Mladý španielsky internacionál Thiago Álcantara je mimoriadne nadaný futbalista, no v kariére narazil na rovnakú prekážku ako pred desiatimi rokmi dnes už legenda Blaugranas, Xavi.

Písal sa rok 1999 a Majstrovstvá sveta U21, na ktorých technický komisár Hedi Hamel vyhlásil Xaviho za pilier tímu Inaki Saéza na jeho ceste ku triumfu. V rovnakom roku získal Xavi ocenenie Don Balón ako revolučný hráč a v roku 2000 na Olympiáde v Sydney, kde Saézov tím získal strieborné medaily, technická skupina FIFA označila Xaviho za veľmi elegantného hráča.

Napriek tomu chcel Xavi odísť z Barcelony, pretože nedostával taký priestor a herné minúty ako chcel, no o miesto v zostave bojoval zo svojim idolom Pepom Guardiolom a bolo mu trápne ho nahradiť, pričom v zálohe rovnako nastupovali ďalšie ťažké váhy ako Cocu či Luis Enrique. Koniec koncov, vyskytlo sa pár života schopných destinácií pre Xaviho prestup.

Svoje k tomu povedal aj Graham Hunter pre Herald Scotland: „Xavi je dnes uctievaný, brilantný, vizionár, najlepší španielsky záložník všetkých čias, ale v rokoch 1998-2002 bol podceňovaný, nesprávne a nespravodlivo súdený mladý hráč.“ Graham si spomína ako raz Xavi striedal na Camp Nou Guardiolu a následne čítal transparenty fanúšikov, telefonáty do rádia a iné námietky o tom, že mladík sa snaží “vyhnať“ kráľa Pepa z teritória, ktoré je iba jeho. Generálny riaditeľ klubu vtedy oznámil jeho agentovi, že Barca je otvorená prípadným ponukám za mladého stredopoliara. Ozval sa Manchester United. Xavi o tom dlho a tvrdo uvažoval, ale nakoniec sa rozhodol ostať v Barce a bojovať za svoju príležitosť v klube, ktorému od malička fandil.

Je tomu len pár rokov, čo sa Thiago a Srb Daniel Alekšič pohrávali s obrancami súperov na EURO U17. Thiago hral tak dominantne, že ho okamžite začali prezývať španielskou odpoveďou na Messiho.

Thiagových kvalít si boli a sú v Barcelone dobre vedomí, preto si tento diamant vždy dobre strážili a snažili sa ho dokonale obrúsiť. Guardiola vynikajúco započal jeho adaptáciu a v minulej sezóne ho začal zapracovávať do tímu, no v tejto sezóne Thiago odohral iba 41% minút v La Lige. Mazinhov syn má 22 rokov, no stále pravidelne nenastupuje v základnej zostave, nakoľko stred poľa je v Barcelone preplneným a megahviezdami obsadeným miestom.

Sergio Busquets vybojuje v priemere 4,4 lopty na zápas a dosahuje úspešnosť prihrávok 92,1%. Podľa Andreasa Voua z webu insidespanishfootball.com: „Je to najlepší záložník v hre na jeden dotyk.“ Busquets je pre Barcelonu príliš dôležitý na to, aby mohol byť len tak nahradený. S veľmi pravdepodobným príchodom Neymara bude naďalej naskakovať v zálohe aj Andrés Iniesta. Najvážnejším adeptom na stratu svojho stáleho miesta v základnej zostave je tak Xavi, ktorý nahradil legendárneho Guardiolu.

Možno si myslíte, že Xaviho štýl hrania je rovnako jednoduchý, ako Federerove víťazné forehandy, no Xavi posledné mesiace ďaleko zaostáva za svojím štandardom a častokrát hru brzdí, pričom sa množstvo odohratých zápasov a nabehaných kilometrov prejavuje už aj na jeho tele.

Zatiaľ je však zrejmé, že Xavi je naďalej voľbou číslo jeden. Ako by však reagovali tréneri pri jeho dlhodobom zranení ? Kto je lepšia alternatíva a riešnie hlavolamu jeho náhrady ? Fábregas, alebo Thiago ? ... Cesc je skúsenejší a aj napriek nevyrovnaným výkonom dokázal bývalý kapitán Arsenalu počas sezóny nazbierať double – 10 gólov a 10 asistencií.

Avšak Thiago je presnejší prihrávač a obhospodaruje väčšiu plochu ihriska, preto by bol logickou náhradou za Xaviho. Po tom, čo sa gólom a asistenciou podieľal na rozobratí Zaragozy, dvoma asistenciami Getafe, úvodným gólom Córdoby a tretím gólom do siete Málagy, by však bola škoda využívať ho iba ako “rozdelovača lôpt“. Thiago má Alexisovu výbušnosť, Xaviho metrologické prihrávky a Iniestov klobúk s trikmi. Bolo by určite pôžitkom sledovať jeho hru, ak by dostal na ihrisku takú voľnosť, akej sa dostáva Máriovi Gotzemu v BVB.

Keď Xavi pred viac ako desiatimi rokmi odmietol prestup do Manchesteru United, ukázal vytrvalosť a kvalitu, ktorou teraz rovnako oplýva Thiago. Jeho čas sa nezadržateľne blíži, pričom by mohol, a aj mal, prísť už v nasledujúcej sezóne.

zdroj: bleacherreport.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.