Dlho bez Messiho – „uniesla“ FC Barcelona víťazstvo z Estadio Vicente Calderón. Krátke vedenie pre Atlético zlikvidoval nádherne Neymar, aby konečné rozuzlenie priniesol NAD – futbalista.

Základné formácie v 1. polčase

Základné formácie

Diego Simeone postavil všetko najlepšie čo má k dispozícii, v systéme 4-4-2 dostal v útoku spočiatku dôveru Fernando Torres vedľa jasného lídra Antoine Griezmanna.

Luxus najlepšej zostavy nemal však barcelonský tréner Luis Enrique ani zďaleka. Okrem Piqueho (Thomas Vermaelen) nemohol hrať od začiatku ani Lionel Messi (Rafinha). Sergi Roberto nahradil Alvesa.

Atlético v pressingu, Barça opatrná

Začiatok pripomínal temer všetky posledné vzájomné duely. Rojiblancos sa dostali „až“ na 25% držania lopty, v pressingu boli však nepríjemní. Už v 17. minúte pretlačil Griezmann Mascherana a vyslal Torresa do uličky. Torres však poslal loptu nad bránu ligového debutanta Marc-André ter Stegena,

Lopta ide k Albovi. Óliver opúšťa pôvodnú pozíciu pričom Gabi nasleduje Iniestu. I Koke a Griezmann sa orientujú priamo na protihráčov. Len Thiago funguje ako „kotva“ v strede v situatívnom 4-3-3. Žiadny hráč Barcy neobsadzuje medzipriestory – zaujímavé ...

Katalánsky fókus na krídla

Barca (v 1. polčase) úplne prestala hrať centrom ihriska – nezvyklé prekvapenie! Chorvátsky reprezentant sa sústredil na útočenie v široko rozvinutej 2. línii i keď súper bránil v dvoch štvorčlenných horizontálne veľmi kompaktných líniách.

Krajní obrancovia Madridu stáli vertikálne vychýlení (novinka) a sústredili sa najmä na ľavej strany Barcy hrajúceho Neymara. Ten šikovne uhýbal smerom na stred čo využíval často Alba na výpady vpred s veľmi inteligentným načasovaním (mierne časové zdržanie po odklonoch Neymara).

Na opačnej strane sa Rakitič vysúval do veľkých polo-priestorov – viackrát až na špicu útoku ako dodatočný útočník, Sergi Roberto zostával hlboko vzadu a len výnimočne dostával lopty pri pohybe Barcy vpred. Rafinha obsadzoval pomerne pasívne pravú postrannú čiaru.

Juanfran sa koncentroval na Neymara. Štvorica Madridu v strede ihriska je vysunutá vľavo a bleskovým horizontálnym preskupením Barcy je „pristihnutá in flagranti“. Alba má dostatok až prebytok priestoru.

Podobná situácia po prihrávke na Neymara v strede šestnástky. Brazílčan nemá problém viesť loptu a prihrávať a vystihuje slabý tackling obrany Atlética na prihrávku voľnému Rakitićovi.

Staronoví Rojiblancos

K tomu mali Katalánci vynikajúce momenty v obrannom pressingu ako napr. v 16. minúte, keď za pomoci Busquetsa a jeho vysúvania priklincovali súpera na ľavom krídle a nepustili ho z jeho prvej tretiny ihriska.

Vôbec bola schopnosť odoberať loptu Busquetsom a spol. veľmi dobrá, takže i založené útoky Madridčanov končili kdesi na bočných stranách ihriska namiesto pred branou Barcy.

„Interceptions“ v 1. polčase. Zdroj: Squawka.com

V priebehu 1. polčasu bola Barcelona stále nebezpečnejšia. Dôkazom sú nielen úspešné presuny lopty na celú šírku ihriska alebo priestor otvárajúce“ diagonálne pasy, ale i nastrelená žrď v 24. minúte (Luis Suárez) po predĺženom rohu Neymarom na opačnú žrď.

Štvrťhodinu pred prestávkou bol viditeľný posun oboch mužstiev smerom k pokusom o rýchle kontry. Barca to skúšala najmä po štandardkách súpera, keď sa priestor zdal byť málo zabezpečený – výšavy obrany Atlética boli pred bránou Barcy. Zaujímavé je, že po zranení Vermaelena v 28. minúte sa stala obrana Barcy istejšou, stabilnejšou aj vo výstavbe herných situácií.

Na konci 1. polčasu mala Barca absolútne suverénnu prevahu. Na straty lopty však bol ukazovateľ 7 : 10 v prospech Atlética – vidno, že Barca mala i problémy s pressingom súpera.

Messi(áš) nastupuje

V polčase nenastali personálne zmeny len presuny na pozíciách. Rakitič začal viac vzadu a Rafinha so Sergi Robertom pracovali ako krídelný „párik“.

Zrazu docielilo Atlético vedenie (52.) a Barca odpovedala okamžite. Úžasný voľný kop zavesil Neymar. Po príchode Messiho za Rakitiča sa Rafinha presunul do stredu a prenechal Messimu pravú stranu pričom Messi sa objavoval prakticky všade.

Vo fáze ďalších striedaní, najmä u Atlética preberala Barcelona kompletne komando nad celým zápasom. Atlético sa vrátilo k známemu bráneniu 4-5-1/4-1-4-1, z ktorého nedokázalo vyrážať účinne vpred. Kontry sa teda nekonali a rešpekt pred Messim bol tak veľký, že Atlético úplne prenechalo hru Barce. Napr. Luis Felipe sa ani nepohol už vpred.

Atlético v 4-1-4-1 proti lopte. Thiago tesne pri Messim, obranná reťaz pred ním sa pokúšala (!) odviezť výstavbu hry do strany. Rafinha pomohol Kataláncom k väčšej prezencii v a pred priestorom „šestiek“.

No Barca sa nenechala vyrušiť a hrala svoje: v 67. minúte využila rohový kop, keď Messi z druhej vlny „obslúžil“ Neymara prihrávkou za obranu a Godin zachránil len s vypätím síl na bránkovej čiare. Tlak Barcy nepoľavoval a v 77. minúte reagoval veľmi rýchlo Jordi Alba pasom na Suaréza ktorý „z jednej“ predĺžil za obranu na „matchwinnera“ Messiho.

Pokusy Atlética – i po výmene Vietta za Gabiho – ostali neefektívne. Griezmann napravo bol neviditeľný, Vietto podobne.

Facit - zhrnutie

V čase po vyrovnaní Barcy stratilo Atlético niť a vrátilo sa do starých (nie dobrých) koľají. Treba však vyzdvihnúť, že Barca bola schopná prevziať sama do rúk vedenie zápasu, lebo lepšie kombinovala v polo-priestoroch, čím nebola tak veľmi odkázaná na dlhé presuny lôpt zo strán.

Očakávané striedanie Rakitič – Messi prinieslo v polo-pravom priestore spolu so súčasným presunom Rafinhu na „osmičku“ oveľa viac kontroly, čo sa kompletne odrazilo na statike hry.

Zdroj : www.spielverlagerung.de
Obrazový materiál dala k dispozícii (s vďakou) : laola1.tv
Preklad, úprava :
Peter

Messi10Neymar

4
2015-09-16 16:38:55

Lukáš perfektný článok ako vždy.

Lukas

6
2015-09-16 16:48:07

Vdaka patri Petrovi, nie mne ;)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.