Iba štyri body oddeľujú po jedenástich odohraných kolách sezóny päť najlepších tímov španielskej La Ligy. Dokáže konečne Valencia alebo Sevilla predbehnúť tímy veľkej dvojky a vniesť do boja o titul trochu prekvapenia?

Španielska futbalová liga je známa prevažne kvôli dvojici tímov FC Barcelona a Real Madrid, ktorá takmer každoročne bojuje o prvé a druhé miesto tabuľky zdanlivo bez konkurencie ostatných tímov. Až minulú sezónu sa však tento trend podarilo vyvrátiť Atleticu Madrid – tím vyhral ligový titul a prinútil Barcelonu aj Real popremýšľať o svojom výkone. Atletico zároveň ukázalo, že poraziť oba spomínané tímy nie je nemožné. Tento rok by mohla byť situácia s dobrým výkon Valencie a Sevilly ešte napínavejšia.

Valencia sa súčasne nachádza na treťom mieste tabuľky (24 bodov) s iba bodovou stratou na druhú Barcelonu, zatiaľ čo Seville patrí s rovnakým počtom bodov ako Atletico piata priečka. Tesný bodový rozdiel a predošlé predbehnutie Barcelony Valenciou teda naznačuje, že ani tento rok sa pravdepodobne nezopakuje klasický boj o titul medzi Realom a Barcelonou tak ako sme ho poznali doteraz.

Atleticu sa minulý rok pri porazení oboch tímov podarilo niečo, čo sa žiadnemu tímu nepodarilo celých desať rokov (naposledy zvíťazila Valencia v sezóne 2003/04). V tomto smere zažíva podobný úspech aj Sevilla – tej sa iba raz podarilo skončiť na treťom mieste (2006/07). Valencia v minulosti podobne skončila tesne pred bránami prvej dvojky a súčasnému úspechu a forme môže vďačiť najmä zmene majiteľa tímu a jeho značnej reštrukturalizácie.

Na čo má namierené konkurencia?

Ani jeden z dvoch konkurenčných tímov (okrem Atletica) však nemá nevyhnutne namierené na výhru La Ligy. Valencia má napríklad i po úspešnej sérii piatich výhier a jednej remízy za cieľ dostať sa iba do Ligy majstrov a nad ligovým umiestnením príliš nerozmýšľa. Podobné myšlienky má aj víťaz minuloročného titulu Európskej ligy, Sevilla - tím sa nechce zaslepiť príliš veľkou nádejou na výhry titulu a túži skončiť tretí.

Zvolená stratégia môže obom tímom pomôcť v jednom smere, a to že na hráčov nebude kladený príliš veľký tlak. Atletico Madrid sa počas minulej sezóny snažilo o atakovanie prvej priečky po väčšinu roku a tím na to doplatil stratou intenzity v druhej polovici sezóny.

Šance na zopakovanie úspechu

Na druhej strane však neradno podceňovať silu Barcelony a Realu. I napriek minuloročnému zaváhaniu sa inému tímu naposledy podarilo zvíťaziť dvakrát za sebou len v rokoch 1983 a 1984 (Bilbao). Odvtedy dvojke ušla už iba výhra piatich titulov – 1996 (Atletico), 2000 (Deportivo), 2002 a 2004 (Valencia) a 2014 (Atletico). Tipovanie na budúcoročného držiteľa titulu tak bude teda stále celkom náročné.

Už v blízkej budúcnosti sa ukáže, či má Valencia a Sevilla dostatočne veľa síl na to, aby mohla súperiť s Atleticom, Barcelonou a Realom v pretekoch na dlhú vzdialenosť.

Dr-QQ

-6
2014-11-11 18:52:58

Nemajú na to, ani Sevilla, ani Valencia.

Maek

10
2014-11-11 19:22:48

Určite na to majú sú napr. sevilla je víťaz euroskej ligy oni sa zlepšuje každým rokom možno im dôjdu dobrý investory a nakúpia drahých hráčov a budú patriť medzi najlepšie európske mužstvá

Dr-QQ

3
2014-11-11 20:58:53

Ja tvrdím, že ani Sevilla, ani Valencia nebude na konci ligy pred FC Barcelonou a ani pred Realom Madrid. Ty tvrdíš, že na to určite majú a, že budú určite obe pred nimi. Tak si počkajme a uvidíme.

Marian

6
2014-11-11 19:43:34

Nemajú na to peniaze.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.