Otázka neuznania gólu Barcelony dominuje španielskemu mediálnemu priestoru po El Clásicu. Joan Laporta dokonca vyhlásil, že Barça sa bude usilovať o opakovanie zápasu, ak sa potvrdí, že gól mal byť uznaný. Archivo VAR medzitým ukazuje, ako sa dalo kontroverzii predísť.

Videoverifikačný systém nedokázal potvrdiť, že lopta prekročila bránkovú čiaru. Rozhodcovia jednoducho nemali k dispozícii technológiu a správne zábery kamier, aby to mohli jednoznačne konštatovať. Vieme to aj zo zverejneného videozáznamu ich rozhovorov. Podobne zmätení boli aj fanúšikovia či odborníci, keď im boli predložené zábery situácie, ktoré nič nevysvetľovali.

Chýbajúca technológia bránkovej čiary ("jastrabie oko") na riešenie takýchto akcií je pomerne zrejmým problémom a dôvody, prečo sa Javier Tebas rozhodol nezaviesť takéto riešenie, sú uvedené v tomto článku. Okrem toho portál poukazuje na to, že kamera na bránkovej čiare je neprekvapivo umiestnená len v jednom rohu bránky. Čo v tomto prípade znemožnilo lokalizovať loptu, keďže Lunin zacláňal kamere.

Archivo VAR však predstavuje ešte jedno riešenie. Týka sa takzvanej "rohovej kamery", t. j. kamier umiestnených na vlajke v rohu ihriska. Tie by podľa portálu mohli pomôcť pri overovaní. Boli nainštalované už počas minuloročného finále Kráľovského pohára, keď Real Madrid čelil Osasune. Archivo VAR však uvádza, že La Liga o týchto úpravách neuvažuje. A podľa všetkého sú potrebné na objasnenie pochybností a dobré zabalenie produktu, ktorý by nemal byť založený na chaose, kontroverzii a nejasnostiach.

Imidž La Ligy môže pokaziť aj skutočnosť, že aj počas zápasu sa v televíziách objavovali vizualizácie situácie. Pripomeňme, že podľa CANAL+ a beIN Sports nemal byť gól uznaný, zatiaľ čo neskôr v modeli vytvorenom Archivo VAR vyšlo, že lopta úplne prešla bránkovú čiaru. Fotografie, ktoré poskytli fanúšikovia, tiež poskytujú oveľa lepší obraz situácie, než aký bol zobrazený počas prenosu. Bez ohľadu na to, či si Barcelona gól zaslúžila, alebo išlo o ďalšie porušenie pravidiel (situácia s Cubarsím), treba povedať, že La Liga si opäť pošramotila svoju povesť.

zdroj: archivoVAR
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2024-04-23 08:46:03
Vsetci sa vyhovaraju na var. No uplne opominame zdravy rozum, jednoduchu analyzu videneho a sportovu moralku superovho brankara. Prirodzena intuitivna reakcia rozhodcu mala byt, ze jednoducho padol regulerny gol. Neni mozne qby hol brankar kilometer za ciarou a ruky mal zazrecne vystrcene pred ciaru. On sam musel dobre vediet, ze inkasoval, chapem sportove zapolenie, no bol by frajer , keby priznal rozhodcovi ano bol to gol. Tym by ziskal panecku moralny kredit, ale to je zrejme fikcia
2024-04-23 08:53:45
Jedna póza, 2 rôzne uhly odkiaľ fotka vznikla https://www.iwastesomuchtime.com/...
Niečo podobné sa riešilo aj tu https://amp.theguardian.com/...