Základné formácie – Enriqueho prispôsobenia sú značené modrou farbou

Leverkusen hral vo svojom obvyklom systéme 4-2-2-2, ktoré v pressingu prechádzalo až do 4-2-4 a mutovalo do 4-3-3, pričom Barcu tlačilo veľmi agresívne a nútilo ju hrať do krídel.

Tréner Roger Schmidt začal v útoku s Mexičanom Chicharitom vedľa Bellarabiho. Za nimi hrali ako 10-ky Kampl a Calhanoglu. Desiatka v blízkosti lopty sa vysúvala vpred a s pomocou útočníkov rušila v počiatkoch výstavbu hry Barcy – nútila ju hrať na strany kde sa zvyšok stredu poľa Bayeru púšťal do agresívnych pokusov získať loptu. FC Barcelona (bez Messiho) začal v postavení 4-3-3. Luis Enrique nahradil Messiho Sandrom a Jeremy Mathieu začal ako ľavý bek. Mathieu a jeho pendant Dani Alves boli nútení zostávať vzadu z dôvodu vysokého pressingu súpera. Následne museli krídla – Neymar vľavo a Sandro vpravo – zostávať na čiarach, aby roztiahli obranu Leverkusenu, ktorá v položke „kompaktnosť“ patrí k najlepším v Európe. .

Základ výstavby hry teda mohli obstarať u Barcy Pique a Mascherano podporovaní zo zadných pozícií krajnými obrancami. V takejto konštelácii bolo jednoduché pre Bayer vytlačiť hru na jednu stranu, túto stranu obsadiť viacerými hráčmi a agresívne napádať proti lopte.

Útočný pressing Leverkusenu

Ako zápas pokračoval presúvala sa výstavba hry Barcy smerom dozadu až k ter Stegenovi aj z dôvodu presily napádajúcich súperov. Leverkusen reagoval veľmi širokým postavením oboch útočníkov ktorí sa pokúšali mať dosah na oboch stopérov. Dieru medzi formáciami, obsadenú Busquetsom sa pokúšal zapchať Christoph Kramer s nábehmi dopredu, čím sa postaral o situatívne vzniklé diamantové postavenie v pressingu

ter Stegen zapojený do výstavby hry. Leverkusen reaguje širokým postavením útočníkov.

Bayer mal ale i hlboké fázy v postavení 4-4-2, ktoré mali pravdepodobne dôvod v odpočinkových fázach s mimoriadne náročného štýlu hry.

Leverkusenský pressing 4-4-2 s konštantným dosahom na polo-priestory

Po ziskoch lopty sa pokúšal Bayer prechádzať rýchlo na špicu útoku, kde využíval koncept vysokej vertikality, pričom tu mal svoje problémy najmä Chicharito, ktorý ešte nedokáže vystavať „upgrade“ v útoku, ktorý sa od neho očakáva. Jeho súhra bola nekonštantná a málo kvalitná.

Kevin Kampl oproti tomu predstavoval dôležité obohatenie hry Bayeru a môže byť i v odvete preto nebezpečný, najmä schopnosťou samostatne preniknúť cez línie brániacich súperov.

Leverkusen mal hru v rukách dlhých 70 minút, viedol dovtedy aj v štatistike striel a mal vlastne viesť 2:0 – Chicharito trafil nebeskú bránu a nie bránu Barcy.

Potom spravil Luis Enrique preskupenia: Sergi Roberto za zraneného Iniestu a Jordi Alba za Rakitica. Tým sa vysunul Busquets o líniu vpred, vzadu sa posunul Jeremy Mathieu do stredu obrany a spolu s viac vysunutým Mascheranom a temer jediným čo sa nepreskupil – Piquem, v trojici zariaďovali výstavbu hry Barcy.

Enriqueho preskupenia destabilizovali hru Leverkusenu proti lopte

V takejto formácii boli Katalánci omnoho efektnejší vo výstavbe hry a konzekventne veľmi vysoká pozícia Albu dovolila Nyemarovi konštantné obsadenie ľavého polo-priestoru. Leverkusen sa nechal zatlačiť ďaleko dozadu a nedokázal sa dostať do konca zápasu z „odpočinkového“ pressingu 4-4-2. Aj pri situatívnych hlbších postaveniach Albu a Alvesa dokázala Barca ľahko prekonávať stred ihriska a destabilizovať jedenástku Leverkusenu. Najmä Bender začal mať problémy s postavením a musel sa vysúvať pri Neymarových výpadoch do polo-priestoru ktorý veľmi úspešne zablokoval Busquets. Často prichádzalo k situácii, že pri vysúvaní Bendera na Neymara ostal Busquets dostatočne voľný a stal sa tým dilemou pre Bayer – dilemou, ktorú Bayer nevyriešil do konca zápasu.

Tu možno chýbalo prispôsobenie Rogera Schmidta, aby Bayer mohol ponúknuť „parolu“ na preskupenia blaugrana. Treba i vychádzať z toho, že hráčom Bayeru ku koncu dochádzali sily z veľmi náročného spôsobu hry. Až po vedení Barcy 2:1 bolo veľmi krátko vidieť opätovný pokus o pressing ako počas 70 minút zápasu. Možné je i to, že pri konci zápasu chýbala Bayeru aj smelosť vydržať v tak vysokom atakovaní ako prvých 70 minút hry. Bol by to však jediný možný spôsob oponovať Barce po preskupení systému temer celého mužstva.

Ekonomickejším by sa zdal byť variant – obe desiatky preskupiť konštantnejšie dozadu, aby sa predišlo vysúvaniu Bendera na Neymara.

Roger Schmidt nespravil presuny. Možný variant by bol situatívny hlboký diamant.

Tým sa mohol Leverkusen dosať späť k hladšiemu rytmu a bol by lepšie „vyzbrojený“ voči silnému proti-pressingu FC Barcelona. Tak sa síce zapchával mnohé diery, získaval viaceré lopty, no tieto boli zahrávané príliš rýchlo dopredu (a nepresne) čo viditeľne naštvalo na čiare „pobehujúceho“ trénera Bayeru.

V záverečnej fáze bol Bayer vystavený úžasnému tlaku proti-pressingu FC Barcelona a výsledkom bola prehra 1:2.

Facit – záver

Do 72. minúty viedol Bayer nielen výsledkovo, ale i počtom striel na bránu. Tieto čísla nevznikli náhodou. Team Rogera Schmidta ponúkol Barcelone „horúci tanec“ a po dlhé minúty zápasu bol lepším mužstvom. Enrique hľadal zúfalo riešenie proti pressingu súpera a nakoniec ho aj našiel. Roger Schmidt už nebol v stave reagovať a musel len prizerať ako jeho team stráca kontrolu nad zápasom a zrazu je vydaný na pospas novému systému v hre FC Barcelona. Nie je veľa mužstiev, ktoré dokážu tak razantným spôsobom zmeniť celkový systém hry z minúty na minútu.

zdroj: www.spielverlagerung.de
preklad, úprava: Peter

Messi10Neymar

14
2015-10-03 11:46:35

Zmeniť systém hry z minuty na minútu, dokáže len Barca ;) VISCA EL BARCA !

Martinique

11
2015-10-03 12:08:26

A bayern

Messi10Neymar

4
2015-10-03 12:36:28

Pokým tam neprišiel Pep a nezačal presadzovať štýl Barcelony tak Bayern hral len priemerný futbal, z ktorým aj tak dokázali robiť veci.

Messi10Neymar

1
2015-10-03 12:37:08

s*

tominno9

7
2015-10-03 14:17:12

ty si nepamätáš sezónu pod vedením Juppa Heynckesa? ak to bol priemerný futbal, tak potom neviem, či máš slabú pamäť, alebo futbalu nerozumieš!

Messi10Neymar

2
2015-10-03 14:48:21

No mne sa nepačil. 100 ľudi 100 chuti, alebo sa mýlim ?

AndreasGerardi

5
2015-10-03 12:07:12

Zmena hry je podľa mňa nesprávny výraz. Prispôsobenie sa situácii je presnejšie. Naša hra sa nemení, vyvíja sa a mení zabehnuté riešenia. Preto pred Luchom klobúk dole.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.