Hviezda súčasného futbalu, jeden z najlepších stredopoliarov celej španielskej ligy a opora svojej reprezentácie, takto by sme mohli jednoducho zhrnúť Ivana Rakitića, jedného z najkonzistentnejších ofenzívnych záložníkov na svete.

Aj napriek tomu, že Rakitić je stále mnohými považovaný za hráča nižšej triedy oproti Paulovi Pogbovi či Thomasovi Müllerovi, chorvátsky stredopoliar je pre mužstvá, v ktorých nastupuje rovnako dôležitý, ako spomínaní hráči. Niet sa pritom, vzhľadom na jeho schopnosti, čomu diviť.

Chorvátsky stredopoliar, ktorý sa narodil vo švajčiarskom meste Möhlin, aktuálne účinkuje na EURE. Na ňom môže definitívne zavŕšiť mimoriadne úspešnú sezónu, počas ktorej sa naňho Luis Enrique spoliehal každým zápasom viac a viac. Celkovo Rakitić odohral v uplynulom ročníku viac ako 4000 minút. Poďme sa však na jeho herný štýl pozrieť bližšie.

Pozícia a úlohy

Nie je náročné identifikovať jeho post v Barcelone, 28-ročný stredopoliar hráva v strede zálohy s dôrazom na útočenie. Faktom však ostáva, že Rakitić je nepostrádateľný pre obidve polovice ihriska.

V štandardnom rozostavení Blaugranas, 4-3-3, hráva Chorvát vždy na pravej strane pred Sergiom Busquetsom, po boku Andrésa Iniestu.

Andrés Iniesta pravidelne po boku Ivana Rakitića

Rakitićove úlohy v tíme sa počas dvoch rokov takmer vôbec nezmenili. Sú však diametrálne odlišné od jeho predchádzajúceho štýlu hry, ktorým sa prezentoval vo svojich bývalých kluboch.

V Seville pod viacerými trénermi hrával ako klasický stredný záložník, pri rozostavení s dvoma pivotmi, 4-2-3-1. Ivan bol zo všetkých stredopoliarov najhlbšie v poli a počas niekoľkých sezón v Andalúzii bolo jeho mužstvo závislé od jeho gólov.

Aj na medzinárodnej scéne zvykne hrať Rakitić v strede poľa, no rovnako s obrovskou voľnosťou. Vatreni, ako znie prezývka chorvátskeho národného mužstva, od neho totiž očakávajú výraznú podporu ofenzívy.

Pohyb

Hlavnou charakteristikou Rakitića sú jeho technické schopnosti pri držaní lopty. Ivan si s ňou rozumie veľmi dobre, jeho prihrávky sú pravidelné, účelné a bystré, navyše na seba vďaka svojim rýchlym zmenám pohybu dokáže naviazať bez problémov jedného alebo dvoch hráčov súpera.

184-centimetrový odchovanec Bazileja je vždy pripravený na príjem prihrávky. Rovnako, ako je Busquets základným kameňom držania lopty v hre Barcelony, to zvláda aj Rakitić, len o niečo vyššie v poli. Nech už je lopta kdekoľvek, Ivan sa posunie do diagonály, čím zmenší uhol a spoluhráčovi tak vie uľahčiť prípadnú nepríjemnú situáciu.

Ivan je vždy tam, kde treba

Pokiaľ je hra viac rozkúskovaná alebo sa súper Blaugranas dostáva do protiútoku, Rakitićove kroky smerujú na pravú stranu obrany, kde výrazne pomáhal Danimu Alvesovi či Sergimu Robertovi.

No a napokon, a to bola podľa všetkého Rakitićova najdôležitejšia úloha v sezóne 2014-15, Chorvát je takzvaný čistič medzi líniami. Xavi a Iniesta mali pochopiteľne v ročníku, kedy Barca získala treble, na starosti geniálne prihrávky, no bol to práve Rakitić, kto vyčerpávajúcim spôsobom pravidelne šprintoval do šestnástky, aby tak následne pre svojich spoluhráčov vytváral množstvo príležitostí.

V roku 2015-16 sa táto taktická varianta nevyužívala príliš často, no Luis Enrique bol nútený použiť ju na konci sezóny, v momente, keď už išlo Barcelone prakticky o všetko.

Kľúčové črty

Rakitić sa stal špičkovým, všestranným futbalistom, ktorý je schopný byť nebezpečný zo všetkých strán.

Raketa je taktiež známa svojou raketovou strelou, chorvátsky stredopoliar zvykne strieľať spoza šesnástky v momentoch, keď už je unavený zo statického štýlu hry svojho mužstva, a to aj napriek tomu, že to už nie je niečo, čo využíva s veľkou pravidelnosťou.

Veľký význam pre Rakitićov herný prejav majú aj rýchle nahrávky z prvej, bez prípravy, ktorými následne hľadá útočníkov.

Rakitić nestrieľa veľmi často, ale keď už áno, tak to stojí za to

Taktiež stojí za to poznamenať, že podľa WhoScored má Rakitić v priemere na zápas len 2,2 striel, respektíve kľúčových nahrávok. To pre ofenzívneho stredopoliara rozhodne nie je veľmi lichotivá štatistika (James Rodriguez má 3,8, Thomas Müller 4,9 a Paul Pogba napríklad 5,0).

To však koniec koncov len svedčí o tom, že Rakitić patrí k najnedocenenejším hráčom súčasnosti. On sám totiž nikdy nebude vynikať v podobných štatistikách, jeho prínos pre tím je však viac než zrejmý.

V uplynulej sezóne sa mu podarilo streliť 9 gólov, ktoré sa môžu na prvý pohľad zdať ako bezcenné, vzhľadom na to, že ich vsietil tímom ako BATE či Deportivu, no ten najdôležitejší strelil Betisu, kedy otváral skóre.

Hra bez lopty

Rakitićova hra s loptou je pochopiteľne dobre známa, no jeden z hlavných dôvodov, prečo si ho Luis Enrique cení, je jeho pracovná etika a úžasné taktické vyhodnocovanie hry.

Barcelonská štvorka sa starostlivo vracia do defenzívy, sleduje svojich spoluhráčov, číta hru a nesebecky pomáha všade, kde sa dá.

Obetavosť - hlavná vlastnosť Ivana Rakitića

O tom, že Ivan je pre Lucha kľúčový, svedčí aj ďalšia zaujímavá štatistika. V 24-och z 57-ich zápasov, v ktorých Barca viedla, ho tréner Barcelony pár minút pred koncom vystriedal, aby si ho pošetril do nasledujúcich duelov.

Čo tak dodať na záver, asi len to, že dúfajme, že Ivanovi vydrží jeho špičková forma ešte dlho, a že nám bude robiť jeho usilovná práca v strede poľa radosť ešte dlhé roky.

Zdroj: bleacherreport.com
Foto: archív

tunno

18
2016-06-19 16:12:26

"Hlavnou charakteristikou Rakitića sú jeho technické schopnosti pri držaní lopty." Tym sa vyznacuju skor Iniesta a Buskec. Pre Ivana je charakteristickejsia skor hra bez lopty a to ze si vybera spravne momenty na nabehy do 16tky, vdaka comu dal nemalo dolezitych golov.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.