Pokiaľ by ste sa na zoznam duelov dvadsiateho druhého kola tejto sezóny La Ligy Santander pozreli ešte pred začiatkom ročníka, zrejme by ste za šláger len sotva považovali stretnutie úradujúceho šampióna s nováčikom. Ako sa však vo futbale ukázalo už neraz, lopta je guľatá a šport nevyspytateľný, a tak sa tešiť môžeme na generálku pohárového finále medzi Barcelonou a Deportivom Alavés.

Na zverencov Luisa Enriqueho čaká mimoriadne obtiažny zápas. Zrejme len málokto by čakal, že tím Mauricia Pellegrina bude po svojom návrate medzi elitu po viac než desiatich rokoch klásť tak veľký odpor, fakt však je, že si na Alavés treba dávať obrovský pozor.

Tímu z Álavy sa v tejto sezóne podarilo Barcu už raz zdolať. V septembri na Camp Nou šokovali minuloroční víťazi druhej najvyššej španielskej ligovej súťaže aktuálnych majstrov La Ligy, keď dokázali získať na svoju stranu všetky tri body po výsledku 1-2. Skóre otváral ešte v prvom polčase Deyverson, na čo reagoval vyrovnávajúcim presným zásahom pár sekúnd po zmene strán Jerémy Mathieu, no o finálny výsledok sa napokon postaral v šesťdesiatej štvrtej minúte Ibai.

Pokiaľ zájdeme v histórii vzájomných duelov týchto dvoch mužstiev o niečo hlbšie, ďalšie prekvapenia budeme hľadať len márne. Z ostatných štyroch súbojov zvíťazila zakaždým bez väčších problémov favorizovaná Barca. Vo všetkých prípadoch išlo o zápasy Copa del Rey, kde sa Katalánci s Baskami stretnú v roku 2017 opäť.

Deportivo Alavés

Alavés patrí medzi najpríjemnejšie prekvapenia tejto sezóny. Okrem toho, že si po svojom návrate do najvyššej ligovej súťaže nevedú Babazorros vôbec zle ani v La Lige Santander, kde im patrí dvanásta priečka a od zóny zostupu sú vzdialení štrnásť bodov, družstvo hviezdi v Copa del Rey. Po tom, čo sa podarilo Deportivu vyradiť v semifinálovom dvojzápase mierne favorizovanú Celtu Vigo, sa totiž celok zo štadióna Mendizorrotza prebojoval už do prestížneho finále.

Alavés patrí do kategórie nevyspytateľných súperov. Aj napriek tomu, že Pellegriniho mančaft získal v domácom prostredí iba chudobných dvanásť bodov z dvadsiatich siedmich možných, Baskovia utržili v posledných sedemnástich stretnutiach iba jednu porážku. Najväčším problémom je pritom pre El Glorioso žalostná produktivita, v lige mu aktuálne patrí v štatistike strelených gólov so šestnástimi zásahmi tretia najhoršia pozícia. Horšie sú na tom iba Granada (17) a Leganés (15). Najlepším strelcom Alavésu je Brazílčan Deyverson, ktorý sa do listiny strelcov v tomto ročníku zapísal päťkrát.

Mauricio Pellegrino bude mať k dispozícii väčšinu svojho kádra. Mimo je aj naďalej Einar Galilea, ktorého trápi dlhodobré zranenie, a mladý argentínsky manažér pravdepodobne do svojej nominácie nebude môcť zahrnúť ani Méndesa. V prípade tohto futbalistu si však na definitívu musíme počkať.

Predpokladaná zostava: Pacheco - Kiko, Laguardia, Feddal, Hernández - Llorente, García - Touquero Pinedo, Camarasa, Ibai - Deyverson.

FC Barcelona

Hlavnou príčinou neúspechu zo začiatku sezóny v dueli s Alavésom bola oklieštená, nezohratá zostava, pre ktorú sa Luis Enrique v znamení pochopiteľnej rotácie rozhodol. V základnej jedenástke sa objavili Digne, Aleix Vidal, Arda Turan, Paco či Denis, kým Leo Messi a Luis Suárez do hry vstúpili až po zmene strán.

Situácia sa ale zdá byť tentokrát veľmi, čo sa týka rotácií, podobná tej zo septembra. V Luchovej nomináci chýba hneď niekoľko zvučných mien, hoci v tomto prípade ide o absencie vynútené. Vo Vitorii-Gasteiz v akcii určite neuvidíme zraneného Piquého, Mascherana, Rafinhu a Ardu Turana, no na druhej strane vo výbere hráčov nechýba talentovaný Aleña z béčka. Pri tvorbe zostavy bude musieť kouč pochopiteľne myslieť aj na nadchádzajúci prvý duel osemfinálového dvojzápasu Ligy majstrov s PSG, ktorý je naplánovaný už na utorok.

Katalánci pred sebou majú ďalšie finále jednej z najnáročnejších etáp celej sezóny, keď sa namotivovať po zvládnutom semifinálovom dueli s Atléticom v Cope rozhodne nebude jednoduché. Blaugranas napokon do finále Španielskeho kráľovského pohára postúpili po výsledkoch 1-2 v Madride a 1-1 v Barcelone, nemalá dôležitosť sa však musí aj naďalej pripisovať i lige. Aj napriek tomu, že v súčasnosti FCB strácajú na Real jeden bod s dvomi zápasmi k dobru v prospech Los Blancos, zatiaľ nič nie je stratené.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen - Vidal, Umtiti, Mathieu, Digne - André Gomes, Sergio, Rakitić - Neymar, Suárez, Messi.

Info o zápase

Dátum: 11. februára 2017 (sobota)

Čas: 16:15

Miesto: štadión Mendizorrotza, Vitoria-Gasteiz, Álava, oblasť Baskicko

Rozhodca: Carlos Gloz Gomez

Zdroj: forcabarca.sk, grup14.com
Foto: archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.