Barcelona sa s Realom doteraz stretla vo finále Copy šesťkrát a vždy sa zahral zápas, kde bolo o čom hovoriť. Stretnutia sa odohrali v rokoch 1936, 1968, 1974, 1983, 1990 a 2011 – štatistika je vyrovnaná, keď každý tím vyhral 3 zápasy.

21.6.1936 – Real 2:1 Barcelona

Toto finále sa odohralo tesne pred vypuknutím Španielskej občianskej vojny a hlavný protagonista bol brankár Ricardo Zamora, pre ktorého to bol posledný zápas na profesionálnej úrovni. Ostávali len 4 minúty do konca, keď Barca, ktorá prehrávala o gól, mala vynikajúcu šancu zrovnať. Tvrdú a presnú strelu na bránu vyslal Escolá a Blaugranas sa už takmer tešili, Zamora ale končekmi prstov dokázal loptu vytlačiť a Real sa tak mohol radovať z výhry.

11.7.1968 Real 0:1 Barcelona

Neslávne známe “Final de les Ampolles“, po slovensky finále fľašiek, ktoré sa hralo na Santiago Bernabéu. Barcelona odohrala zápas, kde hlavne pozorne bránila, pretože šla do vedenia v šiestej minúte, keď si vlastný gól dal Zunzunegui. Biely balet robil maximum pre zrovnanie stavu, brankár Barcelony Sadurní ale loptu za svoj chrbát nepustil. Koniec zápasu poznačil nepríjemný incident, keď na hráčov Barcy začali fanúšikovia Madridu hádzať sklené fľaše.

Kuriózna situácia vznikla po skončení zápasu, keď žena ministra vlády blahoželala prezidentovi Barcelony De Carrerasovi so slovami: „Gratulujem Vám, pretože Barcelona je taktiež súčasťou Španielska, no nie?“ Prezidentova odpoveď bola: „Madam, vy žartujete!“

29.6.1974 Real 4:0 Barcelona

V sezóne 1973/74, mohli hrať tímy len s dvoma zahraničnými hráčmi a v pohári nemohol nastúpiť dokonca ani jeden. Barcelona bola teda vo finále oslabená o Cruyffa a Sotila, čo bola väčšia strata, ako Netzer a Mas na strane Madridu. Toto a únava z dlhej sezóny spôsobili, že Barca prehrala jednoznačným výsledkom 4:0.

4.6.1983 Barcelona 2:1 Real

Diego Armando Maradona, veľká hviezda Barcelony, predviedla svoje schopnosti pri prvom góle, keď vynikajúcou prihrávkou Argentíčan našiel voľného Victora a ten otvoril skóre. Chyba Gerarda v 50. minúte ale znamenala zrovnanie skóre, keď sa trafil Santillana.

Zápas bol už takmer na konci a smeroval do predĺženia, keď Julio Alberto skvelým centrom našiel Marcosa a ten zblízka nedal brankárovi Madridu šancu a zabezpečil Barcelone víťazstvo.

5.4.1990 Barcelona 2:0 Real

V tomto zápase sa hral veľmi tvrdý futbal a fanúšikovia boli plní emócií. Madrid oslabil po 45. minútach Fernando Hierro, ktorý videl druhú žltú kartu. Barcelona dokázala túto výhodu využiť a v druhej polke zápasu strelili góly Amor a Julio Salinas.

Ligová sezóna sa pre zverencov Johana Cruyffa nevyvinula práve najlepšie, ale výhra v pohári bol začiatok éry slávneho Dream Teamu, ktorý vyhral štyrikrát za sebou ligový titul a získal pre Barcelonu aj úplne prvé víťazstvo v Európe na Wembley.

20.4.2011 Real 1:0 Barcelona

Posledné finále sa odohralo v časoch, keď medzi Realom a Barcou panovala mimoriadne napätá atmosféra, ktorú mal na svedomí hlavne José Mourinho. V apríli a na začiatku mája sa odohrali hneď 4 El Clásica za sebou a toto bol jediný zápas, kde Barcelona prehrala. V prvom polčase Blaugranas nedokázali predviesť svoju typickú hru plnú prihrávok a v druhom zas Madrid podržal Iker Casillas. Nasledovalo predĺženie, kde v 103. minúte rozhodol Cristiano Ronaldo.

Barcelona sa Realu pomstila o týždeň neskôr, keď v semifinále Ligy Majstrov vyhrala na Bernabéu 2:0 a po remíze 1:1 doma, tím postúpil do finále, kde vo Wembley porazil 3:1 Manchester United a pripísal si ďalší triumf v Európe.

zdroj a foto: fcbarcelona.com

video: youtube.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.