Torre Agbar sa od prvého dňa stala jednou z hlavných barcelonských turistických atrakcií. Výstavba 34 poschodovej veže navrhnutej Jeanom Nouvelom trvala šesť rokov a bola oficiálne dokončená v septembri 2005.

Slovo 'Agbar' vzniklo z kastílskeho Aguas de Barcelona alebo Aigües de Barcelona ​v katalánčine. Francúzsky architekt Jean Nouvel bol inšpirovaný ikonami ako je Gaudího Sagrada Familia a vrchom Montserrat. Veža patrí vodárenskej spoločnosti Agbar, ktorá má sídlo v budove a zaberá väčšinu poschodí. Hlavnou myšlienkou pri výstavbe takisto bolo, aby jej podobizeň reprezentovala treskujúci gejzír von zo zeme, ktorý v závislosti na dopad svetla neustále mení svoj vzhľad. V dôsledku svojho neobvyklého tvaru si vyslúžila prezývky ako 'el supositori' (čapík) či 'l'obús' (škrupina). Niektorým pripomína aj obrovskú uhorku.

Torre Agbar sa ihneď stala architektonickou ikonou Barcelony a jednou z najslávnejších stavieb. Spočiatku sa ale stretávala s veľkou kritikou zo strany občanov a odborníkov, ktorí tvrdili, že do mesta jednoducho nezapadá.

Inšpirácie a podobnosti však stranou. V roku 2011 veža získala od Európskej rady ocenenie Green Building Award, kedže vo veľkom využíva slnečné žiarenie na zníženie spotreby elektrickej energie. Počas dňa je svetlo zachytávané do stovky fotoelektrických panelov a podľa neoficiálnych informácii sú tak účinné, že náklady na vonkajšie osvetlenie predstavujú zhruba šesť eur za hodinu.

Budova má oválny tvar, takmer kruhovú základňu a jej interiér je veľmi priestranný. Celá je oblečená do hliníkovej fólie, ktorá je tvorená zo 40 roznych farieb, aby odrážala lúče slnka, pričom stena je ešte obložená tisíckami sklenených žalúzií. Jedným z najcharakterickejších prvkov je jej nočné osvetlenie pozostávajúce zo 4 500 LED svetelných zariadení. Najkrajšia je bezpochýb v noci, kedy púta pozornosť typickou modro-červenou farbou.

Technické údaje

Výška: 144m

Hrubá podlažná plocha: 50 500m²

Rozloha fasády: 16 000m²

Poschodia: Celkovo 38 poschodí, z ktorých je 34 nad zemou a zvyšné v podzemí

Povrch: 40 špeciálnych farieb s rôznym leskom

Okná: 4 349 inak usporiadaných okien

Doba výstavby: 4.6. 1999 - 16.9. 2005

Náklady výstavby: 130 miliónov eur

Množstvo použitého betónu: 25 000m³

Množsvo použitej ocele: 250 ton

Info pre turistov

Adresa: Avinguda Diagonal, 211, 08018 Barcelona

Web: www.torreagbar.com

Kontakt: 933 422 000

Otváracie hodiny: Objekt nie je prístupný verejnosti.

Veža býva osvetlená približne štyri hodiny denne. Cez letné mesiace si môžu turisti či obyvatelia mesta vychutnať nádherné svietiace farby od 21.00 do 24.00 a počas zimy zas medzi 19. až 23. hod. Najkrajší pohľad zažijete určite z väčšej vzdialenosti, no ak by sa predsalen chcel ísť niekto pozrieť zblízka, na spomínanú adresu sa dostanete autobusmi číslo 7, 60, 62, 92, 192 a električkou T4, T5, T6​.

zdroj: barcelonatourisme.com, wikipedia.com, barcelonalowdown.com

foto: giphyimages.com

yoyocortex

1
2017-01-17 21:30:54

jej sestra Londýnska uhorka sa dokončila o rok skôr a je vyššia o 36 metrov

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.