Kde inde by sa mohla nachádzať budova Katalánskeho parlamentu, keď nie v Barcelone? Stavba, ktorá dýcha históriou, minulosťou i prítomnosťou. Dejiny tejto majestátnej stavby siahajú až do 18. storočia, no a my sa posnažíme do nich v krátkosti nahliadnuť.

Samotný palác bol navrhnutý vojenským inžinierom v službách kráľa – Prósperom de Verboom. Staval sa medzi rokmi 1716 a 1748, je robustný a uchováva v sebe množstvo spomienok. Okolo hlavnej budovy nájdeme v komplexe aj 4 nádvoria, ktoré prekypujú krásou, samotná stavba má základ z kameňa vyťaženého z Montjuïc a je súčasťou nenapodobiteľnej barcelonskej architektúry. Nachádza sa v ikonickom parque de la Ciudadela, ktorý je druhým najväčším v celom meste.

Počas svojho historického vývoja si prešla naozaj všeličím. Bola obliehaná, zdemolovaná, ba dokonca využívaní i tak, že vďaka nej mala Barcelona istý čas svoju vlastnú ´Bastillu´. Prežila Franca, nenávisť i závisť, no najmä čas. Bola výrazným dejiskom v bojoch o španielske dedičstvo, poznamenal ju však aj neuprosný čas. Renovácie boli nevyhnutné, dokonca doteraz správcovia bojujú s nadmernou vlhkosťou v budove.

Dnes sa v jej blízkosti nachádzajú busty známych umelcov spojených s katalánskym umením, nájdeme tu i múzeum, no budova má svoje reálne využitie do dnes. Po turbulentných časoch krízy a z vojny otriasajúcej sa Európy dostala v roku 1932 opätovnú šancu na to, aby bola dejiskom veľkých politických rozhodnutí. K vôbec prvým voľbám do parlamentu však došlo až po konci diktaktúry. Rok 1980 sa stal prelomovým, odvtedy sa v Katalánskom parlamente vedú jednania v katalánčine.

V blízkosti nájdete ZOO, krásnu parkovú oblasť či Museu Martorell, ktoré je považované za jedno z najkrajších múzeí prírodných vied v Európe. Pôvodne bola táto stavba navrhnutá ako zbrojný sklad, no aj vďaka svojej výnimočnosti si našla miesto medzi barcelonskými architektonickými klenotmi.









Info pre turistov

Adresa: Parc de la Ciutadella, 08003 Barcelona

Web: www.parlament.cat

Kontakt: 933 046 500

Otváracie hodiny: Soboty od 10.00 do 19.00, nedele a sviatky od 10.00 do 14.00

Ako sa tam dostať? Problém to nie je metrom či iným druhom mestskej hromadnej dopravy, ak však ale fandíte skôr prechádzke, tak by to tiež nemuselo byť úplne márne. Ak plánujete na miesto vyraziť metrom, choďte na linku L4 a vystúpte na zastávke Ciutadella Villa Olímpica. Dostať sa tam môžete aj linkami nad zemou, konkrétne mestskou hromadnou dopravou 9, 40, 40, 51, B20, B25, H14 a H16.

zdroj: barcelonaturisme.com parlament.cat carolineshenton.co.uk wiki.org
foto: barcelonaturisme.com suitelife.com wiki.org

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.