Po decembrovom žrebe vyraďovacej fázy Ligy majstrov bolo jasné, že najväčším šlágrom osemfinálových súbojov bude zápas medzi Manchestrom City a FC Barcelona. Fanúšikovia oboch tímov sa už nevedia dočkať úvodného výkopu súboja, ktorý sľubuje nádherné predstavenie. Veríme, že sa hra oboch tímov neutopí v zbytočnej taktike a uvidíme to najkrajšie v podaní oboch táborov.

FC Barcelona patrí medzi najúspešnejšie tímy posledných rokov, keď ovládla európsky futbal a získala mnoho trofejí. Manchester City FC sa potupne snaží preniknúť medzi futbalovú smotánku a naplno sa etablovať medzi elitou, čo sa mu však darí len veľmi pozvoľna.

Oba tímy majú v kádri hviezdy svetového futbalu. City má Davida Silvu, Alvara Negreda a Jesusa Navasa, ktorým určuje smer superhviezda Argentínčan Sergio Aguero. Barcelona má v svojom strede najväčšiu futbalovú hviezdu dneška, Lionela Messiho, ktorý je podporovaný skvelými španielskymi reprezentantmi ako Xavi, Cesc Fabregas, Andres Iniesta, ale nesmieme zabudnúť aj na mimoriadne nadaného Brazílčana Neymara či skvelého Čiľana Alexisa Sancheza.


Manchester City

Manchestru City sa po dvoch neúspešných pokusoch podarilo preniknúť za skupinovú fázu Ligy majstrov. Tím Manuela Pellegriniho skončil na druhom mieste svojej základnej skupiny za skvelo hrajúcim Bayernom Mníchov, ktorý im ani na chvíľu nedal premýšľať o prvej priečke skupiny. A aj keď sa im nakoniec podarilo nemecký tím poraziť, bolo to až potom, keď už bolo o všetkom rozhodnuté. Tento výsledok však dáva City pomýšľať na lepšie časy.

Citizens majú skvelú ofenzívu, ktorá vie strieľať góly. V generálke na zajtrajší zápas, v sobotu v FA Cupe, porazili Chelsea 2-0. Do tohto zápasu sa zapojil už aj Samir Nasri, keď naskočil do druhého polčasu po sedemzápasovej prestávke a strelil druhý gól proti Chelsea.

Dobrou správou pre City je, že do jej zostavy sa vracajú Sergio Aguero a Fernandinho, ktorí síce ešte nehrali v poslednom zápase, ale sú už zotavení, trénujú s tímom a dostali zelenú na zápas s Barçou. Predpokladá sa, že by mohli do zajtrajšieho zápasu naskočiť ako náhradníci, predovšetkým Aguero.

Anglický tím má potenciál potrápiť Barcelonu, a to hlavne pre jej slabú obranu. Barcelona nedávno prehrala na Camp Nou s Valenciou 2-3, čo ukazuje, že hoci je schopná streliť góly, jej obrana je krehká a nedokáže zabrániť gólom vo vlastnej sieti. Využijú to hráči City vo vlastný prospech?


FC Barcelona

V sobotňajšom ligovom zápase si hráči Barcelony z chuti zastrieľali, keď trápiaci sa tím Raya Vallecana pokorili výsledkom 6-0. Mohlo im to trochu zdvihnúť sebavedomie, ale ťažko mohol byť tento zápas skutočným testom ich formy pred zápasom Ligy majstrov proti City. A to predovšetkým v obrane.

Tak ako sa City vracajú zranení hráči, aj Barcelona zaznamenala zotavenie jej opôr. Dobrou správou je predovšetkým to, že Neymar hral v druhom polčase už v sobotu a pripísal si aj gólový zásah. Predpokladáme, že ešte nebude hrať celý nadchádzajúci zápas, ale tréner by ho mohol využiť ako striedajúceho žolíka.

Xavi v zápase proti Rayo nebol ani na lavičke, čo je znakom, že s ním Gerardo Martino počíta do základnej zostavy na výjazde do Anglicka.

Messi po návrate opäť udivuje svet svojimi skvelými výkonmi. V sobotu dvakrát skóroval a prekonal Alfreda di Stefana v počte ligových gólov v histórii. Jeho 228 gólov v 263 zápasoch ho dostali na úroveň Raula, ktorý tiež nastrieľal 228 ligových gólov, a za prvého Telma Zarru (251) a druhého Huga Sancheza (234). Messi doteraz nastrieľal 337 gólov za Barcelonu, celkový rekord za jeden španielsky klub, ale iba jeden z toho v Anglicku – vo finále Ligy majstrov 20111 proti Manchestru United vo Wembley.

Okrem Messiho v sobotňajšom zápase vynikajúco zahrali aj stredopoliari Cesc Fabregas a Andres Iniesta a v dobrej forme sa ukazujú aj Pedro či Alexis, keďže obaja za Barçu skórovali proti Rayu na Camp Nou.

Barcelona by rada prerušila sled piatich zápasov bez víťazstva na anglickej pôde, okrem Wembley, ale aj gólová remíza by bola pre ňu vynikajúcim výsledkom do odvety 12. marca v Barcelone a to hlavne, keď zoberieme do úvahy ako sa City trápi v zápasoch mimo svojho domovského stánku. Martino určite pripraví taktiku, ktorá Barçe umožní ukoristiť z Etihad Stadium dobrý výsledok.

Oba tímy sa v posledných rokoch stretávali len občasne a to v priateľských stretnutiach. Posledný zápas v roku 2009 na Camp Nou vyhralo City 0-1.


Posledné vzájomné zápasy

19.08.2009 Barcelona 0-1 Man. City
P

Posledné zápasy

V R P V V V R V V P
15.02 Man. City 2-0 Chelsea 15.02. Barcelona 6-0 Rayo Vallec.
08.02. Norwich 0-0 Man. City 12.02. Real Soc. 1-1 Barcelona
03.02 Man. City 0-1 Chelsea 09.02. Sevilla 1-4 Barcelona
29.01. Tottenham 1-5 Man. City 05.02. Barcelona 2-0 Real Soc.
25.01 Man. City 4-2 Watford 01.02. Barcelona 2-3 Valencia

Fakty k zápasu

Súťaž: Liga majstrov, osemfinále, prvý zápas

Čas a dátum: 18.2.2014, 20:45

Mesto: Manchester

Štadión: City of Manchester, Etihad

Rozhodca: Jonas Eriksson

TV: Prima Cool


Predpokladané zostavy

Manchester City (4-2-3-1): Hart - Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy - Garcia, Toure - Milner, Silva, Nasri - Negredo

FC Barcelona (4-3-3): Valdes - Alves, Bartra, Pique, Alba - Busquets, Xavi, Fabregas - Alexis, Pedro, Messi


Tip na výsledok

1 - 2

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.