Začíname! Áno, už v stredu 17. septembra 2014 sa pre Barçu začína nová edícia Ligy majstrov UEFA. Bude to misia s cieľom piatykrát získať „ušatú trofej“ pre kontinentálneho majstra. Hráči, tréneri a fanúšikovia sa už nevedia dočkať začiatku tejto misie, na ktorej je potrebné urobiť 10 krokov až do berlínskeho finále.

Minuloročná edícia Ligy majstrov nebola pre Blaugranas úspešná, keďže sa tím nedostal ani do semifinále a to po prvýkrát od sezóny 2006/07. Tím vedený Gerardom Martinom vypadol už vo štvrťfinále s neskorším finalistom Atléticom Madrid. Prvým krokom v reparáte predchádzajúcej neúspešnej sezóny a správnym vykročením za vytúženým titulom bude súboj proti cyperskému majstrovi APOEL FC na Camp Nou. Proti tomuto tímu Barcelona nikdy vo svojej 114-ročnej histórii nehrala.

FC Barcelona

FC Barcelona je jednoznačným favoritom otváracieho zápasu Ligy majstrov proti cyperskému majstrovi. K tomu treba prirátať aj fakt, že v posledných 27 domácich zápasoch tejto súťaže prehrala Barcelona iba raz, vrátane 4 víťazstiev a 2 remíz z predchádzajúceho ročníka.

Hoci Barça proti APOEL FC nikdy nehrala, nebude to jej prvý zápas proti cyperskému tímu. Proti cyperskému klubu hrala dvakrát, v oboch prípadoch v prvom kole zaniknutého Pohára víťazov pohárov. Najprv porazila Apollon Limassol FC v sezóne 1982/83 (8-0 doma, 1-1 vonku) a potom AEK Larnaca FC v sezóne 1996/97 (2-0 doma, 0-0 vonku). Druhý dvojzápas odohral súčasný tréner Blaugranas Luis Enrique.

Zo súčasného kádra Barcelony proti APOEL,-u hral Ivan Rakitić, ktorý 16. septembra 2008 pomohol FC Schalke 04 vyhrať zápas na cyperskej pôde 4-1 v prvom kole sezóny 2008/09 Pohára UEFA. Schalke postúpilo výsledkom 5-2 v súčte zápasov. V tomto súboji hral proti hráčom ako Nuno Morais, Charalambides, Alexandrou, Chiotis zo súčasného tímu.

Aj Marc-André ter Stegen v drese VfL Borussia Mönchengladbach získal proti inému cyperskému tímu AEL Limassol FC z dvoch zápasov štyri body (0-0 vonku, 2-0 doma) v sezóne 2012/13 Európskej ligy.

Aktuálne má Barça dobrú formu, ktorú chce preniesť aj do úvodného zápasu Ligy majstrov. Cez víkend vyhral tím na Camp Nou nad húževnatým Athletic Club 2-0 dvoma gólmi v druhom polčase striedajúceho Neymara, ktorý si týmito gólmi otvoril gólové konto v novej sezóne. Barcelona je zatiaľ v La Lige stopercentná.

V jej kádri si dosiaľ drží čisté konto letná posila z Realu Sociedad de Fútbol čilsky brankár Claudio Bravo.

V dobrej forme sa ukazuje aj mladík Munir El Haddadi, najlepší strelec minuloročnej otváracej sezóny mládežníckej Ligy majstrov, ktorý si strelil gól v seniorskom kádri proti Elche CF 24. augusta 2014. Aj vo víkendovom zápase proti Athletic Club hral vynikajúco, hoci nedokázal žiadnu z akcií premeniť na uznaný gól. Iný mladík odchovanec La Masia, Sandro Ramírez, už o týždeň skôr strelil víťazný gól na El Madrigal proti Villarreal CF.

V kádri Barcelony pre Ligu majstrov je aj veľký chorvátsky talent Alen Halilović, pre ktorého by zápas proti APOEL FC mohol byť dobrým testom v novom pôsobisku. Nasadí ho Luis Enrique aspoň ako striedajúceho hráča?

Predpokladaná zostava: Bravo - Montoya, Pique, Mascherano, Alba - Busquets, Rakitic, Iniesta - Neymar, Messi, Pedro

APOEL FC

APOEL FC je 23-násobným majstrom svojej krajiny, zároveň získal 20-krát cyperský pohár a 12-krát národný superpohár. V skupinovej fáze Ligy majstrov bude hrať po tretíkrát (predtým 2009/10, 2011/12), kde v sezóne 2011/12 zaznamenal dosiaľ najväčší úspech postupom do štvrťfinále. V aktuálnom klubovom rebríčku UEFA je APOEL na 52. mieste, najvyššie zo všetkých cyperských tímov.

Hoci nikdy nehral proti FC Barcelona do Barcelony necestuje na zápas po prvýkrát. V sezóne 1996/97 hral v prvom kole Pohára UEFA proti RCD Espanyol a utŕžil prehru 0-1. Štatistiky proti španielskym tímom má 0 výhier, 1 remíza a 5 prehier. Jedinú remízu uhral proti Atléticu Madrid a to pri debute v skupinovej fáze LM v septembri 2009. Zo súčasného kádra si tento zápas pamätajú traja hráči, Dionisios Chiotis, Constantinos Charalambides a Nuno Morais. Toto trio spolu s hráčmi Gustavo Manduca, Nektarios Alexandrou a Kaká, si zahralo aj vo štvrťfinále LM 2011/12 proti Realu Madrid, s ktorým dvakrát prehralo 0-3 a 2-5.

V minulej sezóne 2013/14 hral APOEL skupinovú fázu Európskej ligy, v ktorej získal iba jediný bod. Pre trénera Giorgosa Donisa je to prvé účinkovanie v Lige majstrov. Jeho tím si udržal neporaziteľnosť v kvalifikačných zápasoch, keď zdolal HJK Helsinki (2-2 doma, 2-0 vonku) a Aalborg BK (1-1 vonku, 4-0 doma).

V kádri cyperského majstra je brankár Urko Rafael Pardo, ktorý sa síce narodil v Bruseli, ale španielskym rodičom, a v rokoch 2001 až 2005 bol súčasťou barcelonskej futbalovej akadémia La Masia, kde v tom čase odohral 12 zápasov za Barçu B v Segunda Division B. Potom nejaký čas pôsobil v Cartagene a Sabadelle. V sezóne 2006/07 odohral ďalších 6 zápasov za Barçu B. Potom prestúpil do gréckeho Iraklisu, odkiaľ pokračoval do Rapidu Bukurešť, ale väčšinu času bol na hosťovaní v Olympiacose Pireus, a nakoniec v roku 2011 prestúpil k súčasnému zamestnávateľovi APOEL FC.

Najznámejším hráčom, ktorý hrá za APOEL FC je Nór John Arne Riise, bývalý spoluhráč Javiera Mascherana z FC Liverpool. Riise hral proti Luisovi Enriquem za FC Liverpool v sezóne 2001/02. Barcelona Luisa Enriqueho vtedy vyhrala 3-1 na Anfield Road a doma remizovala 0-0. Avšak v osemfinále sezóny 2006/07 Riise strelil víťazný gól na Camp Nou za FC Liverpool (2-1) čím vyradil Barcelonu ako obhajcu prvenstva.

V generálke na stredajší zápas Ligy majstrov na Camp Nou, trápiaci sa APOEL vyhral gólom až z 88. minúty nad Ermis Aradippou. Gól strelil Sherindan, čím udržal svoj tím na špici cyperskej ligovej tabuľky.

Predpokladaná zostava: Pardo - Carlao, Sergio, Antoniades, Riise - Morais, Efrem, Vinicius, De Vicenti - Djebbour, Manduca

PREDPOKLADANÝ VÝSLEDOK

Barça by v tomto zápase nemala mať väčšie problémy a mala by zvíťaziť. Aj keď tím cyperského majstra nie je absolútnym outsiderom o čom svedčia brazílske mená na jeho súpiske, Barça zvíťazí a zaistí si prvé tri body do tabuľky svojej základnej skupiny Ligy majstrov.

FC BARCELONA 3-0 APOEL FC

Info o zápase

Štadión: Camp Nou
Dátum: 17.09.2014, 20:45

Panel

5
2014-09-16 16:00:51

neviete či to niekde ide pozeral som ale jediná nádej je Prima Cool ...

Mikacu

3
2014-09-16 18:31:43

pozeral som to ale barcu nedavaju prima cool dnes real a zajtra chelsea a stv bayern

Petrinho17

4
2014-09-16 22:51:54

Digisport 5 dáva priamy prenos Barcelony ;)

Palyop

4
2014-09-16 22:52:01

Chlapci digi sport 5

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.