Jednou z najlegendárnejších postáv svetového futbalu je bez najmenších pochýb dnes už žiaľ zosnulý Johan Cruyff, muž, ktorý zmenil dejiny Barcelony. Teda, nie len Barcelony. Pozrime sa spolu na zaujímavý príbeh toho, ako ovplyvnil aj Juventus.

30. máj 1973. Juventus sa dostáva do finále súťaže organizovanou UEFA po prvý raz vo svojej histórii. Stará dáma sa predtým do finálového súboja kontinentálnej súťaže prebojovala len dvakrát. Juve nedokázalo zvíťaziť v Inter-Cities Fair Cupe ani v roku 1965, keď ho zdolal Ferencvároš, ani o šesť rokov neskôr, keď vo finále podľahlo Leedsu. V roku 1971 ikonický majiteľ klubu Gianni Agnelli menoval prezidentom legendárneho Giampiera Boniperotiho, čoho výsledkom bolo, že už dva roky nato sa Juventus stretol vo finále vtedajšej Ligy majstrov s najlepším tímom svojej generácie. Taliansky tím dychtiaci po európskom úspechu bol zdolaný Ajaxom s Johanom Cruyffom 1-0.

Juventusu následne trvalo prebojovanie sa do ďalšieho finále súťaže UEFA štyri roky. Počas tohto obdobia sa jeho cesty rozišli s dvomi trénermi, aby klub následne klub požiadal o zastávanie tejto funkcie Giovanniho Trapattoniho. Il Trap, jeden z malého množstva siedmich ľudí, ktorým sa podarilo vyhrať predchodcu Champions League ako hráčovi i trénerovi, opustil Miláno, aby prišiel do Turína po tom, čo v predchádzajúcej sezóne skončil s Rossoneri na treťom mieste za Torinom a Juve. Milánsky taktik mal s Cruyffom skúsenosti zo svojich hráčskych čias, keď s AC v roku 1969 vyhral nad Ajaxom European Cup jednoznačným výsledkom 4-1.

Pokiaľ vo futbalovom svete v tom čase existovali dvaja ľudia, ktorí si boli navzájom tak veľmi rozdielni a podobní zároveň, tak to boli práve Trap a Cruyff. Talian, presne tak ako Holanďan, bol ohnivý, priamočiary a neúprosný. Trap tiež dbal na tvrdú prácu, disciplínu, vždy mal rád veci pod kontrolou na trávniku i mimo neho. Ako hráč však rodák zo severného Talianska z Lombardska zastával úlohu ničenia zdrojov kreativity, ktorú predstavoval napríklad aj Johan. Trap by nikdy neprispôsobil výsledky hernému štýlu, čo bola známa Cruyffova filozofia. V roku 1976 to však bol práve jeden z Cruyffových výtvorov, ktorý začal prinášať Trapattoniho desaťročnému pôsobeniu v Piedmonde prvé vytúžené ovocie.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

galibier

5
2016-12-25 10:20:27

raz o nom napisal jeden novinar-Johanov dribling sa podoba startu gulicky na elektronickom biliarde..dlho som nechapal ako to myslel.V prenesenom slova zmysle nastal vybuch jeho noh,jeho tela a super zostaval v nemom uzase ze Johan je vpravo hoci on ho caka branit vlavo,ze Johan je uz dva metre za nim a tu uz nepomoze ziadna vklzacka ci faul.Od Johanovej doby som videl hrat futbal nespocet futbalistov,ktory boli uzasni aj nenapodobitelni,ale s cistym svedomim pisem ze len dvaja hraci sa mu priblizili,vyrovnali alebo hadam nakoniec aj precili...Diego Maradona a Lionel Messi.A ak existuje to futbalove nebo aj teraz tam predvadza v nebeskych zapasoch to,co sme obdivovali tu na pozemskych travnikoch.Dakujeme Johan.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.