Zápas Barçy proti PSG v Parc des Princes sa rýchlo blíži. Tréneri majú už len málo času na realizáciu taktických riešení, ktoré by im zabezpečili víťazstvo. Oba tímy poznajú svoje silné a slabé stránky. Pozrime sa dnes na najsilnejšiu stránku Paríža, a to Kyliana Mbappého. Zastavenie Francúza bude určite jedným z kľúčových prvkov pre nádej na dobrý výsledok. Aké nástroje na to má Xavi?

Najdôležitejšia otázka, pokiaľ ide o obranu proti Kylianovi Mbappému, sa týka predovšetkým toho, kto bude hrať na pravej strane obrany. V tejto otázke existuje dilema: nasadiť Julesa Koundého v dobrej forme alebo opäť posunúť na stranu Ronalda Arauja. Obe riešenia majú svoje pre a proti. Samozrejme, pokrytie 1:1 by nemalo byť jediným "anti-Mbappeho" plánom. Musí na ňom pracovať celý tím. Kto však bude francúzskemu útočníkovi čeliť najčastejšie, je určite najdôležitejšia otázka.

Koundé ukázal, že dokáže

Jules Koundé prišiel do Barcelony na pozíciu stopéra, ale na tomto poste mal svoje vzostupy a pády. Aktuálnu sezónu začal vynikajúco, ale postupom času sa objavovalo čoraz viac chýb. Na pravej strane obrany však Francúz vždy poskytoval aspoň slušnú úroveň a teraz je možno jeho najlepšie obdobie na tomto poste v Barcelone. Rozostavenie s tromi obrancami v ofenzívnej fáze a občasné spájanie útočných akcií slúži Francúzovi dobre. Mnohí hovoria, že by sa mal zmieriť s tým, že práve na tejto pozícii dáva tímu najviac, a nie v defenzívnej stredovej formácii, ako si myslí.

Ak to bude on, kto sa nakoniec postaví Mbappému, bude to možno najväčšia individuálna výzva pre obrancu. V dvojzápase proti Neapolu však ukázal, že dokáže "strčiť do vrecka" nebezpečného Khvicha Kvaratskheliu, ktorý mal byť najväčšou hrozbou talianskeho majstra. Kylian Mbappé je o niekoľko priečok vyššie ako talentovaný Gruzínec, ale Koundé útočníka PSG dobre pozná z francúzskej reprezentácie a na tréningoch sa mohli viackrát stretnúť. V každom prípade si Jules určite zaslúžil takúto príležitosť, aby sa presadil, ale najmä aby mu ukázal dôveru po tom, čo bol pravidelne považovaný za neschopného zvládnuť Viníciusa. Opätovná výmena pozícií s Araújom už bude jasným znakom toho, že Francúz si v súbojoch s výbušnými krídelníkmi neverí.

Iba Araujo sa môže vyrovnať Mbappém, pokiaľ ide o fyzickú zdatnosť a rýchlosť

Nemožno však poprieť, že ak má niekto z tímu Barçy najväčšie predpoklady nielen dobehnúť, ale aj vyhrať súboj s Mbappém, je to Ronald Araujo. V aktuálnom ročníku Ligy majstrov bola Kylianovi Mbappému zaznamenaná druhá najvyššia šprintérska rýchlosť 36,1 km/h. Rýchlejší bol len Karem Adeyemi z Borussie Dortmund (36,3 km/h). Najrýchlejším futbalistom Barçy bol Raphinha s 34,6 km/h, ale Ronald Araujo bol už druhý s 34,5 km/h. Uruguajčan je známy svojou rýchlosťou, ale aj silou a schopnosťou vyhrávať súboje na trávniku aj vo vzduchu.

Dobre vieme o manévri umiestnenia Arauja na pravú stranu obrany v El Clásicu, keď mal ubrániť Viníciusa. V dobrom i zlom sa to podarilo, no ich posledný vzájomný súboj priniesol pamätný hattrick Brazílčana a červenú kartu Uruguajčana. Toto usporiadanie malo zmysel, keď bol Vinícius ešte široko hrajúcim krídelníkom. V tejto sezóne Carlo Ancelotti zmenil rozostavenie tak, aby hral bližšie k stredu veľmi podobne ako Kylian Mbappé, ktorý je umiestnený na krídle, ale často sa objavuje aj v strede.

Možno by teda bolo lepším riešením súčasné rozostavenie s Koundém na pravej strane obrany a Araujom v strede, aby po každej chybe Koundého bol ešte k dispozícii záskok zo strany Uruguajčana.

Systémové riešenie namiesto individuálneho

Kľúčom k tomuto stretnutiu a k zastaveniu nielen Mbappého, ale aj Ousmane Dembélého na pravom krídle však bude rozostavenie a práca celého tímu. Ak francúzski krídelníci nebudú mať pred sebou veľa priestoru, mohlo by to obmedziť hrozbu z ich strany. Preto ale treba obmedziť straty lopty a následné brejky, potrebné je aj o niečo nižšie defenzívne rozostavenie, ktoré však ide proti myšlienke Xaviho, ako aj krídelných hráčov.

Na strane Mbappého bude pravdepodobne nastupovať Lamine Yamal. Šestnásťročný mladík však nie je zárukou dobrej istoty a podpory Koundého. Niekto taký je na druhej strane Raphinha, o ktorom sa dá povedať veľa, ale určite nie to, že nepracuje v defenzíve. Možno by stálo za úvahu, či by v záujme obmedzenia Mbappého výjazdov nebolo lepšie postaviť Raphinhu na pravé krídlo. Veľa však nasvedčuje tomu, že Brazílčan bude hrať v podobnej úlohe ako proti Neapolu, teda bližšie k ľavej strane, ale nie na samotnej čiare, kde už bude João Cancelo.

Celkovo bude pre dobrý výsledok v Paríži určite dôležité zneškodniť hrozbu zo strany Kyliana Mbappého, takže výber zodpovedného hráča bude kľúčový. Nie však tak kľúčový ako práca a rozmiestnenie celého tímu. Na udržanie čistého konta bude musieť pracovať celý tím.

zdroj: sofascore
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-04-09 13:43:19
rafinha zaklad, yamal na poslednych 20 min.dorazit supera:)
2024-04-09 13:48:07
Obranný systém Patriot.