Je to otázka efektivity a prevzatia vedenia, čo je kľúčové. To sú aspekty, ktoré môžu znížiť sebadôveru. Vďaka nim sa tím necíti dobre, premrháte jasnú príležitosť a súper ide do vedenia a z hľadiska nálady to už nie je ono. Na týchto veciach treba pracovať a zlepšiť ich."

[Joan Domenech, El Periódico] Fotografia prezidenta Laportu s Márquezom je znamením?

"Je to znamenie, že sme jednotní. Prezident ide vždy po všetkých zápasoch do šatne. Ak chcete, ukážem fotku s prezidentom z každého stretnutia [smiech]. Iná interpretácia tu nie je. Mám priateľský vzťah s Márquezom, prezidentom, Decom, všetci sme jednotní. To je normálne. Prezident robí to isté pre všetky tímy vrátane ženského tímu. Nie je tu žiadny problém."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Myslíš si, že vám chýba útočník, ktorý by bol schopný urobiť rozdiel?

"Myslím si, že máme kompletné mužstvo na to, aby sme mohli súťažiť. Sumáre sú na konci sezóny, ale myslím si, že máme dostatočný káder na to, aby sme vyhrali zápasy, ako je ten zajtrajší. Máme Raphinhu, Lamineho, João, Ferrana na krídlach, futbalistov na vysokej úrovni, ktorí môžu hrať na krídle. Máme dostatočný káder na to, aby sme mohli konkurovať v stretnutiach, ako je to zajtrajšie."

[David Ibañez, Mediaset] Prezident na jednej z ceremónií povedal, že "uzatvárame svoje rady s Xavim" a "potvrdzujeme našu vieru v neho". Upokojuje ťa to? Ako vnímaš tieto slová?

"Amen. Už som to povedal... Neveríte mi... [smiech]. V skutočnosti cítim veľkú dôveru zo strany prezidenta. Máme veľmi dobré vzťahy, je tu veľká dôvera v tento projekt, tak zo strany Deca, ako aj prezidenta, vedenia, Rafa Márqueza, všetkých... Všetci vynakladajú úsilie, aby všetko dobre dopadlo. Ak to potom nebude dobre fungovať, budem prvý, kto to povie. Nechajte ma to však skúsiť [smiech]."

[Ricardo Rosety, Goal] Do akej miery môžeš ako futbalista, ktorý toho toľko vyhral, pochopiť, že tím po zisku majstrovského titulu a Superpohára môže znížiť intenzitu alebo sa uvoľniť?

"Stáva sa to. Najťažšia vec v športe je vyhrať po tom, čo ste vyhrali. Preto jednotliví športovci, ktorí neprestávajú vyhrávať, pre ktorých je to ako droga, vzbudzujú neuveriteľný obdiv. Musíte sa o to pokúsiť. V minulej sezóne sme vyhrali, ale musíte vyhrávať viac. Mať viac víťaznej mentality, byť zviera, keď ide o súťaženie. O tom to celé je, na to som narážal. V poslednom zápase sme zareagovali až v druhom polčase, keď sme prehrávali 0:1. Zajtra musíme ísť naplno od prvej minúty. Taký je futbal, víťazstvo po víťazstve je to najťažšie."

[Marc Fuster, Jugones] Myslíš si, že ak zajtra nevyhráte, otvorí sa ďalšia psychická, športová kríza...?

"Každý týždeň sa ma pýtate, či to teraz bude dobré, či teraz príde kľúčový moment... Tak je to vždy. V Barcelone sú vždy nejaké požiadavky, vždy je tu kritika. Musíte ju prijať, pretože slúži na zlepšenie. Viac pozitívnej mentality, viac víťaznej mentality... To je Barça, najvyššie nároky."

 

zdroj: YT mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

12 komentáre
2023-11-27 16:31:58
Já už tedy v tento projekt nevěřím ,navíc,když si ještě myslí,že jsme odehráli v sobotu dobrý zápas. Budu se sice dívat na každý zápas a fandit ,ale tudy cesta nevede
2023-11-27 16:47:16
alibista