Dozvuky včerajšieho El Clásica a neuznania zásahu Lamineho Yamala neutíchajú. Joan Laporta dokonca vyhlásil, že ak sa zistí, že rozhodca pochybil, bude žiadať opakovanie zápasu. Bez ohľadu na to, či lopta skutočne padla do bránky, stojí za to zamyslieť sa nad témou absencie technológie v La Lige, čo poskytlo toľko pochybností a zvýšilo napätie, ktorému sa dalo predísť. Aj s ohľadom na budúcnosť.

Spočiatku sa poukazovalo na to, že rozhodcovia urobili správne rozhodnutie, keď neuznali gól Lamineho Yamala. Následné vizualizácie (napr. Archivo VAR) a zábery z kamier však pochybnosti len prehĺbili a hlavnou líniou obhajoby neuznania tohto gólu sa stalo to, že Cubarsí v ofsajde bránil Luninovi vo výhľade. Už len táto špirála nejasností, pochybností a obvinení však potvrdzuje problémy La Ligy pri bránení jej produktu, keďže fanúšikovia boli zo situácie zmätení a prezentované opakované zábery im nič nevysvetlili.

Zmätený bol okrem iných aj İlkay Gündoğan, ktorý požiadal rozhodcu, aby skontroloval na hodinkách, či padol gól. Nemec nevedel, že táto technológia nebola v LaLige zavedená. Samotný Tebas veľmi rýchlo zareagoval na túto akciu v El Clásicu a zverejnil príspevok s výstrižkami z tlače o chybách technológie. Zaujímavé sú však kontextové informácie, ktoré pridali čitatelia. Okrem iného aj to, že dôkazy, ktoré Tebas predložil, sú staré niekoľko rokov a že samotný prezident La Ligy zarába viac, ako stojí zavedenie technológie jastrabieho oka.

Jedným z vinníkov celého zmätku je prezident LaLigy. Javier Tebas sa totiž rozhodol nezaviesť technológiu "jastrabieho oka", ktorá sa používa v Lige majstrov, Premier League alebo Bundeslige. Prezident La Ligy vysvetlil, že sa používa tak zriedkavo, že neopodstatňuje takúto investíciu, ktorá sa odhaduje na 2-4 milióny eur (v závislosti od toho, či by sa tieto predpisy vzťahovali aj na Segunda División). Namiesto toho sa pracuje na zavedení poloautomatického ofsajdu, pričom túto technológiu má poskytovať tá istá spoločnosť, ktorá poskytuje službu VAR, a mohla by tiež ponúknuť riešenie problémov s určovaním, či lopta prešla za bránkovú čiaru. O tomto druhom riešení sa zatiaľ nerozhodlo, hoci kontroverznosť v tejto oblasti počas najdôležitejšieho zápasu v Španielsku opäť vyvolá diskusiu v tejto oblasti.

Iturralde González už žiada o zakúpenie príslušnej technológie: "Toto je tretí gól duchov z nedele. Hovorím to preto, aby sme v našej lige dali 3 milióny a nemuseli to absolvovať. Nie je tu žiadny záber, ktorý by ukázal, či lopta padne za čiaru alebo nie. Fyzicky tam nie je žiadna kamera. Zábery, ktoré sme videli, nemajú perspektívu. Ide o to, že tu musíte urobiť akt viery. Najviac ma trápi, že najlepšia liga na svete nevie dokázať, či lopta padla do brány alebo nie. Chyby? Aj keď zlyhá technológia, môžete mať kompatibilné systémy. Dobré kamery a bránkovú technológiu," uviedol.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2024-04-23 05:47:40
V La lige nevedia správne používať VAR a nieto ešte technológiu bránkovej čiary.
2024-04-23 12:37:36
V Španielsku stačí kľudne vymeniť VAR za goal-line technology. Aj tak ho obsluhujú, ako sa im hodí.