Crema cremada, crema casolana, crema de Sant Josep, crema catalana, tak veľa názvov, no stále len jedna a tá istá vec. Tradičným dezertom katalánskej kuchyne je totiž práve táto pochúťka, ktorú by ste rozhodne mali vyskúšať.

Crema catalana má bohatú históriu, všeobecne je považovaná za jeden z najstarších zákuskov svojho druhu vôbec. Svoju výraznú stopu zanechala už v gastrónomii štrnásteho a šestnásteho storočia, kedy sa pravidelne objavovala v kuchárskych knihách a jedálničkoch vyššie postavených ľudí.

Zákusok dostal jeden zo svojich názvov po udalosti, na ktorej počesť sa zvykol podávať, keď si ho ľudia vychutnávali 19. marca, na deň svätého Jozefa, teda na Deň otcov. Dnes už naň pochopiteľne v kaviarňach natrafíte v priebehu celého roka.

Dezert je mimoriadne podobný legendárnemu crème brûlée, pôvodom z Francúzska, ktorý však vstúpil do dejín gastronómie o pár storočí neskôr. Jeho chuť človek neznalý v danej problematike rozozná od katalánskej podoby len veľmi ťažko, rozdiel totiž spočíva len v karamelizácii cukru na jeho vrchu.

Základom crema cremady je mlieko a vaječné žĺtky, typická je tiež chuť citrónu a už spomínaný karamelizovaný cukor. Jeho príprava na prvý pohľad vyzerá zložito, pre tých skúsenejších ale problémy s určitosťou nespôsobí. Rozhodne to slúži minimálne za vyskúšanie.

Pokiaľ sa vám pri pohľade na túto chuťovku zbiehajú slinky, odporučiť vám môžeme barcelonskú kaviareň Granja Viader na ulici Xuclà 4-6. Pre tých, ktorí by si ju chceli vychutnať z pohodlia domova, ale uvádzame recept od toho najpovolanejšieho, jedného z najlepších kuchárov na svete, Jamieho Oliviera.

Ingrediencie

  • 500 ml mlieka

  • 1/2 pomaranča

  • 1/2 citróna

  • 1/2 škoricového struku

  • 1 vanilkový struk

  • 7 veľkých žĺtkov

  • 95 gramov cukru (plus na dozdobenie)

  • 1 čajová lyžička kukuričnej múky

Postup

  • 1. Mlieko, pomarančovú a citrónovú kôru vložíme na panvicu. Pozdĺžne prekrojíme vanilkový struk, pridáme ho a postupne uvádzame panvicu do stavu varu.

  • 2. Odoberáme panvici teplo a necháme luhovať po dobu pätnástich minút.

  • 3. Medzitým rozšľaháme žĺtky s cukrom a kukuričnou múkou, až dokedy nebudú bledé a krémové.

  • 4. Precedíme mlieko cez sitko, všetko ostatné vyhodíme, následne mlieko vrátime naspäť na panvicu na miernom plameni.

  • 5. Tesne pred tým, než dosiahne bod varu, pridáme žĺtky, následne nepretržite šľaháme sedem minút, respektíve do momentu, keď začína naša zmes hustnúť a lepiť sa na zadnú stranu drevenej varešky.

  • 6. Panvicu stiahneme z ohňa a zmes ponalievame do jednotlivých, vopred nachystaných, misiek alebo foriem.

  • 7. Každý jeden kus zakryjeme potrebným množstvom papiera na pečenie a následne ich pred tým, než crema catalana vložíme do chladničky, necháme vychladnúť.

  • 8. Zbavíme sa papiera na pečenie, posypeme každú misku jednou polievkovou lyžicou cukru a karamelizujeme flambovacou pištoľou. Ďalšou alternatívou, v prípade, že pištoľ doma nemáme, je vložiť ich na niekoľko minút na predhriaty gril, na ktorom následne každú misku necháme až do chvíle, kedy cukor na povrchu nebude tmavohnedý. Cukor necháme stvrdnúť, a následne ihneď podávame.

Zdroj: wikipedia, spanish-food.org, jamieolivier.com
Foto: pinterest, eladezero.com, jamieolivier.com

Panel

32
2016-12-07 19:29:55

Recepty na forcabarca ? už som videl všetko ...

blauigrana

34
2016-12-07 19:32:36

prečo nie?

Panel

13
2016-12-07 19:36:18

nepovedal som že je to zlé dobré nerád to tu vidím :D len ma prekvapil tento článok

blauigrana

32
2016-12-07 19:47:33

čím viac vieš o katalánsku tím lepšie :)

blauigrana

21
2016-12-07 19:48:41

ked už sa jedná o Barcelonu :D ja osobne som rád za takéto články aj ked som teraz trošku podnapitý :D

okbor

20
2016-12-07 19:49:01

Aj mňa, ale príjemne.

505speedy505

20
2016-12-07 20:00:09

super nápad. palec hore za článok

dardel

9
2016-12-07 20:25:22

je to moj najoblubenejsi dezert, vzdy ked som v bcn si dam, ci uz v bare/restike alebo si kupim zopar v potravinach (mercadona ftw).

GabrielSVK

15
2016-12-07 20:56:31

Poviem mame aby mi urobila k futbalu :D (Pošle ma do prdele) :D

dardel

4
2016-12-07 21:04:39

teraz si neviem dobre spomenut, ale mam pocit, ze pocas spanielskeho tyzdna v lidli mali aj crema catalana. urcite mali flan, a mam pocit, ze aj crema catalana. tak vyskusajte nabuduce :)

MeeTee

5
2016-12-07 21:06:18

Mas spravny pocit, dardel :) Tiez som to vtedy zaregistroval.

SergioRamos

9
2016-12-08 09:07:26

Parada, urcite vyskusam.
:)
Takyto clanok sa mi paci.

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.