Hráči FC Barcelona sa vracajú do akcie už túto nedeľu, keď v rámci dvadsiateho kola španielskej La Ligy Santander vycestujú do Andalúzie za Realom Betis. Pokiaľ sa Kataláncom podarí zvíťaziť, zverenci Luisa Enriqueho sa dostanú aspoň na chvíľu na čelo tabuľky, vzhľadom na to, že na Sevillu a Real Madrid čakajú ich duely o niečo neskôr.

Pokiaľ sa pozrieme na vzájomnú históriu oboch mužstiev, hodnotíme, že Barca jednozačne v súbojoch s Realom Betis dominuje. V uplynulých piatich súbojoch medzi týmito tímami zvíťazili Blaugranas zakaždým, keď navyše išlo väčšinou o bezproblémové triumfy bez väčšieho odporu súpera.

Na Andalúzanov však majú fanúšikovia Barcelony veľmi pekné spomienky. Ide o družstvo, ktoré sa vždy snažilo hrať v prvom rade pekný futbal, pričom výnimkou nebol ani posledný súboj na Camp Nou. Aj napriek tomu, že domáci vyhrali pomerom 6-2, sa Betisu za odvážny výkon dostalo rešpektu. Za Kataláncov v tomto zápolení skóroval trikrát Luis Suárez, dva razy sa presadil Leo Messi a jeden gól pridal i Arda Turan, kým za hostí žiaril najmä Rubén Castro. V auguste tohto roku si tridsaťpäťročný útočník pripísal na svoje konto double.

Čo sa týka posledného zápasu na štadióne Benita Villamarína, družstvo Luisa Enriqueho si v Sevilli prešlo naozaj krušnými chvíľami v apríli. Hoci z toho bolo napokon navonok bezstarostné víťazstvo 0-2, fanúšikovia Barcy tŕpli až do päťdesiatej minúty, kedy sa strelecké nešťastie podarilo pretrhnúť Ivanovi Rakitićovi. O tridsaťjeden minút neskôr na chorvátskeho futbalistu gólovo nadviazal Luis Suárez.

Real Betis

Real Betis vstupuje do ďalšieho kola La Ligy Santander s dvadsiatimi dvomi bodmi z devätnástich zápasov s vedomím trinástej priečky aktuálnej tabuľky. Celok má deväť bodov na zostupové priečky, no rovnako tak stráca deväť bodov na šiesty Villarreal, čo tak naznačuje, že prioritou klubu je bezproblémový stred tabuľky. Fakt však je, že sa Sevillania v súčasnosti dobrou formou pochváliť nemôžu. Pokiaľ by vypustili túto časť sezóny, na jej konci by mohli mať isté problémy.

Pokiaľ sa niečo v tejto sezóne Betisu darí, tak to sú domáce zápasy. Los Verdiblancos získali solídnych šestnásť z dvadsiatich dvoch bodov na štadióne Benita Villamarína, pričom v posledných šiestich domácich stretnutiach zvíťazili štyrikrát a dva razy remizovali.

Manažér Víctor Sánchez ale bude mať pri skladaní nominácie nemalé problémy. Mladému štyridsaťročnému kormidelníkovi chýbajú Felipe Gutiérrez, Antonio Sanabria, Joaquín aj José Carlos, ktorí sú všetci zranení a ich návrat je vysoko nepravdepodobný. Pre svoje mužstvo boli dôležití v doterajšom priebehu ročníka všetci štyria, no najvýraznejšia bude absencia Joaquína, ktorý je aj napriek svojej pozícii veterána jedným z najlepších hráčov Betisu.

Práve vo chvíli, keď je zranený Joaquín, si fanúšikovia Lobos uvedomujú najväčší problém ich milovaného družstva. Najväčšie opory tímu, spomínaný rodák z mesta El Puerto de Santa María (tri góly a štyri asistencie) a Rubén Castro (osem gólov, dve asistencie) majú totiž obaja zhodne už tridsaťpäť rokov. Kľúčom k vyriešeniu tejto neľahkej situácie by mali byť talentovaní futbalisti ako Dani Ceballos, no pravdou je, že ani jeden z nich kvality vyššie menovaných veteránov zatiaľ nedosahuje.

Proti Barcelone to rozhodne historický klub, ktorý v septembri oslavoval 109. výročie svojho založenia, nebude mať jednoduché. Betis koniec koncov vo svojej histórii neprehral a nedostal viac gólov od žiadneho iného tímu, keď zo zápasu s Barcou odchádzal ako porazený šesťdesiatjedenkrát a celkovo inkasoval od Azulgranas 231 presných zásahov.

Predpokladana zostava: Antonio Adan; Cristiano Piccini, Bruno, German Pezzella, Ryan Donk, Riza Durmisi; Dani Ceballos, Darko Brasanac, Jonas Martin; Ruben Castro, Alex Alegria.

FC Barcelona

Barca pôjde do zápasu so svojím protivníkom z juhu Španielska vo výbornej forme. Úradujúci ligoví majstri zvíťazili vo všetkých piatich z posledných piatich duelov, keď sa im podarilo v týchto stretnutiach skórovať hneď osemnásťkrát. Tím z Camp Nou tak necháva pomaly zabudnúť na nie úplne vydarený štart do roku 2017.

Kľúčovými v uplynulých týždňoch sa zdali byť Leo Messi, Luis Suárez a Neymar, ktorí sa dostávajú do svojej najlepšej formy v pravý čas. Argentínčanov prínos pre barcelonskú hru je zrejme zbytočné obzvlášť rozoberať, v La Lige pre svojich spoluhráčov vytvoril už neuveriteľných štyridsať gólových príležitostí a momentálne mu patrí aj pozícia najlepšieho strelca súťaže, ktorú si delí s Luisom Suárezom. Len pre zaujímavosť dodajme, že asistencií má aktuálne na svojom konte iba tri, čo tak v praxi znamená, že jeho spoluhráči spália 93% jeho gólových pozvánok. Uruguajčan na druhej strane opäť strieľa presné zásahy ako na bežiacom páse, strelecky sa presadil v posledných piatich súbojoch päť ráz a prebúdza sa konečne aj Neymar.

Najväčším problémom Luisa Enriqueho sú zranení hráči, čo je vzhľadom na fakt, že sme ešte pred dvomi týždňami konštatovali, že v súčasnosti má k dispozícii všetkých svojich hráčov, nesmierne smutné tvrdenie. Lucho sa spoľahnúť nebude môcť na Andrésa Iniestu a Sergia Busquetsa, svojich esenciálnych stredopoliarov, ktorí sa obaja posnažia byť svojmu manažérovi k dispozícii na Atlético Madrid. Astúrijský manažér, aj napriek tomu, že obaja legendárni stredopoliari nikdy nebudú plne nahradení a zastúpení, má plán B. Na Busiho poste, ako defenzívny stredopoliar, hrať môžu hneď viacerí hráči vrátane Sergiho Roberta, Andrého Gomesa, Ivana Rakitića a v neposlednom rade Javiera Mascherana, ktorý podal na tejto pozícii výborný výkon vo štvrtok proti Sociedadu. Namiesto Andrésa v odvetnom pohárovom zápase hral Denis Suárez a opäť ukázal, že číslo šesť je v správnych rukách, keď svoj fantastický výkon okorenil aj dvomi gólmi.

Okrem Sergia a Iniestu však mali drobné zdravotné problémy aj Mascherano, Sergi Roberto či Rafinha, ktorým by ale nemali tieto patálie zabrániť v tom, aby proti Betisu nastúpili. Očakávať v Sevilli môžeme isté rotácie, ale nie tak markantné, ako sme zvyknutí, pretože počas týždňa majú tentokrát výnimočne Luchovi zverenci voľno. Najbližší ďalší duel ich čaká v sobotu na domácej pôde proti Athletic Bilbao.

Predpokladaná zostava: Marc-André ter Stegen; Sergi Roberto, Gerard Piqué, Samuel Umtiti, Jordi Alba; Ivan Rakitić, Javier Mascherano, Denis Suárez; Neymar, Luis Suárez, Lionel Messi.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 29. januára 2017 (nedeľa)

Čas: 12:00

Prenos: Digi Sport 3

Rozhodca: Hernández Hernández

V posledných piatich zápasoch, ktoré Barcelone pískal Hernández Hernández, Katalánci štyrikrát zvíťazili a raz prehrali. V týchto súbojoch vytiahol kartičku siedmim barcelonským hráčom, odpískal pre nich jednu penaltu a taktiež sa rozhodol pre jeden pokutový kop proti nim. Čo sa týka Realu Betis, Los Verdiblancos v posledných zápasoch, ktoré pískal, dvakrát remizovali a tri razy prehrali. Betisu ukázal šestnásť žltých kariet a zapískal na jeho stranu dve penalty.

Zdroj: grup14.com, goal.com, bleacherreport.com, forcabarca.sk
Foto: archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.