Stále si dobre pamätáme časy, kedy tvorili hráči z La Masie väčšiu časť dôležitej kostry mužstva. Aj napriek tomu, že v prvom tíme je stále viacero hráčov z barcelonskej akadémie, musíme však priznať, že Kataláncom sa v posledných mesiacoch tak dobre v práci s mladíkmi nedarí. Ktorí šiesti talentovaní hráči by teda mali dostať v nasledujúcej sezóne viac minút?

FC Barcelona vkladala veľké nádeje do hráčov ako Isaac Cuenca, Cristian Tello, Martin Montoya či Adama Traoré, no faktom ostáva, že všetci menovaní už katalánsky klub opustili. La Masia je ale natoľko veľkou organizáciou, že aj v prípade, že sa jej štyria mladíci neuchytia, prichádza s ďalšími viacerými variantami.

Blaugranas využijú na bližšie pozorovanie mladíkov predsezónnu prípravu, v ktorej dajú bez najmenšej diskusie priestor viacerým hráčom z rezervy, prípadne Juvenilu. Na ktorých z nich by sa teda mali sústrediť?

Munir

Nezabúdajme, že jedenásobný španielsky reprezentant má len dvadsať rokov, čo svedčí o tom, že nemá mnoho skúseností, no aj napriek tomu nás už niekoľkokrát presvedčil o tom, že je k zažiareniu v budúcnosti predurčený. Práve preto do neho Barca vkladá obrovské nádeje.

V minulej sezóne bol povolaný do zápasovej nominácie častejšie, než si sám hráč zrejme mohol priať, no reálnym dôvodom boli sankcie od FIFA a odchod Pedra. Táto zhoda náhod sa postarala o to, že Munir bol štvrtým útočníkom Blaugranas, aj napriek tomu ale dostával len minimum hracieho času.

No v druhej časti uplynulej sezóny sme mohli vidieť, že v útočníkovi tkvie skutočný talent. Munir strelil niekoľko dôležitých gólov a Luisovi Enriquemu sa tak oplatil za nekonečnú dôveru. Bude zaujímavé sledovať, či mu dá Lucho príležitosti aj v ročníku 2016/17.

Wilfrid Kaptoum

Kamerunský stredopoliar v minulej sezóne nastúpil v prvom tíme Barcelony do troch zápasov, pričom sa mu v jednom z nich podarilo streliť aj jeden gól. Išlo o odvetný duel Copa del Rey proti Valencii, kde jeho presný zásah na 1-1 znamenal neprerušenie barcelonskej rekordnej šnúry bez prehry.

Kaptoum prináša do stredu poľa Blaugranas niečo zaujímavé, dokáže na seba naviazať viacero brániacich hráčov a následne tak vytvárať priestor pre svojich spoluhráčov. Rovnako tak má kvalitnú strelu zo stredných vzdialeností, vie vypomôcť aj pri pressingu.

Jeho talent by nemal byť zabudnutý, a koniec koncov, zabudnutý ani nie je. Jeho potenciál si už všimli viacerí tréneri FCB, vrátane Tata Martina, kouča béčka Gerarda Lopeza a aktuálneho lodivoda prvého tímu Blaugranas Luisa Enriqueho. To, koľko mu dá ale šancí v nasledujúcej sezóne, je otázne.

Sergi Samper

Kým Kaptoum je typologicky skôr ofenzívny stredopoliar, bojovník a hráč s veľkou chuťou do útočných akcií, Sergi Samper svojím herným štýlom oveľa viac pripomína Sergia Busquetsa, dirigenta stredu poľa.

Popravde je veľkým prekvapením, že Samper zatiaľ nenastúpil do veľa zápasov v prvom tíme, celkovo len do siedmich duelov, odohral niečo vyše 400 minút, no len 30 z nich v španielskej lige. Mladík je pochopiteľne v nevýhode kvôli spomínanému Busquetsovi, ktorý hrá skoro vždy, no nič to nemení na fakte, že Luis Enrique si jeho talent zatiaľ zvlášť nevšíma.

Takmer vždy totiž, keď dostal Busi voľno, prípadne sa vykartoval alebo zranil, dostal pred Samperom prednosť v nominácii iný hráč barcelonskej rezervy, Gerard Gumbau. Jeho kvality pochopiteľne nikto nespochybňuje, ale 21-ročný Sergi pôsobí istejšie na lopte a všeobecne na nás zanechal lepší dojem.

Carlos Aleña

Jedna z nádherných ukážok toho, ako funguje La Masia. Carlos Aleña je v klube od svojich ôsmich rokov a mnohými je považovaný za budúcu veľkú hviezdu Barcelony. Mladík sa minulý rok dostal pre svoje skvelé výkony v Juvenile A dokonca na lavičku prvého tímu, a to aj napriek tomu, že v béčku toho zatiaľ veľa neodohral.

Stredopoliar, ktorý kombinuje svoju skvelú techniku s výbornou kondíciou, ukázal, že je nesmierne potentný aj ako útočník, keď v skupinovej fáze UEFA Youth League zaznamenal päť gólov. Vo vyraďovacej fáze pridal ešte jeden presný zásah, Barca ale vypadla už vo štvrťfinále.

Aleña by mohol v prvom tíme debutovať už čoskoro, pokiaľ sa mu v predsezónnej príprave podarí zažiariť, Luis Enrique mu rozhodne môže dať šancu.

Lee Seung-Woo

Nesústradiac sa na nič iné, Lee Sueng-Woo by si debut v prvom tíme zaslúžil už len za jeho lojalitu a trpezlivosť, ktorú Barcelone v minulosti preukázal. Mladík takmer tri roky nehral pre neustále vyšetrovania od FIFA, kvôli sankciám mohol nastupovať len do priateľských a nesúťažných zápasov. V barcelonskom béčku debutoval len v januári tohto roka.

Aj napriek tomu má ale stále veľmi slušné vyhliadky to budúcnosti. Park Ji-Sung, legenda kórejského futbalu si myslí, že Lee Sueng-Woo patrí medzi najväčšie talenty celej Ázie, keď ho, podobne ako mnohí, prirovnáva k Lionelovi Messimu. Dúfajme teda, že rodák zo Suwonu bude aspoň čiastočne tak dobrý ako Leo.

Alen Halilović

No a napokon hráč, ktorý v Barcelone nabudúcu sezónu vôbec nemusí ostať. Chorvátsky stredopoliar, u ktorého sa mohutne špekuluje o prípadnom hosťovaní vo Valencii, vyzerá byť dostatočne futbalovo pripravený na to, aby v prvom tíme bol schopný adekvátne nahradiť Ivana Rakitića.

Pokiaľ sa teda Alen rozhodne v Katalánsku predsa ostať, rozhodne to nebude mať ľahké. Hráč, ktorý strávil uplynulý ročník na hosťovaní v Sportingu Gijón by zvádzal boje o minúty s Rafinhom, Ardom Turanom a Sergim Robertom, Luis Enrique by mu tak nič rozhodne nemohol garantovať. Ako sa však vraví, kto nič neriskuje, nič nestratí.

Zdroj: bleacherreport.com
Foto: bleacherreport.com, sport.es

Tom10

17
2016-07-03 14:58:59

samper, halilovič hostovanie

lukass

11
2016-07-03 16:18:42

Carlosa Alenu som videl na živo v Michalovciach- MichalovceCup pred asi dvoma rokmi a bol tam asi aj ten činan. Hned som si ho zapamätal a povedal si raz ho uvidím v telke.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.