Xavi na tlačovej konferencii pred zápasom s Barbastro potvrdil absenciu Lamineho Yamala a vyjadril sa k zdravotnému stavu Joãa Cancela, Iñiga Martíneza a Alejandra Baldeho. Tréner si nemyslí, že prvé kolo ligy bolo zlé v podaní Barcelony, len vysvetľuje, že to boli Real a Girona, ktorí dosiahli pozoruhodné výsledky. Xavi tiež priznal, že by bol rád, keby Sergi Roberto predĺžil zmluvu s klubom.

[Laia Col, RAC1] Môžeš nám potvrdiť, že Cancelo vynechá Superpohár kvôli zraneniu? Znamená jeho zranenie návrat k hre na troch stopérov?

"Cancelo sa cíti dobre a má dobrý pocit. Jeho účasť v Superpohári nie je vylúčená. Ak všetko pôjde dobre, pocestuje s tímom a uvidíme, aké budú pocity, ale momentálne sú veľmi dobré."

[German García, Radio Nacional] Pred zápasom s Las Palmas si nám povedal, že Iñigo Martínez bude k dispozícii na zajtrajší zápas. Môžeš to dnes potvrdiť?

"Áno, je na zozname povolaných hráčov. Určite dostane nejaké minúty. Cíti sa veľmi dobre a jeho absenciu sme pocítili. Chýbal nám jeho charakter, jeho vodcovské schopnosti. Pred zranením bol vo výbornej forme a jeho návrat je pre tím skvelou správou. Je to skvelý líder tímu."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Chcem sa opýtať na Sergiho Roberta. Nedávno bol v základnej jedenástke proti Almeríi a Las Palmas. Po tejto sezóne mu končí zmluva. Odporučil by si klubu, aby s ním predĺžil zmluvu?

"Áno a v klube už o tom vedia. Pre mňa je to dôležitý futbalista, ktorý je príkladom pre ostatných a kapitán. Môže hrať na mnohých pozíciách a je zárukou. Veľa sa s ním rozprávam počas zápasov a na tréningoch. Chápe, čo znamená hrať za Barçu a aké sú tu požiadavky, a vždy je zárukou. Viem, že ho často kritizujú, ale je na vysokej úrovni. Dúfam, že s klubom predĺži zmluvu."

[Marta Mauricio, Barça Studios] V predchádzajúcich sezónach sa už stalo, že Barça v tejto fáze Kráľovského pohára trpela, napríklad minulý rok proti Intercity. Myslíš si, že zajtra by mohlo dôjsť k podobnému zápasu?

"Áno, pretože môžeme len málo získať, no veľmi veľa stratiť. Sme jasní favoriti a hráme na inej úrovni súťaže. Takéto zápasy sú vždy komplikované. Musíme byť veľmi sústredení, pretože oni budú hrať skutočne svoj životný zápas, na svojom vlastnom štadióne, a dajú do toho všetko. Sú zvyknutí na priamočiary futbal a my sme ich hru analyzovali. Už pred rokom nás to stálo veľa síl, aby sme vyhrali nad Intercity, takže predchádzajúce roky nám ukazujú, že to bude komplikované stretnutie. Do týchto zápasov nastupujeme s veľkými ambíciami a samozrejme, chceme vyhrať. Pre hráčov je to veľmi dôležitý titul."

[Xavi Campos, Catalunya Radio] Je Lamine Yamal suspendovaný? Prečo s ním zajtra nemôžete počítať?

"Áno, to je už nejaký čas jasné. V minulej sezóne dostal červenú kartu v zápase Juvenil v tejto súťaži a je suspendovaný na dva zápasy. Nemôže hrať v tomto a nasledujúcom zápase Copa del Rey."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Chcel som vedieť, čo sa deje s Alejandrom Baldem, pretože nám bolo povedané, že dnes nedokončil tréning. Očakávaš, že s ním budete môcť zajtra počítať?

"Áno, chceme ho zaradiť na zoznam povolaných. Uvidíme, ako sa bude zajtra cítiť, ale práve sa počas tréningu necítil dobre a odišiel domov. Je v poriadku a očakávame, že zajtra bude medzi povolanými."

[Laura Brugues, TV3] Je zajtrajší zápas ideálny pre Vitora Roqueho, aby hral od prvej minúty, alebo musí ešte počkať?

"Myslím si, že fyzicky sa ešte musí dostať do zápasového rytmu, ale určite dostane nejaké minúty. Je to ideálne stretnutie pre tých, ktorí hrajú menej a pre nás, aby sme vyskúšali rôzne riešenia. Určite však nebude ľahké postúpiť a to som hráčom aj povedal. Pred rokom v súboji s Intercity to nebolo jednoduché a ak chceme postúpiť, musíme byť veľmi koncentrovaní."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Chcel som sa opýtať na situáciu Marca Guiu. Vrátil sa do Juvenilu a už nie je s vami ani s Barça Athletic. Chcel by si ho mať k dispozícii? Je to rozhodnutie klubu a otázka riadenia jeho minút? A keďže dnes je sviatok Troch kráľov, si spokojný s darčekmi, ktoré vám priniesli [podľa španielskej tradície je 6. január dňom, keď dostávate darčeky a "prinášajú" ich traja králi - Los Reyes Magos]?

"Áno, som veľmi šťastný. Boli veľmi štedrí, takže som sa musel správať veľmi dobre, pretože som dostal veľa darčekov. Som spokojný a musím sa tak správať aj naďalej (smiech).  A čo sa týka Marca Guiu, je to hráč, ktorému veľmi verím, ale spolu s ľuďmi v športovej oblasti sme sa rozhodli, že sa vráti do Juvenilu, ktorý má dôležitý zápas na výjazde proti Celte, ale bude pokračovať v dynamike prvého tímu. Už viete, že mu veľmi verím. V deň, keď skóroval proti Athletic Bilbao, som to bol ja, kto rozhodol o jeho zaradení, takže nemám žiadne pochybnosti. Je to futbalista, ktorého mám rád a môže nám veľa dať, a to aj napriek prestupu Vitora Roqueho, ktorý s tým nemá nič spoločné. Je to hráč pre súčasnosť a budúcnosť."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Vždy hovoríme, že veteráni sú v určitých zápasoch dôležití. Ale v zápase Kráľovského pohára proti tímu z nižšej divízie, nakoľko sú dôležití hráči, ktorí zvyčajne hrajú za Barçu Atlètic a sú zvyknutí hrať na takomto type štadióna?

"Áno, tí, ktorí hrajú v druhom tíme, aj veteráni. Myslím si, že je dôležité, aby sme zajtra mali rešpekt pred naším súperom. Ak si budeme myslieť, že to zajtra bude ľahké, budeme sa mýliť a bude to naša prvá chyba. Súpera treba rešpektovať. Analyzovali sme hru Barbastro a sú veci, ktoré robia veľmi dobre. Majú vieru, odvahu a sú agresívni. Sledovali sme zápas, v ktorom v predchádzajúcom kole vyradili Almeríu. Na štadióne bude skvelá atmosféra a bude to komplikovaný zápas. Je dôležité, aby sa všetci hráči úplne sústredili na zápas. Je to vyraďovací zápas, takže jedna chyba nás môže vyradiť."

[Toni Juanmarti, Šport] Ak neberieme do úvahy zajtrajší zápas, chcel som sa opýtať na prestupový trh. Myslíš si, že by mal klub investovať do mladých hráčov a pozerať sa do budúcnosti, alebo sa zamerať na súčasné problémy a priviesť hráčov, ktorí môžu hneď poskytnúť kvalitu?

"V prvom rade musia ľudia vedieť, že sme vo veľmi ťažkej situácii kvôli finančnému fair play. Taká je realita. Uvidíme, či sa nám v tomto prestupovom období podarí posilniť. Zdôrazňujem však, že kvôli Gaviho zraneniu by bolo veľmi dobré posilniť stred poľa. Musíme zhodnotiť situáciu, v ktorej sa nachádzame. Sme v neustálom kontakte s prezidentom, Rafom Yustom a Decom, pracujeme na tom, aby sme zistili, čo môžeme v tomto smere urobiť. Posúdime, aké máme možnosti, ale obe veci budú pozitívne, podobne ako v prípade Vitora Roqueho. Je to prestup aj teraz, ale predovšetkým do budúcnosti. Zatiaľ potrebujeme posily do stredu poľa, ale obe možnosti sú vítané."

[Carlos Monfront, Jijantes] Trénovalo s vami päť hráčov druhého tímu a medzi nimi bol aj Marc Casadó. Môže zajtra dostať nejaké minúty?

"Už som viackrát povedal, že má športovú úroveň na to, aby hral za prvý tím. Je to futbalista, ktorý sa mi páči, je odvážny, má charakter a vodcovské vlastnosti. Páči sa mi jeho pozitívny prístup. Často s nami trénuje a je na zozname povolaných, pretože mi dáva záruku. Je to hráč, ktorý môže byť pre mužstvo dôležitý."

[Juan Jimenez, AS] Po zápase proti Las Palmas si žiadal o rešpekt pre tím, ktorý je úradujúcim majstrom. Máte 41 bodov. Kalkulujete v šatni, ako dobre musí dopadnúť druhé kolo, aby ste mali reálnu šancu na titul?

"Myslíme si, že musíme byť lepší, áno, to je jasné, ale musíme sa zlepšiť sami, bez toho, aby sme mysleli na čísla. Musíme ísť krok za krokom. Veď nás čakajú ďalšie zápasy, bude Superpohár... Musíme ísť zápas po zápase. To je cieľ, byť lepší v druhom kole. Zopakovať zápasy ako proti Seville doma, proti Athletic doma, proti Atléticu, dokonca aj veľa minút zo súboja s Realom... Hľadať hru, ktorá nám dá osobnosť a odhodlanie nájsť istotu v konečnom výsledku. Ak trochu počítame, minulý rok bol výnimočný, bolo to štvrté najlepšie prvé kolo v histórii. Nemali sme zlé prvé kolo, ale Girona a Real boli na mimoriadnej úrovni. Ak sa pozriete na iné ligy, uvidíte veľa tímov, ktoré získali menej bodov ako Barcelona. Sú tu však dva tímy, ktoré sú v mimoriadnom výsledkovom momente, Real a Girona. Preto sa musíme v druhom kole zlepšiť, aby sme sa stali majstrami."

[Guillem Borras, Iniestazo] Chcel by som sa spýtať na Gündoğana. Ani nie tak na to, ako hrá, ale na jeho úlohu v šatni ako skúseného futbalistu. Ako hodnotíš Gündoğana v tomto ohľade?

"No, dáva nám veľa, asistuje, dokonca aj góly, nedávno urobil rozdiel, keď v ťažkom momente zápasu premenil penaltu. Myslím si, že je to futbalista, ktorý úplne poznačí osobnosť tímu. Pomáha nám, štábu, tým, čo vidí, čo hovorí, je vždy pozitívny. Je to futbalista, ktorý nám spadol z neba. Tu sa všetko veľmi kritizuje a posudzuje, ale Gündoğanove čísla sú veľmi dobré."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako vnímaš Hectora Forta? Je vzhľadom na zranenie Cancela dobré vidieť ho v základnej zostave?

"Zajtra určite dostane minúty. Uvidíme, na akej pozícii, ale určite ich bude mať. Je to futbalista, ktorému veľmi verím. Mám ho rád. Profiluje sa na pravej strane obrany, na ľavej, môže hrať ako stopér, je rýchly a silný. Hráč, s ktorým spájame veľké nádeje do budúcnosti. Už hral v zápase Ligy majstrov a nastúpi aj zajtra."

[Adria Regas, El 10 del Barca] Tím pôsobí dojmom, že je v druhom polčase lepší ako v prvom, má viac charakteru a duše, slová, ktoré si často používal. Rieši sa táto téma interne v šatni? Prečo sa to podľa teba deje?

"Áno, potrebujeme mať väčšiu kontinuitu, byť odhodlanejší, agresívnejší na začiatku zápasu. Vtedy mužstvo získava sebavedomie, odvahu, osobnosť... Máme veľmi dobrú fyzickú úroveň, zápasy končíme oveľa lepšie, ako ich začíname. Musíme však lepšie začať, byť sústredenejší, mať všetky zmysly v pohotovosti, aby sme sa nemuseli naháňať za výsledkom, čo sa nám v tejto sezóne stalo už mnohokrát."

[David Ibañez, Mediaset] Hráč Barbastro povedal, že na svojom štadióne už niekoľko dní netrénovali, aby bol trávnik v čo najlepšom stave. Obávaš sa, v akom stave môže byť trávnik, pýtal si sa na to?

"Áno, viete, že ma to vždy znepokojuje. Vždy sa ma na to pýtate a ja vždy poviem to isté. Viac sa však obávam o svoj tím, aby sa nám darilo, aby sme dobre začali zápas, aby sme súperovi nič nedarovali. Zajtra je deň, v ktorom nenájdete žiadne výhovorky. Musíme vyhrať zápas, byť agresívni alebo sa vyrovnať agresivite Barbastro, oni to majú, majú veľa charakteru, viery, odvahy, týchto vecí... Sú menším tímom ako my, ale musíme to dokázať, nech je ihrisko akékoľvek."

 

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
mito669 Premium
2024-01-06 21:42:39
Ja snáď zle vidím asi
2024-01-06 21:43:59
Jestli prodlouží Robertovi, tak to pro mě bude obrovské zklamání a frustrace a zapochybuju o skvělé přestupové práci, kterou jsme v létě odvedli.