Po troch víťazstvách v úvodných troch zápasoch Ligy Majstrov sa zdalo, že všetko je vydláždené na to, aby si Katalánci v 4. kole zabezpečili postup. Osud však mal v rukách iné plány a budúcnosť Barcelony v súťaži je stále neistá.

Barcelona sa už dve sezóny po sebe nedokázala kvalifikovať do vyraďovacej fázy a tento rok je pod tlakom, aby sa situácia zmenila. Dnešný súboj proti Portu bude v tomto smere rozhodujúci. Jednoduché to v každom prípade nebude kvôli aktuálnej situácii, v ktorej sa katalánsky celok ocitol.

Zmeniť sa musí veľmi veľa

Posledné výkony Barcelony sa nezaobišli bez brilantných momentov. V každom zápase Katalánci ukázali veľkú odvahu v koncovke stretnutia, ale úvody zápasov boli veľkým sklamaním. Takéto pozorovanie môže viesť len k jednému záveru. Pri správnej mentalite a pod správnym tlakom má Barcelona potrebnú kvalitu na to, aby predviedla hru na vysokej úrovni.

V podstate ich sklamala ich vlastná neschopnosť udržať si svoju prirodzenú kvalitu. Veľa sa zmení, ak Xaviho zverenci začnú zápasy začínať tak, ako ich chcú aj dokončiť - s vysokou intenzitou a bez strachu riskovať. Konzervatívny prístup nie je cestou vpred.

Ak sa pozrieme konkrétne na dnešný súboj proti Portu, Blaugranas musia začať zlepšením svojej efektivity v záverečnej tretine. Kombinácia Robert Lewandowski, João Felix a Lamine Yamal by v tomto smere bola ideálna. Okrem toho musia Katalánci zabezpečiť, aby nebola ohrozená stabilita stredu poľa z hľadiska odolnosti obrany.

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Frenkie de Jong, Pedri Gonzalez a Ilkay Gündoğan sa zdajú byť Xaviho triom prvej voľby, ale holandský stredopoliar by musel v takejto zostave odviesť extra prácu, aby zabezpečil požadovanú defenzívnu bezpečnosť.

Stačí jedno víťazstvo

Ak by Barcelona vyhrala v Hamburgu nad Šachťarom Doneck, zaručila by si po dvoch dlhých sezónach prvýkrát účasť vo vyraďovacej časti Ligy majstrov. Okrem toho by sa dostala do pozície lídra skupiny H. Prehra s ukrajinským tímom však skupinu otvorila. Zrazu sú tri zo štyroch tímov späť v hre o postup a šance Barcelony skončiť na čele skupiny vyzerajú pochmúrne.

Stále však existuje nádej. Situácia je naďalej v rukách Xaviho zverencov a víťazstvo v utorok večer im výrazne pomôže dosiahnuť ich ciele. Barcelona je v súčasnosti na čele skupiny H s deviatimi bodmi spolu s Portom. Šachťar je hneď za ňou so šiestimi bodmi, zatiaľ čo Royal Antverpy ešte nebodovali.

Ak by Katalánci večer vyhrali, Porto by nevyhnutne stratilo body, čím by zabezpečilo účasť Barcelony v ďalšom kole. Okrem toho by jej to zaručilo aj miesto na čele tabuľky, pretože v Lige Majstrov rozhodujú vzájomné zápasy. V utorkovom súboji na Estadio Olimpic de Lluis Companys pôjde o veľa a je najvyšší čas, aby sa Xaviho zverenci prebudili a zabrali naplno.

Prvé finále

Sezóna Barcelony dosiahla svoj prvý vrchol. Katalánci sa dostali do tej fázy ročníka, keď nadchádzajúci súbor výsledkov môže rozhodnúť o ich osude vo všetkých súťažiach, a nepomáha im ani to, že na ceste musia čeliť niektorým z najlepších európskych tímov. Portugalský tím sa totiž v tejto sezóne portugalskej ligy umiestnil na treťom mieste a v Lige majstrov prehral tento rok len jeden zápas.

Po náročnom európskom súboji však Barcelona nebude mať čas na oddych. V rozhodujúcom zápase La Ligy nastúpi doma proti Atléticu Madrid a v nasledujúcom kole sa stretne s Gironou. V tejto fáze sezóny už Blaugranas nemajú priestor na chyby. Iba víťazstvá vo všetkých troch zápasoch ich udržia pri živote na oboch frontoch, čím sa dnešný súboj stane v mnohých ohľadoch ich prvým finále sezóny. Všetky oči sa budú upierať na Xaviho a uvidíme, ako sa Blaugranas podarí zvrátiť situáciu po slabšom období.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-11-28 13:12:23
Smutny fakt, ze sa musi pisat o zapase v skupinovej faze LM ako o prvom finale. No môzme len dufat, ale objektivne...vsetci moc dobre viete, akí vykon vecer uvidime.
2023-11-28 13:12:53
No priatelia , ake su Vase tipy ? Ale racionalne...... Jedna vec je, co by som si zelal, druha je zial realita...