Uruguajský hviezdny futbalista Luis Suárez si na svoj debut po svojom príchode do Barcelony musel počkať. Dôvodom boli sankcie od FIFA za uhryznutie Giorgia Chielliniho na Majstrovstvách sveta v Brazílii, odvtedy však vo svojom správaní zaznamenal enormný pokrok.

Luis Suárez sa odkedy je v Barcelone prestal obzerať do minulosti. Útočník hneď vo svojej prvej sezóne v klube vyhral treble a v nasledujúcom ročníku dopomohol družstvu k zisku double, pričom sa stal súčasťou po boku Lea Messiho a Neymara najobávanejšieho útoku na svete. Pripísal si v ňom neuveriteľných 59 gólov.

Nič to však nemení na tom, že život v Barce po prestupe za 81 miliónov eur z Liverpoolu nebol ani zďaleka jednoduchý. Dôvod je prostý, Suárez bol totiž na Svetovom šampionáte hlavným aktérom incidentu, pri ktorom sa nešportovo zachoval voči Chiellinimu z Talianska. Vyslúžil si za to od FIFA ban na štyri mesiace.

TIP | Zaujímavý príbeh Luisa Suáreza a jeho pozoruhodnej pomoci Seattlu

Znamenalo to, že počas prvých dvoch mesiacov v španielskom veľkoklube sa svojim spoluhráčom len prizeral, keď nemohol nastúpiť do súťažného zápasu ani za barcelonskú rezervu. Keď sa konečne vrátil do hry v El Clásicu, bol svedkom prehry 3-1, a hoci si v stretnutí pripísal parádnu asistenciu, svetové periodiká hlásali, že má nadváhu a nie je dostatočne fit.

To všetko pramenilo v rozpačitosť fanúšikov Barcy. Je vôbec možné, že svoj hnev bude držať na uzde? Malo vedenie klubu podpísať radšej niekoho iného? Môže byť len otázkou času, kedy sa dopustí niečoho podobného, tvrdili niektorí.

"Ľudia sa ku mne správali horšie ako ku chuligánovi. Len preto, že mi bolo zakázané nastúpiť do futbalového zápasu, je to jednoducho nepochopiteľné. Štyri mesiace bez možnosti hrať súťažné stretnutie a dva roky bez reprezentačného futbalu je až príliš veľa. Skrátka to nedáva logiku. Je to skoro horšie, ako keby som neprešiel dopingovým testom," vravel sám Suárez.

Počas svojej nútenej pauzy El Pistolero strávil veľa času rozmýšľaním o svojich činoch, jeho veľkou podporou pritom bola manželka Sofia. Spolu s ňou je už od mládežníckych čias, Luisovi vraj pomáhala už vtedy. "Pomohla mi napraviť sa, pomohla mi uvedomiť si, akí boli moji priatelia naozaj," tvrdil v istom rozhovore.

TIP | Fascinujúci príbeh Suárezovho katastrofálneho prvého dňa v Barce

Suárez lietal do Barcelony z Uruguaja a neskôr aj z Groningenu za Sofiou veľmi často, tá sa totiž do Katalánska presťahovala z Južnej Ameriky počas krízy, aby následne začali žiť spolu v Holandsku a neskôr sa zosobášili v roku 2009. V čase teda, kedy v roku 2014 prišiel na Camp Nou, mal taký pocit, ako keby sa vrátil domov. Luis poznal Barcu dokonale, mal tu viac rodinných príslušníkov ako v Liverpoole, zatiaľčo si postupe vytvoril príkladné priateľstvo s Messim, Neymarom, Javierom Mascheranom a Andrésom Iniestom.

Každopádne, práve Sofia pri jeho mentálnom progrese zohrala kľúčovú rolu, aj keď spočiatku svojej manželke na tému incidentu nehovoril pravdu. "V deň zápasu som mu volala a pýtala sa ho, čo to vyviedol. Odpovedal: 'Čo?' To isté sa stalo v Anglicku, no ja som trvala na svojom. 'Opäť?' Odpovedal: 'Nespravil som nič. Si nespokojná, pretože Uruguaj nepostúpil?"

Sám Suárez však v sebe náročnú psychickú ťarchu dlho neudržal. Už pár dní po incidente cítil potrebu dostať svoje pocity na povrch. "Nežiadal som o okamžité odpustenie, keďže som sám nebol schopný uveriť tomu, čo sa stalo. Trvalo mi to niekoľko dní, nechcel som veriť realite. Len niekoľko dní po Majstrovstvách sveta som išiel do Uruguaja, kde ľudia chodili k mojim dverám. Cenil som si podporu, ja som však chcel podporovať mojich spoluhráčov na trávniku."

"V uplynulých štyroch rokoch som dal do toho, aby som sa tam dostal všetko, prišla však jedna chyba, a to všetko bolo zabudnuté. To, ako sa so mnou zaobchádzalo, bolo tak trochu kruté. Ľudia sa ku mne správali ako ku zločinovi, a to bolelo."

Barcelona ale pre neho znamenala reštart, nový začiatok. V záujme dobrého mena svojej rodiny si začal dávať Luisito na svoje správanie obrovský pozor, a hoci aj v Španielsku figuroval v niekoľkých kauzách, ani v jednom prípade nešlo o nič tak vážne ako v Ajaxe, keď uhryzol Otmanna Bakkala či Liverpoole, kde sa pre zmenu nešportovo správal pri strete s Branislavom Ivanovićom.

Počas svojho pôsobenia na Anfielde bol Suárez obvinený i z rasistického správania voči Patriceovi Evrovi, Uruguajčan bol navyše frustrovaný z neustáleho obťažovania novinárov. V Liverpoole mal dokonca v istom čase len jedného blízkeho priateľa, Stevena Gerrarda.

V Barce sa mu dostalo pohody, ktorú potreboval, je obklopený Juhoameričanmi, s ktorými si výborne rozumie, našiel si mnoho skvelých priateľov a s pomocou Messiho, Neymara, Iniestu či Mascherana tak nechal zabudnúť na svoje predchádzajúce excesy a zaradil sa medzi najlepších z najlepších.

Zdroj: goal.com
Foto: archív, goal.com

barca10

17
2016-12-24 15:48:38

Trojzubec, toto je futbal...

saamci

9
2016-12-24 15:51:23

muselo to byť ťažké pre neho ako sa k nemu ľudia správali po tom incidente to verím ale na druhej strane si za to mohol sám a neviem prečo sa tak čudoval. Aj mne ležal v žalúdku nemal som ho rád a nechcel som ho v Barcelone ale teraz si neviem predstaviť že by z odišiel. Nech sa ti darí el pistolero

mikimi122

4
2016-12-24 16:17:39

Viete, že ma Suárez v zmluve, že nemôže nikoho hrýzť.

Kokosnik

0
2016-12-25 23:12:22

Nie, nevieme: http://www.telegraph.co.uk/...

cruyff

2
2016-12-24 16:39:28

ked som bol v BCN na Gamper cup v minulom roku a Luis nastupil v druhom polčase pár minut pred koncom zápasu, tak som sa zodvihol a odišiel so štadiona na parkovisko pre auto. Odišiel som, lebo nesúhlasil som z tým, že Luis z takými povahovými vlastnosťami, bude hrať za FCB, Povedal som si, že ak sa nezmení jeho správanie, tak bude to mať v klube zlý ohlas na jeho kúpu, lebo hodnoty klubu su niekde inde. Neveril som, že zmení svoje správanie, lebo jedno viem s istotou, že povaha človeka sa nemení, je to tzv DNA, mení sa len správanie a to sa mu zatiaľ darí držať na uzde. Vdaka tomuto odchodu z CN, som zažil super zažitok,/to je na dlhý článok/ ktorý do konca života nikdy nezabudnem a som rád že som sa ,,zatiaľ,,mýlil...visca

Radovan

4
2016-12-24 17:31:08

Este predtym nez prisiel do barcelony tak som ho tiez nemal rad kvoli tomu hryzeniu, ale ked sa nad tym zamyslime, tak uhryznutie hraca neni take strasne ako kopa likvidacnych faulov co sa deje, ktore niekedy vyradia hracov na par mesiacov z hry...ale ked sa oznamilo ze ide do barcy tak som sa potesil, hryzenie nehryzenie bol to skvely hrac a veril som ze sa znormalizuje, kedze dalsi hryz by ho "znicil"

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.