Aktuálnou témou číslo jeden je vo svete FC Barcelona bez najmenších pochýb plánovaný odchod Luisa Enriqueho už po skončení tejto sezóny. Na celú túto problematiku sa pozrel aj jeden z popredných redaktorov katalánskeho denníka SPORT, zástupca riaditeľa tohto periodika Lluis Mascaró. Takýto má názor na vec.

Prečo odchádza Luis Enrique? Dôvody sa v porovnaní s odchodom Pepa Guardiolu nelíšia. Odchádza, pretože je po fyzickej i mentálnej stránke po svojom pôsobení na trénerskej stoličke Barçy vyčerpaný. Pep vyhlásil, že po tom, čo klub opustil, ostal prázdny. Luis Enrique na druhej strane použil frázu hovoriacu o tom, že potrebuje oddych. Obaja tréneri, hoci svojím vlastným spôsobom, ukázali svoj zmysel pre perfekcionizmus. To si však žiada svoju daň.

V prípade Luisa Enriqueho nezohrali rolu prípadné zlé vzťahy s hráčmi. Áno, v minulosti im čeliť musel. Pred dvomi rokmi. Po tej pamätnej porážke na Anoete, na ktorú nadviazala prirodzene prebiehajúca revolúcia, ktorá vyvrcholila odchodom športového riaditeľa Andoniho Zubizarretu. Luis Enrique v tom čase bojoval s Messim a dobré vzťahy nemal ani so zvyšnými hráčmi svojho kádra. Nerozumel tomu, že s nimi treba osobitne zaobchádzať. Až do momentu, keď už mu neostávalo nič iné, len priznať si to.

Odvtedy sa však zmenilo všetko. Nie je to tak, že by bol s hráčmi priateľ, Luis Enrique má priateľov všeobecne veľmi málo a neobklopuje sa médiámi tak veľmi ako Pep Guardiola, ale naučil sa zvládať s jemnosťou aj ťažké váhy barcelonskej šatne. Hráči teraz spoločne s Messim cítia, že majú k Astúrijčanovi bližšie. A práve preto ich toto rozhodnutie prekvapilo.

Rozhodnutie má pritom v sebe i trochu irónie. Keď Luis Enrique pred duelom so Sportingom vyhlásil, že je nadšený, klamal. Astúrijský manažér totiž vždy vnímal novinárov ako svojich nepriateľov. Nepočúval ani rady bývalého riaditeľa Barçy pre médiá a komunikáciu. K médiám si jednoducho vzťah nevypestoval. Luisa Enriqueho unavovalo chodenie na tlačové konferencie štyrikrát do týždňa...

Luis Enrique nie je nadšený. To rozhodne nie. Je vyčerpaný, pričom neverí tomu, že je dostatočne silný na to, aby na lavičke Barçy pokračoval. Obzvlášť nie na náročné rozhodnutia, ktoré by musel v priebehu nasledujúceho leta učiniť. Zmeny v družstve necháva na Roberta Fernándeza a trénera, ktorý príde po ňom. Z Barcelony odíde s obdivuhodnou štatistikou (zatiaľ osem trofejí z desiatich možných), no s pocitom nepochopenia.

TIP | Guardiola: Som smutný, strácame perfektného trénera, no rozumiem mu

Zdroj: sport.es
Foto: archív, sport.es

myzuFCB

34
2017-03-03 10:49:35

Lucho je fantastický tréner. Som šťastný, že bol "s nami". Za to čo tu dokázal si ten oddych zaslúži.

abstinent

16
2017-03-03 11:11:03

je mu treba podakovat ale musime najst niekoho kto bude pokracovat v uspechoch barcy a pod ktorym budeme hrat atraktivny futbal

1.FC.ST.PAULI

-14
2017-03-03 11:29:14

Len aby to nebolo ako z guardiolom. Bol strasne unaveny a potreboval oddych a hned po odchode podpisal v bayerne.

mito669

35
2017-03-03 12:05:08

Ak sa nemylim tak jeden rok netrenoval nikoho a oddychoval..

anko1963

14
2017-03-03 12:10:54

Nemýliš sa.

Patland

1
2017-03-03 12:48:32

Proč by nemohl hned podepsat jinde? Je to přeci jeho věc.

Každopádně článek vycucany z prs, zajímaly by mne zdroje sport.es - žádná citace, odkazy, nic - jen názor autora že problémy v kabině nebyly a s hráči vycházel Lucho dobře. Zkrátka subjektivní nijak nepodlozeny názor autora, vydávající se za pravdu. Póvl...

Patland

1
2017-03-03 14:20:09

By mě zajímalo kdo zase minusoval zrovna tenhle příspěvek:-)) saskarna - možná pro redakci, nebylo by na škodu aby registrovaní viděli přehled ,,hlasování,, jako ke to na jiných diskusich

Mates19

-4
2017-03-03 12:42:08

trénerov je na svete fúra ale len málo kto sa dokáže dostať na úroveň Pepa a Lucha...je minimum trénerov čo zapadajú do FCB a ešte od ních očakávať že pridajú do FCB novú fungujúcu vec načo nebude súper vedieť odpovedať...Luchovi ďakujem že opäť po pár rokoch prinavrátil Barcelonu tam kde patrí je to skvelý tréner a dúfam že túto sezónu odkoučuje ako víťaz CDR La Ligy a ak boh dá a kus šťastie k tomu tak LM

Patland

3
2017-03-03 12:52:19

Opravdu podle názoru velké skupiny zdejších diskutujících začínám mít nazor, že asi nejsem ten správný fanda Barcy. Zřejmě mám jiné nároky na fotbal a nechci žít v bublině ve které si namlouvame ze hrajeme skvěle. Bohužel asi ta bublina má minimalne dvojí stěnu a nesplaskla ani po PSG... Ne všechno co je FCB je skvělé, otevřete oči. To že LE trénuje Barcelonu neznamená ze je skvělý trenér.

Mates19

-3
2017-03-03 13:27:06

narážam na prvé dve sezony pod luchom tak zas domýšlanie z tvojej strany

Patland

0
2017-03-03 14:18:32

A jaký je to rozdíl? Už od jarní části druhé sezóny bylo evidentní že je něco špatně dle výkonů. Vzhledem k tomu že než se neco projevi, chce to nějaký cas na zažití atd...tak se skoro chce říci že ta první sezona byla ještě pozůstatkem práce s týmem v předchozím období více, než uměním Lucha.

fofo112

4
2017-03-03 17:53:07

Si jeden z málo s ktorého názormi plne súhlasím a som rád, že sem pribudol triezvo rozmýšlajúci diskutujúci.Barca musí napredovať za každých okolností,nik nie je nenahraditelný ani tréner,ani hráči.Pri kádri aký je v FCB musí byť radosť pracovať ak tréner a hráči sú na jednej lodi,tréner musí mať v prvom rade autoritu a rešpekt,odvahu posadiť hviezdy, nálepkovanie kto je a kto nie je fans barcy na tejto stránke je jedine tak na smiech z toho si nič nerob.

emiliano

1
2017-03-03 13:15:22

Tak, tak Patland, moja reč. LE mal úspechy, ale je unavený aj z toho, že nevie, ako ďalej. Naša hra nie je dobrá, treba ju zmeniť, už nestačí držanie lopty a nekonečné rozohrávky, aj slabší súperi nám robia problémy. Najmä záloha je veľmi slabá, buď záložníci začnú hrať inak, alebo ich treba vymeniť. Inak znamená presing,behanie, dôraz, ovládanie stredu. Neviem, či majú na to, keď sú zvyknutí na statický ťukes.

Patland

4
2017-03-03 14:26:00

Držení míče na škodu není. Problém je jen když pak tým zakládá postupný útok i v případě, kdy může zalozit brejk. Podle mého postupně Barca za Guardioly ke konci skoro hrála jen na to držení míče a hráči tak hráli tiki taku na jen na co nejvyšší procento držení míče. Žádný extrém není dobrý. Ale co mi vadí že hrajeme úplně bez systému. Hráči se nenabízí jako dřív, presing FCB, dříve dávány za vzor nulový.

emiliano

1
2017-03-03 13:32:36

Ešte k záložníkom: Busi na rýchly futbal a dôraz nestačí,ako DM stráca lopty a nezískava ich,to už aj tu vidí každý, odborníci ho nepokladajú za elitu, ale LE naň nedá dopustiť. Treba novú metlu. Raki musí zrýchliť a začať strieľať, nie alibisticky rozohrávať. Hráč s takou bombou vystrelí na bránu 3x za sezónu? Nemôžu dávať góly iba MSN. Odvahu na prienik majú iba Andres a Rafinha, ostatní len odovzdávajú lopty do strany a dozadu. A to sme najviac investovali do zálohy.

emiliano

2
2017-03-03 13:40:43

A ešte k výmene trénera: Rijkard v posled. sezóne už tiež nevedel, ako ďalej, zžil sa s hráčmi, ktorí dosiahli veľa, videl ich ako nedotknuteľných a nemal odvahu meniť, to sa stáva. Prišiel Pep a
urobil radikálne zmeny, spomeňte si. Teraz netreba radikálne zmeny, treba ich len v zálohe, kto tam sa nezmení, musí preč.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.