Lionel Messi je Barca a Barca je Lionel Messi. Najlepšieho hráča sveta z posledných rokov navyše získala Barcelona zadarmo, v dobe keď bol ešte tínedžer. Je však pochopiteľné, že o neho nemal záujem žiadny iný veľkoklub, pretože náklady na jeho liečbu rastového hormónu boli až príliš vysoké. Katalánci však išli do risku a ten sa im mnohonásobne vyplatil. A aj o tom je motto Viac než len klub. Otázka je, či ešte stále platí.

Messi bol vždy iný, ako ostatní. Nikdy na seba mimo trávnikov zvlášť nepútal pozornosť, nevytvára spoločenské excesy a vždy pôsobí nesmierne pokorne. Pre Barcu má však nevyčísliteľnú hodnotu. „Nech sa deje, čo sa deje, Messi ostáva. On je identita nášho tímu, našej akadémie, nášho štýlu hry. Neexistuje cena, za ktorú by si ho niekto mohol kúpiť,“ citoval pre New York Times aktuálny prezident klubu Josep Maria Bartomeu na začiatku roka.

Barcelona najlepších hráčov nekupuje, ale rozvíja. Messi, Xavi Hernandéz, či Andrés Iniesta sú vychovaní práve mládežníckym procesom La Masie. Z mladých, talentovaných hráčov sú dnes legendy, ikony Blaugranas a idoly fanúšikov po celom svete. Všetci traja mali obrovské šťastie aj na trénerov. Xaviho a Iniestu objavil Louis Van Gaal, ktorý sa o nich vyjadril ako o jeho najlepších študentoch, dôležitú úlohu pri ich výchove však zohrali aj Frank Rijkaard či Pep Guardiola.

Kataláncom priniesol úspech najmä vycibrený štýl, prepracovaná taktika a samozrejme tvrdá práca. Od prelomu tisícročia Blaugranas získali 6 titulov La Ligy, 3 z Champions League, 2 z Copa Del Rey a 5 Ballon d’Ors (štyri z nich získal práve Messi). V posledných rokoch sa však zdá, že vysychá, a že je čas na obmenu kádru. Počas troch predchádzajúcich sezón Barcelona získala len dve cenné trofeje zo španielskej ligy a poháru. Pochopiteľné, pre iné tímy by to boli tri ročníky snov, no Barca je zvyknutá na viac.

Aj kvôli neúspechu začala výrazne meniť zaužívané tradície. V roku 2013 kúpila hviezdneho Neymara, ktorého komplikácie s prestupom zrejme zatienili aj výkony z prvej sezóny v Barcelone. Každopádne, brazílska hviezda si získala obrovské množstvo priaznivcov svojou odhodlanosťou hrať na vysokej úrovni, čo sa Neymarovi nedá zobrať. Zrejme každý fanúšik Blaugranas je presvedčený, že má pred sebou ešte skvelú kariéru.

Tím, ktorý momentálne vedie Luis Enrique, mal aj ďalšie problémy. Na dve prestupové obdobia má zákaz nakupovať nových hráčov. S vyhliadkou toho, že nebude môcť nakupovať sa Barca správala ako každý iný klub a utratila obrovské peniaze na nových hráčov. Kúpa niektorých doslova vyrazila dych médiám, fanúšikom a futbalovým odborníkom.

Naskytá sa tu jedna otázka. Klub, ktorý má najväčšiu akadémiu na svete, akadémiu, ktorá vychovala mnoho legiend, teraz míňa zúfalo peniaze viac než ktorýkoľvek klub na svete. Čo sa stalo s tou filozofiou, ktorou sa Barcelona pýšila dlhé roky a ktorá im priniesla vytúžené ovocie?

Alex Dimond, športový reportér si myslí, že Barcelona až príliš korumpovala a snažila sa obísť predpisy. Tiež sa vyjadril, že trest, ktorý dostala je opodstatnený a následné odvolanie je len prejavom arogancie. „Chápeme pravidlá FIFA, no myslíme si, že pre také kluby ako Barca by mohli byť ponechané nejaké výnimky,“ povedal pre ESPNFC Bartomeu, čo môžu brať niektorí ľudia naozaj príliš arogantne. Na druhej strane však rozvážne dodal: „Staráme sa o deti, o ich vzdelávanie. Potrebujú to. V našom systéme máme 230 detí z 18 rôznych krajín z čoho ich je 40 cudzincov. La Masie sa nemôžeme dotknúť a dať jej výrazné sankcie.“

FC Barcelona sa momentálne obrátila na CAS, najvyšší športový súd, aby zredukoval sankcie, ktoré dostali. Aj keď viacerí upozorňujú, že to môže byť strata času, médiá si už jeden prípad, keď odvolanie na CAS pomohlo, pamätajú. Bolo to v roku 2010 a týkalo sa to FC Chelsea aj keď vtedy sa jednalo o úplne inú záležitosť. Vzhľadom na rozsah a zložitosť obvinení proti Barcelone sa dá ťažko očakávať rovnaký výsledok.

Pravidlá, ktoré stanovila FIFA, dovoľujú Kataláncom nakupovať len hráčov, ktorí majú menej ako 18 rokov a aj to len v najzvláštnejších príležitostiach. Tento rok však Barcelona získala hneď viacero mladých talentov do svojej akadémie, a zdá sa, že nové posily už potrebovať nebude. Barca sa vyjadrila, že deťom ponúka najlepšie vzdelanie, rovnako ako futbalové, tak aj klasické – školské. Spomínaný Dimond je názoru, že tento argument je na mieste a že práve vďaka nemu má odvolanie FCB aspoň nejakú hodnotu.

Každopádne, to, že už ani Barcelona neráta s tým, že na súde by mohla uspieť dokumentuje počet letných posíl. Ako som už písal, Katalánci podpísali zmluvu s viacerými mladými hráčmi, rovnako ako aj s Lee Seung Woo-om, s ktorým sa už dohodli, hoci do Barcelony príde, až keď bude mať určitý vek. Ďalej získala dvoch nových brankárov, Claudia Brava a Marca Andrého Ter-Stegena, dvojicu stopérov Thomasa Vermaelena a Jeremyho Mathieuho, pravého obrancu Douglasa a chorvátskeho stredopoliara Ivana Rakitiča.

Najvýraznejším prestupom je však uruguajská superstar Luis Suarez, neslávne známy ostrostrelec prišiel z Liverpoolu za 88 miliónov €, čím bol najdrahším hráčom leta. Stále mu však plynie trest za uhryznutie Chielliniho počas duelu na MS 2014 proti Taliansku. Veríme, že jeho príchodom by mohla vzniknúť geniálna spolupráca, ako tomu všetko nasvedčuje. Väčšina hráčov, rovnako ako Suarez zvyknú o príchode do Barcy hovoriť ako o splnení celoživotného sna. „Nemôžem uveriť, že taký krásny sen sa stáva skutočnosťou. Moja budúcnosť je FC Barcelona,“ povedal Uruguajčan pri svojej prvej tlačovke v drese Blaugranas.

Keď sa povie FC Barcelona väčšine z vás napadne tiki-taka, charakteristický štýl pre toto mužstvo. Dalo by sa povedať, že ho vynašiel legendárny Johan Cruyff a preslávil Pep Guardiola. Veľmi dôležitý bol však pre tento prvom aj Joan Laporta, prezident FC Barcelony z obdobia 2003-2010.

Barca je rovnako ako Real Madrid, zložená z viacerých majiteľov, ktorý si v priamych voľbách vyberajú prezidenta. Keď sa v roku 2003 o funkciu hlásil ‚len‘ štyridsaťročný Laporta sľuboval, že FCB sa pod jeho vedením dostane opäť na vrchol európskeho futbalu. Sľub dodržal, hneď v prvej sezóne s Blaugranas získal titul La Ligy, a ďalšie úspechy na seba nenechali dlho čakať. Sympatický Španiel sa musel s funkciou rozlúčiť v roku 2010, pretože žiadny človek nemôže byť vo funkcii viac ako dve štvorročné obdobia za sebou.

Bývalého právnika, Laportu nahradil vo funkcii Sandro Rosell. Je paradoxné, že v roku 2005 sa pridal k skupine ľudí, ktorí protestovali, aby Laporta rezignoval. Napriek tomu, že 60% fanúšikov, ho už vo funkcii nechcelo, rodák z Katalánska odvážne ostal. O rok na to získala Barca aj s oporou Xavim Champions League a v poradí 38. prezident Bluagranas sa stal jedným z najobľúbenejších vôbec.

Rosell bol iný. Trvá na tom, aby mala Barca v tíme hviezdy, o čom svedčí aj príchod Suareza či Neymara, o ktorom sa špekuluje, že mohol prísť ako nejaká ‚duchovná náhrada‘ za Ronaldinha, Romaria, Ronalda, či iných slávnych Brazilčanov, ktorý boli v Barcelone. Na druhej strane 50-ročný rodák z Katalánska odprevadil z Nou Campu Cesca Fabregasa, Davida Villu, či Alexisa Sanchéza, teda hráčov, ktorí u nás odviedli mnoho tvrdej driny, a ktorí si podľa niektorých fanúšikov zaslúžili byť súčasťou Barcy aj naďalej. Dodnes väčšina ľudí napríklad nepochopila odchod Davida Villu.

Rosell vo funkcii vydržal len jedno obdobie. Pod jeho vedením mali Katalánci veľké finančné problémy, navyše stále sú tu otázky o prestupe Neymara. „Vždy som hovoril, že sme pri prestupe Neymara konali správne. Nechcem aby nespravodlivé útoky na mňa poškodili hospodárstvo, alebo ekonomiku FC Barcelona. Aj práve preto si myslím, že nastal môj čas. Končím,“ povedal pre Sky Sports počas svojho posledného dňa vo funkcii.

Bartomeu nemá ľahkú pozíciu. Musí naspäť vrátiť Barcelone status bezproblémového klubu, ktorý nerobí prešľapy, a ktorý vyhráva tituly. FCB od roku 2012 výrazne stratila na popularite. Dalo by sa to odôvodniť odchodom Josepa Guardiolu, ktorý prežil v Katalánsku skvelé obdobie. Budúce prezidentské voľby sú naplánované na rok 2016 a špekuluje sa o viacerých menách. Laporta, Cruyff, keď sa zabudne na prestup Neymara možno aj Rosell. Najväčším favoritom však bude aktuálny prezident, práve Bartomeu.

Práca s mládežou je ako mačka vo vreci. Buď z nej nebudete mať nič, alebo naopak. Skvelým príkladom toho je Manchester United, ktorý za 7 rokov (1991-1999) vyprodukoval v podstate kostru celého anglického futbalu z toho obdobia. Neville, Keane, Scholes, Giggs, Beckham, to všetko sú hráči, ktorých už môžeme kategorizovať ako legendy. Na druhej strane, v posledných rokoch sa červeným diablom s výchovou, až tak nedarilo. Po odchode Ronalda sa im v podstate podarilo získať z mládežníckeho tímu len Jonnyho Evansa, Toma Cleverleyho a Danyho Wellbecka.

Barcelone sa v tomto smere darilo v podstate vždy. Vychovanie Messiho, Xaviho a Iniestu však barcelonskej akadémii prinieslo istý druh vážnosti a spravil z nej najlepšiu na svete. Na tejto povesti musí aj ďalej stavať. Enrique dbá na to, aby mladé talenty dostávali príležitosť, čo kedysi robil aj Guardiola s Busqetsom a Pedrom, z ktorých sú dnes stabilné želiezka zostavy Blaugranas. Pod vedením Tata Martinu sa však vývoj mladých trochu zastavil a je nutné povedať, že u neho bolo asi dôležitejšie meno ako aktuálna forma.

Zdá sa však, že je už všetko ako má byť. V prvom ligovom kole proti Elche pri neprítomnosti Neymara a Suareza dostali priestor v útoku Rafinha a Munir El Haddadi. Barca vyhrala 3-0, po dvoch presných zásahoch Messiho, a jedného práve Munirovho. „Som tak hrdý, že som skóroval na Camp Nou. Som veľmi šťastný. Bol môj sen hrať s týmito ľuďmi,“ hovoril šťastný Haddadi po zápase. Lavička v prvom kole bola zložená čisto z hráčov, ktorých odchovala Masia, vrátane Xaviho.

V druhom kole zažiaril ďalší debutant, odchovanec a hráč z Béčka Sandro Ramiréz. Strelil jediný gól zápasu a zabojuje tak o miesto v A-tíme. Po zápase proti Villarealu Enrique chválil Sandra: „Som rád, že nám mladí hráči pomáhajú, a som rád za Sandra. Mladí odvádzajú skutočne tvrdú prácu a som na nich hrdý.“ Trénera Barcy chválil aj spomínaný Munir: „Je to skvelý tréner. Povedal nám, že máme robiť to, čo nám ide najlepšie. On nás núti tvrdo pracovať a sme mu za to vďační.“

Barca je na skvelej ceste dostať sa opäť na vrchol. Verme, že ju pri tom bude sprevádzať aj motto Mes qué en club (viac než len klub).

zdroj: blaucherreport.com
foto: tumblr.com, blaucherreport.com, eurosport.com, xeto.com, archív.

Jose

7
2014-09-07 10:04:15

V článku je několik chyb. Laporta v roce 2003 nebyl jediný kandidát ve volbách. Stejně tak o důvěře se hlasovalo v roce 2008, ne v roce 2005. A celkově heslo mes que un club nesouvisí s příchody hráčů. Barca víc než klub byla vždy a stačí se kouknout na období Nuňeze a kolik se dávalo za posily... :))

MeeTee

4
2014-09-07 11:07:37

1) V článku nie je napísané, že bol jediným kandidátom
2) O dôvere sa hlasovalo v roku 2005 aj 2008, Laporta mal v 2005-om výraznú nedôveru

Jose

0
2014-09-07 11:16:32

1) A jak chápat toto: "Keď sa v roku 2003 o funkciu hlásil ‚len‘ štyridsaťročný Laporta"? Když je uvedeno "len", tak to vypadá, že nikdo jiný.

2) V roce 2008 60 % socios hlasovalo pro vyslovení nedůvěry. V roce 2005 se nehlasovalo.

MeeTee

11
2014-09-07 11:20:49

1) Slovíčko 'len' sa vzťahuje na vek Laportu.. je nezvyčajné, aby vyhral voľby tak mladý prezident.
2) Vyzerá, že som mal zlý zdroj.. Asi nejaký preklep na stránke z ktorej som čerpal:)
Diky za opravu.. pekný deň prajem

Kvasimodo2

17
2014-09-07 10:13:35

Nádherný článok :) a motto 'viac než len klub' platí stále :) :) :)

FCBlaugrana

14
2014-09-07 10:15:30

Skvelý článok :) ja som si istý že sa to barce podarí a bude to ešte lepšie ako predtým...:) Visca el Barca

Eriq400

2
2014-09-07 10:30:57

co znamena Visca el Barca?

BoixosNois

24
2014-09-07 10:40:28

Ať žije Barca -_-

LeoXaviBarca

5
2014-09-07 13:23:26

#najvacsifanusik

ronyy101

1
2014-09-07 10:40:21

Katalánci podpísali zmluvu s viacerými mladými hráčmi, rovnako ako aj s Lee Seung Woo-om, s ktorým sa už dohodli, hoci do Barcelony príde, až keď bude mať určitý vek. Tomuto nejak nerozumiem. Veď on hráva v Barcelone.

Roman7

11
2014-09-07 11:12:47

no po tom sa stalo v klube za posledne 2 roky to heslo obrovsky nastrbuje mna najviac poburilo ako zamietli s ericom abidalom a potom tie trapelnictva s prestupim neymara dalsie podobne veci toto tu nikdy predtym nebolo

Jhonys

7
2014-09-07 11:33:35

1. S Ericem nepočítal Tito, mel obavu, že se už nevrátí do předchozí formy/kondice. Vedení mu tedy nabídlo funkci v managementu, tak kde máš, ze se na něho vykašlali?
2. Jestli tvrdís, že za Laporty problémy nebyly, tak si o tom něco zjisti....

Mejra

1
2014-09-07 13:26:46

v pripade abidala me zklamal tito moc na jedne strane rikal ze klub neni socialka aby zivil nemocny/zraneny jako abi afellay cuenca....a na druhe sam zustal ikdyz jeho zdravi mu znemoznovalo delat praci

v tomhle pripade slo i o pochybeni vedeni ze po sezone hledali asistenta kterej povede tym kdyz se bude tito lecit a ne novyho trenera nakonec to museli lepit martinem kterej ani nemel sanci si slozit tym jak chtel

smire

4
2014-09-07 11:38:49

podla mna "VIAC AKO KLUB" a FC Barcelona ako taka znamena pre katalancov nejaky symbol sebaurcenia, nieco co je katalanske. Viaze sa to hlavne k obdobiu vlady generala Franca. Dnes je.to hlavne vyznavanie hodnot ako cestnost, skromnost, bojovnost, odhodlanost. . . . V poslednom case ale neraz toto heslo dostalo na frak, napriklad kauza Neymar, odchod Abidala, Valdesa. . . . Ale s novym trenerom prichadza nadej, ze sa to zlepsi

jepnimessi

11
2014-09-07 11:53:48

po dlhej dobe bulvaru kvalitny clanok, dakujeme

adel

-4
2014-09-07 13:10:58

mne sa len paci ako prekrucaju niektore fakty, napr nekupujeme naj hracov....ciže barcelone nekupila neymara, ci napr ibrahimovica ....ci sa budeme tvariť že kedže z dvojice leo cris jeden hra u nas a druheho sme nekupili takže akože nekupujeme hviezdy?

Dr-QQ

-2
2014-09-07 18:24:12

"Pravidlá, ktoré stanovila FIFA, dovoľujú Kataláncom nakupovať len hráčov, ktorí majú MENEJ ako 18 rokov a aj to len v najzvláštnejších príležitostiach."
asi chybička, však?

Martinique

1
2014-10-13 16:34:03

ked bol ešte tínedžer? nie náhodou už tínedžer

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.