Rok 2017 je skvelou možnosťou na definitívny skok v jeho kariére. V Barcelone už je dva a pol roka, pomaly sa stáva na brankárskom poste železnou istotou a na otázky odpovedá plynulou španielčinou. Marc-André Ter Stegen sa porozprával počas vianočných sviatkov s denníkom Mundo Deportivo.

Aké boli vaše začiatky so španielčinou?

"Na začiatku mi to veľmi nešlo, no dostať sa do tímu, keď nehovoríš rovnakým jazykom ako všetci ostatní, je oveľa horšie. Pre mňa bolo dôležité naučiť sa španielsky tak rýchlo ako to len bolo možné, čo mi pomohlo pri následnej integrácii."

Stalo sa Vám už, že Vás niekto zle pochopil z dôvodu Vašej nedostatočnej španielčiny?

"Áno. Dávam zo seba všetko do toho, aby som hovoril plynule po španielsky a každý ma mohol rozumieť, no ľudia by mali vedieť, že nie vždy rozumiem všetkým slovám úplne presne a nemám rád, keď ma niekto zle interpretuje a mení moje slová."

Z Vášho osobného hľadiska, ako hodnotíte rok 2016?

"Rok 2016 bol plný zaujímavých vecí. Ako tím sme aj naďalej rástli. V druhej časti roka, v tejto sezóne, boli zápasy tak trochu odlišné, pretože súperi proti nám bránili inak. My sme sa vśak poučili, aktuálne sme druhí a chceme len vyhrávať. Výsledok 4-1 s Espanyolom tento rok navyše dobre uzavrel."

Aktuálne prebieha Vaša tretia sezóna v Barcelone. Pokiaľ sa pozrieme do minulosti, pamätáte si, kedy Vám prvýkrát povedali o ich záujme?

"Na začiatku, keď sa o mňa začali zaujímať, mi vysvetlili ich plány, ktoré so mnou majú. Cítil som sa veľmi dobre, pretože to je niečo, čo som vždy chcel a podarilo sa mi to naplniť. Som v klube, ktorý má všetko, sú tam veľmi dobrí ľudia, a to je pre mňa naozaj dôležité."

Aké rady Vám dal Zubizarreta bezprostredne po Vašom transfere?

"Bolo ich veľa, ale v prvom rade mi chcel povedať, ako môže vyzerať v Barcelone život brankára. Vysvetlil mi, že to je jedinečná pozícia a v Barce obzvlášť. Páčili sa mi jeho myšlienky, preto som aj koniec koncov do klubu prišiel."

Od brankára v Barcelone sa vyžaduje niečo špeciálne, boli ste si toho vedomý?

"Brankári, ktorí hrali za Barcu, špeciálne Victor Valdés, už jasne ukázali, ako by mal gólman v tomto klube vyzerať. Klub chcel podpísať brankára, ktorý má dobrú kopaciu techniku a rozumie hre, cítil som sa tak polichotený, že si vybrali práve mňa."

Ako môžete byť tak pokojný pri akciách, keď Vás naháňa útočník súpera a Vy ste posledným brániacim hráčom?

"V takýchto momentoch ostávam koncentrovaný, pretože sa vždy snažím vyhľadávať najlepšie riešenie dostať sa z takejto situácie. Tento rok som sa toho naučil veľa. Fakt, že môžem hrať aj v lige ťa naučí omnoho viac vecí než keď hrávate len v Lige majstrov. Zápasov je všeobecne omnoho viac, viete sa tak dostať lepšie do rytmu a zlepšujete sa. V súčasnosti sa nachádzam presne tam, kde som chcel byť od začiatku. Vždy, keď dostanem loptu, sa snažím hľadať správne riešenie, no a pokiaľ je útočník blízko, tak nech je."

Nedávno ste spravili chybu na pôde Celty, pre ktorú ste následne boli aj veľmi sebakritický. Ako prekonávate takéto náročné situácie?

"Po zápase sme analyzovali všetko, čo sa vlastne udialo, následne som to prebral aj s trénerom. Je to niečo, čo považujeme za úplne normálne. Vždy sa dá poučiť z toho, čo sa udialo v každom zápase a následne tomu predchádzať. Po tej chybe som sa rozhodol koncentrovať len a len na ďalší duel."

Celkom viditeľne najviac pracujete s De la Fuentem. Aký máte vzťah?

"Dela mi hovorí všetko, varuje ma pred vecami, ktoré by sa mohli stať, jeho názor je pre mňa veľmi dôležitý. Pracujeme spolu veľmi veľa, hovorí mi, ako vníma veci on sám a je pre mňa zdrojom mimoriadne dôležitého druhého názoru. Okrem toho komunikuje na tému nášho zlepšovania aj so spoluhráčmi. Na Barce je niečo veľmi dobré, a to fakt, že sa tu chce každý zlepšovať."

A tréner, Luis Enrique? Aký máte vzťah?

"S hráčmi sa veľa rozpráva, zakaždým, keď vstupujeme na trávnik, nám veľmi pomáha. Jeho motivácia nie je o nič nižšia než tá naša, a to sa cení. Ako tím, vrátane všetkých trénerov, chceme vyhrávať vśetko, a každý zo seba dáva len to najlepšie."

V súčasnosti o miesto bojujete so Cillessenom a Masipom. Ako si rozumiete?

"Veľa medzi sebou komunikujeme, pracujeme často spolu. S obomi mám veľmi dobrý vzťah, a to je pre mňa dôležité. Dobre poznám situáciu, viem si predstaviť, že pre nich nie je tak jednoduché snažiť sa vždy naplno. Plne rešpektujem obidvoch, pretože obaja odvádzajú výbornú robotu."

Mimochodom, Cillessen sa vrátil po vianočných sviatkoch so zranením. Myslíte si, že tak budete hrať v Copa del Rey?

"Záleží na rozhodnutí trénera. Uvidíme."

Ten, ktorý napokon odišiel, bol Bravo. O Vašom vzťahu s ním sa hovorilo veľa. Ako si naňho spomínate teraz, keď už je preč?

"Bolo to tvrdé zápolenie, každý totiž chcel hrať. Napokon sa všetko po jeho odchode zmenilo a náš vzťah je dobrý. On hrá v Manchestri a ja tu, v Barcelone. K zmene dôjsť muselo, pretože s tou situáciou sa nebolo ľahké vysporiadať."

Pep Guardiola tvrdil, že Vám telefonoval, bolo to tak naozaj?

"Predpokladám, že chcel brankára, ktorý sa cíti pohodlne s loptou na svojej kopačke, Guardiolu poznajú všetci, rovnako tak ako aj jeho štýl hry. Bolo zrejmé, že pokiaľ by sa situácia nezmenila, bolo by nutné hľadať nové riešenie, klub mi však povedal, že môj čas ešte príde, každý ma podporoval, ja tak svoje rozhodnutie ostať tu neľutujem."

Vravia o Vás, že ste gólmanom nasledujúcej dekády. Myslíte si, že v Barce môžete hrať desať rokov?

"Áno, prečo nie?"

Ako prebiehajú rokovania o predĺžení Vášho kontraktu?

"Ešte stále mám platný kontrakt, zatiaľ sme tak veľa nerokovali. Stále mi ostáva dva a pol roka, nie je nutné uponáhľať to."

Kto je Vaším idolom?

"Keď som bol v rezerve Borussie Mönchengladbach, mal som jasnú predstavu o tom, že by som chcel byť ako Oliver Kahn, ktorý bol najlepší na svete. Neskôr to boli aj ďalší ako Casillas a Buffon."

Aké máte priania do nového roka?

"Predovšetkým zdravie, od zdravia závisí všetko a dúfam, že ho budú mať v našom tíme všetci, rovnako tiež moji priatelia a rodina."

A zo športového hľadiska?

"Aby sme vyhrali čo najviac duelov, tiež aby sme dobehli Madrid."

Menšia zaujímavosť: začali ste hrať v zelenom, teraz vás skôr vidíme v čiernom a fialovom. Má to nejaký konkrétny dôvod? Ste poverčivý?

"Nie, závisí to od zápasu, nie som však poverčivý."

Zaujal vás rozhovor s MAtSom? Prečítajte si aj aktuálne interview s Adamom Traorém či Marcom Bartrom.

Zdroj: mundodeportivo.com
Foto: mundodeportivo.com

GabrielSVK

7
2017-01-02 17:33:52

Pekný článok :) A má/mal aj fakt super idola - Olver Kahn, to bol naozaj pán brankár, síce som ho až tak často nevidel hrávať, keďže som v podstate ešte len chalan, ale čo som videl nejaké zábery, tak naozaj, že klobúk dole, a ešte keď mal šiltovku na sebe - fu, veľký pán :D :)

Fazy

0
2017-01-03 14:32:31

Pekný článok, len ta zmienka o tom, že Kahn bol najlepší brankár na svete je ako prd do noci. Kahn bol jeden zákerný a arogantný namyslenec, ktorý vôbec nerešpektoval súpera. Bol to kokot na druhú.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.