Xavi na pozápasovej tlačovej konferencii proti Almeríi veľmi otvorene hovoril o hre svojho tímu. Tréner sa domnieva, že prvý polčas bol v podaní jeho tímu neprijateľný a dôraznými slovami vyzval hráčov, aby z úcty ku klubu vždy vydali zo seba to najlepšie.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Presing bol v prvom a druhom polčase odlišný. Ako v tomto smere vnímaš tím? V minulej sezóne vás práve toto definovalo.

"Prvý polčas bol v tomto zmysle neprijateľný. V polčase som povedal, že intenzita a agresivita sú neprijateľné, že takto nebudeme získavať žiadne lopty. V prvom polčase sme mohli viesť 2:0, 3:1... Chýbala nám efektivita, preto sme museli mať aspoň intenzitu a dušu, preto je prvý polčas neprijateľný. Ako tréner to neakceptujem, v polčase som to jasne povedal. Buď budeme behať ako zvieratá, alebo sa nám to nepodarí. Nemáme Barcelonu z roku 2010. V minulej sezóne sme vyhrali dve trofeje vďaka tomu, že sme mali mužstvo s dušou, ktoré behá ako zvieratá, vyhráva súboje, využíva vysoký pressing, prijíma lopty, je agresívne. Dnes v druhom polčase sme to ukázali a vyhrali sme zápas. V prvom polčase sme remizovali a fanúšikovia sa začali rozčuľovať, bol tak piskot... To je normálne. Nemôžeme zo seba nevydať to najlepšie. Prvý polčas bol pre mňa ako trénera neprijateľný. Na druhý polčas nastúpilo mužstvo inak, bolo živšie. To sa dá veľmi ľahko pochopiť. Buď vydáme zo seba to najlepšie, alebo nič nevyhráme. Je to také jednoduché, ako som povedal. Prebudili sme sa, čo sme v prvom polčase nedokázali. Ak sa nám nedarí z futbalových dôvodov, musí to byť kvôli duši."

[Adria Albets, Cadena SER] Odkaz je z tvojej strany dosť dôrazný, vyzeráš nervózne voči postoju hráčov...

"Nie, nervózny nie, to je realita..."

Ale hovoríš o nedostatku duše a odhodlania...

"... v prvom polčase."

Ako si vysvetľuješ tento nedostatok ducha po troch po sebe idúcich zakopnutiach v situácii, v ktorej sa tím nachádza?

"Podľa mňa presne toto. Pretože sú zablokovaní, cítia tlak, možno sa nejakým spôsobom boja, lopta je horúca. Ale je to len lopta, pokoj. Musím byť na hráčov náročnejší a dôraznejší, aby podali dobrý výkon. Chrániť ich. Povedal som im to v polčase. Odovzdajte na ihrisku maximum, toto je Barça. Nie som nervózny, hovorím to, čo vidím."

[Helena Condis, COPE] Hovoríš, že hráči cítia tlak v súboji proti poslednému tímu tabuľky Almeríi. Súper vystrelil osemkrát. Utrpenie v defenzíve ťa znervózňuje ešte viac?

"Nemám z toho obavy, Almería pred týždňom na Metropolitano vyslala 12-13 striel. Zázrakom sa im nepodarilo remizovať. Sú síce posledným tímom v tabuľke, ale nemajú slabé mužstvo ani slabého trénera. Mám obavy o svoje mužstvo. O prvý polčas. Pre mňa ako trénera to bolo neprijateľné. Musíme do toho dať dušu, ako sme to urobili v druhom polčase. V zápase s Valenciou sme dali do hry všetko, potom vyrovnali, ale výsledok je mi ľahostajný, chcem mužstvo s dušou, aby dalo na ihrisku všetko, v minulej sezóne nám to prinieslo dve trofeje. Zdôrazňujem, že nemáme kvalitu Barçy z roku 2010. Zabúdate, že nemáme takú kvalitu, a to aj individuálne. V tomto tíme máme dušu, intenzitu, agresivitu. V minulej sezóne sme získali 200 lôpt na súperovej polovici, v tejto sezóne nie. Toto všetko musíte získať späť, aby ste sa mohli pokúsiť bojovať o trofeje. Musíte však poznať realitu, a to, že ak neodovzdáme maximum, neuspejete, v súboji s akýmkoľvek tímom."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Na konci prvého polčasu sme počuli z tribún piskot. Rozumieš verejnosti?

"Je to úplne normálne. Nemám rád pískanie, nikdy som nepískal, hoci som bol na Camp Nou mnohokrát, pretože chápem futbalistu, ale aj fanúšikov. Pre mňa je neprijateľné, keď chýba duša, nemôže to tak byť. Môžete hrať dobre, zle, priemerne, vyhrať 3:0, prehrať 0:3, na tom nezáleží, je to o duši, na ihrisku musíte vždy odovzdať všetko, z úcty ku klubu a tomuto erbu. V prvom polčase to tak nebolo."

[Marta Ramón, RAC1] Už v polčase zápasu si urobil zmeny a na ihrisko prišli Ferran Torres a Koundé... Myslíš si, že Sergi Roberto bol príkladom tohto ducha?

"Nemôžeme ukázať na jedného hráča. Intenzita v prvom a druhom polčase nemala nič spoločné. Prvý polčas je neprijateľný. Napriek tomu sme si vytvorili dve alebo tri gólové príležitosti. Musíme pracovať ako zvieratá. Sergi Roberto je vždy príkladom, kapitán s veľkým K. On je zárukou. Ako pivot dal dva góly a mohol dať tri. Je to skvelý kapitán. Boli to však dva rozdielne polčasy a v prvom polčase sme nič nevyhrali."

[Josep Capel, Radio Nacional] Hovoríš o nedostatku duše v prvom polčase. Už ste inkasovali toľko gólov ako v minulej sezóne...

"Sú to individuálne chyby. Obranná línia je dobre zladená. Dnes nás chyba pri rozohrávke stála prvý gól a druhý bol nešťastne zahraný. Inkasovali sme góly a to nás stojí veľa víťazstiev v zápasoch."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Tím sa vraj zablokoval. Môže táto vianočná prestávka tímu pomôcť?

"Môže to byť pre nás dobré, aby sme si oddýchli a vrátili sa k práci. Dnes sme ukázali dve stránky. Ak budeme hrať tak ako v druhom polčase, budeme môcť v roku 2024 bojovať o tituly. Nie je to nemožné."

[Alex Pintanel, Relevo] Chcel by som sa opýtať, ako podľa teba stretnutie prebiehalo...

"Víťazstvo je zaslúžené, lenže musíme byť sebakritickí. Urobili sme chyby v obrane, ale toto víťazstvo je veľmi zaslúžené."

[Jordi Blanco, ESPN] Je tu jedna vec, ktorej nerozumiem. Povedal si, že prvý polčas bol neprijateľný, že hráči nedodržali tvoje pokyny. Nie je to prvýkrát. Ako je možné, že o štyri mesiace neskôr robíte tie isté chyby?

"Hrajú tí, ktorí sú lepší, ktorí na ihrisku odovzdajú všetko. Toto sa deje od prvého dňa, keď som sa stal trénerom, nič sa nemení."

[David Bernabéu, Sport] Porovnávaš tím s Barcelonou z roku 2010, ale tomuto tímu chýba hlad po víťazstve...

"Je to moja zodpovednosť a už sa to nestane."

Mali ste asi 30 striel na bránku, góly ste dávali z rohových kopov. V januári k vám príde Vitor Roque. Môžeš sa k nemu vyjadriť? Bude pre neho adaptácia ťažká? Bude hrať viac, ako si pôvodne plánoval?

"Uvidíme, ako sa adaptuje. Môže nám veľa dať, je hladný a chce uspieť v Európe. V druhej polovici sezóny môže byť pre nás dôležitý."

[Albert Nadal, Diari ARA] Lewandowski bol v druhom polčase častejšie zapojený do hry. Strieľal, ale netrafil bránu, zatiaľ čo asistoval pri góle Sergiho Roberta. Čo sa zmenilo?

"Rozhovor počas prestávky, ak mám byť úprimný, dopadol veľmi dobre. Vysvetlil som, čo sa deje. Hovoril som veľmi jasne."

[Pol Ballus, The Athletic] Povedal si, že je to tvoja zodpovednosť a že sa to už nebude opakovať... Čo máš v pláne na najbližšie týždne?

"Musíme pracovať. Musíme behať ako zvieratá, neexistujú žiadne tajomstvá."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Aký odkaz posielaš futbalistom?

"Cieľ sa nemení. Dnešné tri body môžu byť v lige dôležité. V Lige majstrov sme v osemfinále, čo bol náš hlavný cieľ, a v skupine sme boli prví. Potrebujeme viac bodov. Chceme získať tituly. Teraz sa musíme odpojiť a vrátiť sa do plnej sily. V niektorých zápasoch je skóre pozitívne, v iných už nie."

[Adria Ragas, El 10 del Barça] Povedal si, že už nie ste Barça z roku 2010. Máš na mysli zranenia, zloženie mužstva alebo iné dôvody?

"Kvalitu tímu. Hovoríme o najlepšej Barçe v histórii a my ňou nie sme. V minulej sezóne sme nevyhrali dva tituly vďaka individuálnej kvalite, ale vďaka skupine, ktorá pracovala spoločne. Vo finále Superpohára sme proti Realu Madrid odohrali skvelý zápas, pretože tím bol agresívny a boli sme spolu. Aj majstrovský titul sme získali vďaka tímovej práci."

[Novinárka sa nepredstavila] Bol rozhovor v šatni v polčase najťažším v tvojej trénerskej kariére?

"Je to najťažší rozhovor, aký som kedy ako tréner mal. Zobrali to dobre, nevidíte, ako sa v druhom polčase prebrali?"

Rád by som sa ťa opýtal na ďalší zápas, v ktorom bude súperom América...

"Do Dallasu sa vždy chodí s radosťou. Poznáme situáciu klubu a chceme, aby sa finančne udržal. América je silný súper, majster."

Spomenul si Jonathana dos Santosa. Čo by si povedal o tomto hráčovi?

"Chcel som ho podpísať v Katare. V roku 2010 sa mu v Barcelone nedarilo, pretože vtedy bolo ťažké konkurovať stredopoliarom. Má úroveň na to, aby hral za Barcelonu."

 

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
jirkam Premium
2023-12-21 08:25:44
Ale žádné vyvozovani odpovědnosti
2023-12-21 08:44:52
Je to dobré, že to takto vníma, že treba hrať fyzicky náročne, lebo v modernom futbale sa inak ako behavo a tímovo vyhrávať nedá. Technická dokonalosť je už len samozrejmosť. Robí to tak Bayern, City, Liverpool, Arsenal, Inter a tieto tímy sú momentálne najlepšie.