Špičkový zápas v La Lige. So šťastím, mimoriadnymi individuálnymi schopnosťami a zodpovedajúcimi prispôsobeniami trénera otočila Barcelona 0:1 a získala enormne dôležité 3 body. Pressing Atlética vyznieval veľavravne, no rozsypal sa.

Atlético zasialo tlak a zožalo vedenie

Základné formácie

Bayern a Barcelona: vynikajúci jednotlivci, kvalitná pozičná hra, úžasná výstavba hry. Preto argumentuje väčšina, že týmto dvom mužstvám je možné odolať jedine veľmi zatiahnutou obranou, treba sa (bez lopty) držať späť. Jedine tak sa dá odolať. Každý pokus o pressing – taká je táto teória – len otvorí priestory, ktoré obe mužstvá dokážu využiť. Atlético Madrid pod Diegom Simeone je jedným z najstabilnejších mužstiev na svete v hre bez lopty; i oni sa však už pokúšali hrať s podobnou teóriou.

V tomto zápase však štartovali s mimoriadne agresívnym a vysokým pressingom. Ako to už býva, úspech stratégie sa definuje pomocou technicko – taktickej realizácie na ihrisku. V tomto prípade dostal Simeone niekoľko nápadov:

Pred zápasom vyzeralo byť postavenie jeho mužstva v princípe ako 4-1-4-1; kandidáti na útočníkov (Fernando Torres, Luciano Vietto alebo Jackson Martinez) sa objavili len na lavičke. Zvyčajné základné postavenie, teda 4-4-2 predsa len nebolo odložené ad acta – bolo len čiastočne pozmenené. Ferreira-Carrasco a Griezmann obsadili predné dve pozície v systéme 4-4-2/4-4-1-1. Obaja sú „vyučení“ krídelníci, ktorí môžu agovať aj ako stiahnutí útočníci. Prinášajú potrebnú dynamiku a rýchlosť do pressingových pohybov a presunov, no aj veľkú schopnosť v driblingu pri sólach a pri kontrách.

Krídelné pozície boli obsadené dvomi centrálnymi záložníkmi Kokem a Niguezom, ktorí tieto pozície už poznajú – hrali tak už častejšie. Interesantné však boli skôr zmeny v spôsobe pressingu. Atlético nielen že štartovalo do pressingu už v prvej tretine, ale bolo osobne orientované.

Pritom spájali individuálne osobky s kolektívnymi. Na začiatku pressingu to bol systém 4-4-2 s dvomi osobne pressujúcimi strednými útočníkmi pred osobne strážiacim stredom ihriska. Pritom sa vysúvala jedna zo „šestiek“ viac dopredu a krídla sa stavali medzi „osmičky“ a krajných obrancov Barcy; norma tu bola 4-1-3-2.

Pressingová schéma Atlética

Atlético chcelo oblúkovitými nábehmi stredných útočníkov donútiť Barcelonu, aby hrala po stranách. V okamihu ak bola lopta zahraná na stranu, agresívne atakoval k lopte najbližšie postavený krídelník krajného obrancu Barcy. Krídelník Atlética najviac vzdialený od lopty sa presúval do stredu a situatívne kryl od lopty vzdialenejšiu „osmičku“ Barcy. Obe „šestky“ Atlética sa posúvali, dvaja útočníci sa snažili rušiť a kryť Busquetsa. Tým mali byť krytí v blízkosti lopty a v najbližšej podpornej zóne všetci tam prítomní hráči Barcy – osobkami.

Tento spôsob hry znamenal veľký tlak a Barca sa spočiatku dostávala ťažko stredom; najneskôr na stredovej čiare bol vyvinutý na ňu taký tlak, že prichádzala o lopty alebo musela hrať dozadu, čo zas Atlético využívalo na vystupňovanie tlaku bližšie k bráne Barcy. Situatívne sa vysúvali dopredu aj krajní obrancovia Atlética – najmä Filipe Luis – a podporovali pressing vo vysokých zónach. Stávalo sa, že v poslednej (obrannej) línii zostávali Atléticu len traja hráči.

4-4-2 Atlética proti Barcelonskému tesnému 4-1-2-3 s asymetriou

1:0 padlo zo situácie, ktorá nasledovala po pressingovej akcii, ktorá viedla k autovému vhadzovaniu v druhej tretine ihriska. Takýto pressing však Atlético nepraktikovalo neustále.

Vedenie a dve žlté karty sa postarali o preskupenie

S vedením 1:0 v chrbte sa mohlo Atlético stiahnuť, no Simeone poslal aj naďalej svojich hráčov na pressingovú „poľovku“. Až po dvoch žltých kartách a niekoľkých ďalších hraničných fauloch Simeone preskupil mužstvo. Zrejme to malo viacero dôvodov: vedenie, 2 žlté, fyzické zaťaženie z vysokého pressingu a úmyselná zmena postavenia obrany, aby Barcelona nemala možnosť spoznať „vzorec“ bránenia Atlética.

Hlbšie postavenie Atlética po počiatočnej fáze

Táto zmena sa však ukázala ako kontraproduktívna. Jednak takto získavalo Atlético menej lôpt a tým i menej vlastných útokov. Pravdepodobnosť zvýšiť na 2:0 sa tým riadne zmenšila. Na druhej strane mohla tým hrať Barca vyššie a dostať sa ľahšie do blízkosti šestnástky súpera. Problém s Barcelonou je však v jej vynikajúcich individuálnych schopnostiach. Pri vyrovnaní na 1:1 vlastne nebránilo Atlético nejak zle, no predsa Neymar, Alba a Messi dokázali „preraziť“ na tesnom priestore a vyrovnali.

Veľmi dobre fungovalo zo začiatku u Atlética preberanie hráčov. Tu sa vysúva s dobrým timingom Filipe Luis, stred ihriska je tesne vyplnený a krídelný útočník vysoko vpredu a v strede.

Luis Enrique rotuje

U Kataláncov nastali následne taktiež prispôsobenia. Barcelona začala ako zvyčajne v 4-1-2-3, ktoré sa pri držaná lopty prelínalo s 2-3-2-3 s ľahkou asymetriou. Táto asymetria vzniká, lebo Alves funguje vysoko vysunutý a Rakitic sa presúva na krídlo. V tomto spôsobe sa presúval niekoľkokrát aj Iniesta smerom na ľavé krídlo, pravdepodobne aby manipuloval kvôli osobkám Atlética. Enrique sa neskôr rozhodol jednoznačnejšie kontrovať pressingový systém súpera.

Rakitic a Iniesta si menili pozície tak ako i Messi a Suarez. Alves a Alba, ktorí začali dosť hlboko, sa vysúvali skôr do vyšších zón a Busquets sa sťahoval medzi stredných obrancov aby toto vykompenzoval.

Vysúvanie Atlética na krídlach bolo menej časté, prezencia v prvej línii postačovala, aby sa dal obohrať pressing a Messi ako falošná „deviatka“ sa postaral o početnú presilu v strede. Messi s Neymarom obsadili medzilíniový priestor, Rakitic zaberal pozície medzi nimi. Mal sa postarať o vybalansovanie pohybov Neymara a Messiho. Iniesta zas poslúžil v polo-pravom priestore – rezistentný voči pressingu – ako kreatívna opcia pri presunoch hry. Po góle na 2:1, ku ktorému prišlo po krásnej kolmej prihrávke Alvesa do behu Suarezovi, bolo „vymaľované“. Barcelona sa mohla sústrediť na cirkuláciu lopty, pričom Atlético stratilo Filipe Luisa po červenej karte.

Pohyb na krídle zo začiatku

4-4-1 bez šance

Predtým: Atlético vynikajúco bojovalo, skúšalo neustále s vysokým pressingom – dokonca s 10-timi!!! hráčmi – presúvalo sa výborne a dostalo sa dokonca do pomerne dobrých útokov. No proti Barcelone a len s desiatimi hráčmi to nemá veľkú hodnotu. Skôr–neskôr príde ku gólu – ak by ho Barca potrebovala... Atlético už nedokázalo kreovať postavenie 4-4-1, aby bolo konštantné a malo dostatočný prístup k hre. Pritom použili zaujímavý systém. Čiastočne to vyzeralo ako 4-4-1-0, v ktorom sa Griezmann orientoval na Busquetsa, záložný rad bol kompaktný a tesne postavený v horizontále, zatiaľ čo obranná štvorica bola čiastočne roztiahnutá.

4-3-1 Atlética. Často ako stredový „diamant“ vpredu bez útočníka.

Toto „pasovalo“ aj k Barcelonskému ďalšiemu preskupeniu – Barcelona sa vrátila k systému zo začiatku zápasu. Messi a Neymar zabrali dokonca hlbšie pozície, aby otvorili priestory pre „osmičky“ a jednoduchšie sa dostávali k driblingu po krídlach. Druhé vylúčenie na strane Atlética znamenalo, že Barcelona sa mohla bezstarostne „oprieť do operadla v kresle“; bol to koniec všetkej intenzity, keďže Atlético v 4-3-1 nemohlo a Barca nemusela/nechcela.

Facit – zhrnutie

Barcelona zvíťazila v špičkovom zápase kola napriek slabšiemu začiatku a gólu na 0:1. Preskupenie Atlética na pasívnejšie 4-4-2(-0) bolo chybou. Barcelonské prispôsobenia sadli – aj vďaka troške šťastia a žltým kartám. Po červenej karte Atlética bolo po všetkom, nastal „úsporný režim“ až do konečnej fázy. Napriek tomu sa Atlético dobre držalo, najmä pri obrane svojej šestnástky, dovolilo Barce len 12 striel a vyšlo „z aféry“ so vztýčenou hlavou. Mohli dokonca pri troške šťastia vydrieť 1 bod; od Atlética to bol jeden z najlepších výkonov známych mužstiev v oslabení s 10-timi, resp. 9-timi hráčmi. Barcelona mohla toho dosiahnuť viac, no nemusela – nebolo treba.

zdroj: www.spielverlagerung.de / artikel od RM
výber, úprava, preklad:
peter

saamci

-2
2016-02-01 21:57:33

to nemyslíte vážne ten nadpis však? ...o ničom ešte nie je rozhodnuté

saamci

-1
2016-02-01 22:05:45

ďakujem

Lionel10Messi

-3
2016-02-01 22:12:35

Nemas zac vsak pravda ... ;)

Lionel10Messi

-4
2016-02-01 22:00:50

saamci ma pravdu nic nieje rozhodjute

Lionel10Messi

-1
2016-02-01 22:03:44

Hned je ten nadpis krajsi

Rick

0
2016-02-01 22:04:32

Rozpravat 16/17 kol pred koncom o rozhodnutom titule moze len clovek, ktory nikdy nehral futbal :) este ze ste ten nadpis upravili.

ViscaElBarca88

9
2016-02-01 22:40:25

Výborný článok..viac takýchto taktickych rozborov by nebolo zle :D

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.