Rivalita Barcy a Realu Madrid je jedna z tých najsilnejších v celom futbalovom svete. Aj v iných krajinách existujú vypäté derby zápasy, v ktorých sa častokrát rozdelí celé mesto či región na polovicu. Čim je ale prípad Kataláncov a Madričanov iný?

Odpoveď na túto otázku nie je vôbec zložitá. Bájne El Clásico prerástlo La Ligu či Copa del Rey. Ide v ňom už o viac. V dnešnej dobe môžeme bez akýchkoľvek výčitiek prehlásiť, že ide o súboj o futbalový trón planéty.


Áno, existujú aj iné európske mužstvá, ktoré si dokážu so španielskymi gigantmi miestami poradiť. Pritom netreba ísť ani ďaleko, Atléti posledné roky dokazujú, že sú tejto dvojici viac než dôstojným súperom. Ďalej sú tu samozrejme Bayern, Paríž či Juventus. Reálne to však vyzerá tak, že nadvládu Španielov/Kataláncov len tak nikto nezruší. V najbližších rokoch, samozrejme.

Prečo to vôbec spomínať? Práve preto, lebo tieto celky žijú z časti aj z tej spomínanej obrovskej rivality. Neustále, prakticky denno-denne sa Barca porovnáva s Madridom, Messi s Ronaldom, prestupová politika Péreza s Bartomeuovou. A že aký to má výsledok? Motivácia nemá šancu zaniknúť.

Blaugranas a merengues sa potrebujú. Okrem faktických záležitostí, ktoré sú napríklad v duchu úspechu španielskych mužstiev v Európe, čím si aj ostatné vďaka koeficientu UEFA zabezpečujú opakovanú účasť medzi elitou, však ide aj o iné záležitosti, ktoré sú ďaleko komplikovanejšie.

"Po lopate" však môžeme tvrdiť, že aj vďaka kvalite a neutíchajúcej rivalite Barcy s Madridom je La Liga tak kvalitná súťaž. Mať v Španielsku lepších rozhodcov, to by už potom naozaj nebolo o čom. V globále ale obe tieto veľké mužstvá rok čo rok prinášajú do svojich kádrov to najlepšie, čo nielen Európa, ale aj celý svet ponúka. Mohlo by sa zdať, že tým len viac odskakujú súperom v domácej súťaži, no opak je pravdou.

Toto zbrojenie núti pracovať efektívnejšie aj iné kluby v Španielsku. Chceš poraziť Barcu či Real? Chceš ich ohroziť? Pracuj tvrdšie, intenzívnejšie, jednaj rozumnejšie a uváženejšie. Aj vďaka Barcelone či Realu Madrid je toľko kvalitných futbalistov v Seville, Atléticu či Villarreale. Každý ich totiž chce poraziť a zrušiť ich nadvládu. Rivalita je základnou esenciou tohto športu.

Ak sa preto pýtate, prečo informovať aj o Madride či Atléticu, odpoveď ste práve dostali. Či sa nám to páči, alebo nie, tieto kluby budú naveky späté pevným putom. Momentálne žijeme v ére Barcelony. Kto však môže tušiť, čo bude o pár rokov neskôr. No, a práve pre toto je futbal tak zaujímavý.

zdroj: forcabarca.sk @taylor
foto: teslabet.com youtube.com
video: youtube.com

loptajegulata

18
2017-01-26 17:03:05

Lebo bez jedného z tejto dvojice by la liga dopadla ako Talianska, Francúzska alebo Nemecká liga kde každý vie kto vyhrá aj o 5 rokov dopredu.

Fiko

-16
2017-01-26 17:19:58

Najviac čo som kedy neznášal z Madridu bol Khedira, toho som nemal ešte radšej ako Pepeho. Ale Messiáš náš sa tiež nafilmoval pár rokov dozadu, chvalabohu to má za sebou, aspoň v poslednej dobe dlhý čas som si nič také nevšimol.

Fiko

5
2017-01-26 17:21:22

A Arbelou tak isto ako Khediru

Zorrrro

13
2017-01-26 17:30:01

No na Pepeho len tak niekdo mat nebude, to prepinanie medzi stavmi normal/idiot bolo dost caste, ale to co ho identifikuje, to je neuveritelne simulovanie. Na to tiez len tak niekdo mat nebude.

Rossel

10
2017-01-26 17:30:23

ja by som si možno dovolil povedať že táto rivalita súvisí aj s históriou a politikou (keď nie najviac).. Barcelona stelesňuje túžbu po samostatnosti celého katalánska a keďže v dnešnej dobe je nemožné aby došlo k nejakej občianskej vojne, je aspoň FCB silným "bojovníkom" za tento cieľ.. každý celok chce poraziť toho druhého a možno takým spôsobom bojovať o hrdosť a poníženie toho druhého..

galibier

11
2017-01-26 17:57:53

dlho som si myslel ze absolutnu rivalitu zo vsetkym co s tym suvisi a co k tomu patri medzi sportovymi klubmi perfektne vystihuje dvojica Barca-Real.Asi pred osmimi rokmi som bol mesiac v Argentine a zazil som na vlastnej kozi tyzden pred,samotny zapas a cca tri dni po nom derby River plate-Boca juniors.Tazko sa opisuje co sa dialo v mediach pred zapasom,potom priamo pocas zapasu a este tie dva tri dni po nom,pre nas europanov nieco naozaj tazko pochopitelne..proste vojnovy stav a veci nad ktorymi zostaval rozum stat.Preto si myslim ze nase najvecsie europske derby -Barcelona -Real je este vzdy stale v domenziach ktore su sice emocialne vypete ale este ako tak vzdy v norme ktore fanusik dokaze akceptovat.

peacemaker

2
2017-01-27 11:53:52

El Clasico je vzdy specialny zapas. Nie len v tom, ze v podstate proti sebe nastupuju najlepsi hraci sveta, historicky najlepsie muzstva sveta, ale aj v tych emociach, ktore pocas zapasu su. Na strane Realu, rovnako aj na strane Barcelony su hraci, ktori simuluju (Ronaldo, Pepe, Suarez, Busquets...), no dokazu aj neskutocne veci na ihrisku. A prave toto je to, co ten zapas robi specialnym. Som fanusik Realu, nemam rad Neymara, Messiho, Suareza a mohol by som pokracovat, no vzdy uznam ich kvality a tak by to malo byt, no nie? A nie Penaldo a podobne urazky. PEACE

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.