FC Barcelona narazí na aktuálne druhý tím tabuľky Primera Division už zajtra o 20. hodine večer. Zverenci Diega Simeoneho zažívajú nesmierne úspešnú sezónu a sú právom považovaní za ašpiranta na ligový titul. Ich hru zdobí niekoľko predností a predovšetkým Diego Costa. Pozrime sa teda na to, s čím nás môže zajtra súper prekvapiť.

Bernd Schuster, tréner Málagy naordinoval rozostavenie 5-4-1 s mnohými osobkami

Navyše krídla fungovali ako ďalší krajní obrancovia, čiže až 3-2-4-1

Situatívne až 6-3-1

Obídenie pressingu Rojiblancos

„Normálne“ pressuje Atlético v systéme 4-4-2 / 4-4-1-1 s veľkým tlakom na stredných obrancov (pozor Barca v nasledujúcom zápase). Villa a Costa zaujmú postavenie „šestiek“ a z takejto hĺbky vytvárajú veľmi dynamicky smerom dopredu krycí tieň. Skúšali i teraz, no moc to nefungovalo.

Malaga s postavením 3-4-3 pri zisku lopty a jednou „šesťkou“ odchádzajúcou na bočné strany

O Málage je toho viac, no stačí – nás zaujíma Atlético, jeho problémy a ich riešenie

Rozostavenie Atlética 4-4-2 by sa dalo pomerne ľahko obchádzať, no Málaga sa dopredu prekombinovala len málo kedy. Tak isto Atlético – logické: prehustené priestory, agresívni hráči súpera stojaci absolútne tesne popri sebe. Známe šprinty Diega Costu do hĺbky sa nekonali, lebo neexistovala žiadna hĺbka (hromada obrancov).

Pri výstavbe hry mal aktuálny líder (min. na 1 noc) často dostatok miesta v prvej línii, ktorý využil (Málaga stála až pred vlastnou šestnástkou). „Šesťky“ Atlética zostávali v strede poľa, čím sa nedostatočne odpútavali od protihráčov, čo sa zase negatívne odrazilo na zakladaní útočných kreácií. Útočníkmi Málagy odkryté priestory (bránili) boli nedostatočne využívané stopérmi Atlética, ktorí sa len zriedkavo vysúvali dopredu s loptou na nohe. Zostávali pasívni a cirkulácia lopty zostávala ďaleko od brány súpera. Málaga stála neustále kolektívne kompaktne, agresívne v 2. a 3. tretine územia Atlética – a v presile.

Postupom času sa podarilo Atléticu v niekoľkých málo situáciách prispôsobením sa individualít a ich silnou stránkou – prácou s loptou, predsa len dostávať vpred. Krátko pred 0 : 1 už nebolo temer vôbec vidno výstavbu útokov Málagy, ktoré predtým existovali – aj keď nemali dlhého trvania.

Čo je zaujímavé z hľadiska Barcelony – Simeone striedaniami Adriana za Olivera (v polčase) a Rodrigueza za Turana (v 62. minúte) postupne i keď len chvíľami zmenil rozostavenie hráčov na kosoštvorcové zoskupenia.

Atlético v asymetrickom 4-4-2

Tiago zostáva veľmi hlboko, Koké a Rodriguez (vľavo až polo - ľavo) hrajú ako spojivo k hrotu útoku a Adriano sa orientuje diagonálne absolútne smerom vpred. Týmto pôsobí rozostavenia ako asymetrický kosoštvorec, v ktorom vyzerá Adrianova defenzívna hra ako hazard – hra vabank a David Villa s Diegom Costom sa zasúvajú do medzi - priestorov medzi obranou a zálohou Málagy.

V tejto fáze zápasu mala Málaga síce niekoľko kontier cez ľavú stranu, súčasne ale žiadneho voľného hráča navyše v obrane, resp. sa nechala hlbšie zatlačiť, keď potrebovala navyše hráča kvôli Adrianovi. Hneď potom padol jediný gól zápasu (strelcom Koké) a Atlético okamžite prešlo na systém 4-4-2, ktorý sa v záverečnej fáze premenil po vystriedaní Villu Alderweilerom až na 5-4-1.

Nebude použitý systém 5-4-1 na Barcelonu? Dosť možné...

Po góle na ubránenie výsledku bol systém 4-4-2 výslovne kvalitne kompaktný a intenzívny; oveľa kompaktnejší ako predtým. Lenže predtým museli dať gól ...

Veľmi dôležitá je najväčšia sila Atlética: skupinová taktika

Mnoho z ich defenzívnych i ofenzívnych aspektov žije z toho, že sú vzájomne mimoriadne dobre zladení, rýchli, precízni a pracujúci s správnou intenzitou. Ak sa to nestane, sú v problémoch. V týchto prípadoch sú ofenzívne slabší ako iné top – mužstvá; defenzívne a pri správnom rytme sú neuveriteľne silní, i keď v tomto zápase nie je možné „spievať“ na nich oslavné hymny. Skôr – i keď pri prehre sa to nezvykne – oslavná hymna patrí trénerovi menom Bernd Schuster za vynikajúcu taktiku. Rozdiel jedného gólu bol možno pre viacerých nepatričný.

zdroj: spracoval Peter | spielverlagerung.de
foto: laola1.de

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.