Po tom, čo Luis Enrique oznámil svoj koniec na trénerskej lavičke FC Barcelona, sa takmer okamžite zaradil medzi najvážnejších favoritov na post jeho nástupcu Luchov asistent Juan Carlos Unzué. Tohto šikovného a talentovaného kouča vo svojom článku podrobnejšie rozobral Carles Cuadrat, ktorého článok Vám portál ForcaBarca.sk prináša vo voľnom preklade.

Kým si ja užívam reprezentačnú prestávku v Indii, mojich priateľov z denníka SPORT zaujímalo, čo si myslím o Juanovi Carlosovi Unzuém, mužovi ktorý by mohol v FC Barcelona nahradiť Luisa Enriqueho. Prvá vec, ktorá mi prišla na rozum, bolo naše stretnutie s Albertom Rocom, bývalým trénerom El Salvadoru a aktuálnym manažérom Bengauluru FC, kde pôsobím ako asistent, keď Unzué koučoval Numanciu v Segunde División. Bolo to ešte v roku 2011 a ide o jeho jedinú skúsenosť s pozíciou hlavného lodivoda.

Cestovali sme zo Zaragozy a oznámili sme mu, že prídeme o ôsmej hodine večer. Nakoniec sa nám však podarilo doraziť až o deviatej, a keď sme prišli, u Los Pajaritos neboli zažaté žiadne svetlá. Na obzore neboli žiadni strážnici. Nikto, kto by nás v tú studenú februárovú noc navigoval. Na štadióne sme tak zazvonili na zvonček, aby nám následne neskôr otvoril práve Juan Carlos, ktorý nás neskôr zobral do svojej kancelárie v jeho útrobách.

Čas trávil práve tam, pripravoval si videá pre nasledujúci duel. Vyzeralo to tak, že hodina, keď skončí, je v nedohľadne. Vyzeralo to tak, že naňho nikto nečakal, rodina ho totiž čakala v Barcelone. Povedal nám, že to nie je prvý raz, čo tu ostáva tak dlho. Vo chvíli, keď tréner zhasol svetlá, zobral kľúče a zatvoril aj seba.

Práve tento manažér je teraz favirotom na post kormidelníka najúspešnejšieho klubu dvadsiateho prvého storočia. Vášeň pre prácu, ktorú vykonával, by ho mohla v prípade nevyhnutnosti donútiť zatvoriť sa i na Camp Nou. Prichádza muž, ktorý pozná aktuálne tréningové metódy, rovnako tak ako taktické varianty mužstva, pracovníkov celku a v neposlednom rade si pomáha najmodernejšími technológiami. Usporiadaný, majúci poriadok vo veciach, vyspelý po taktickej stránke, no zároveň ambiciózny víťaz a perfekcionista.

Hľadanie riešení

Som presvedčený o tom, že posledné dni si pri pohľade na množstvo inkasovaných gólov neužíval. Futbal, to je vec sérií, a v tej aktuálnej sa príliš Barcelone po defenzívnej stránke nedarí. Rovnako tak som si však istý, že tvrdo pracuje s Luisom Enriquem a svojím tímom na videoanalýzach, aby našiel vytúžené riešenia.

Je zatiaľ vo hviezdach, či sa stane tým vyvoleným v nasledujúcej sezóne práve on. Predpokladám, že kľúčový bude zvyšný priebeh tejto sezóny, závisieť to bude všetko od titulov. Či už sa to ľuďom páči, alebo nie, vo futbale sú výsledky dôležité a Unzué bude mať pochopiteľne oveľa väčšiu šancu stať sa novým trénerom v prípade, že na svojom konte bude mať ďalšiu La Ligu, respektíve Ligu majstrov. To, čo by ale mali culés oceniť, je fakt, že Barca aj naďalej bojuje už niekoľký rok v rade o všetky tri trofeje.

Od Rijkaardovho príchodu, keď sa začali v Barcelone víťazné dni, sa darilo pokračovať v nastolenom trende zisku titulov prakticky všetkým koučom. Príchod Pepa Guardiolu, ktorého následne nahradil Tito Vilanova, by pritom mohol mať v sebe v porovnaní s Luisom Enriquem a Unzuém istú paralelu. Jediným manažérom, ktorý trofeje vyhrať nedokázal, bol Tata Martino.

Klub od chvíle, keď som bol mladý hráč v osemdesiatych rokoch, poriadne dozrel. Potom prišiel čas pochybností a neistoty, prišlo niekoľko pochybných ľudí, ktorí toho o projekte veľa nevedeli. Udo Lattek, Terry Venables a Van Gaal. Boli to profesionáli, ktorí sa nedokázali prispôsobiť špeciálnym požiadavkám, ktoré na nich v klube čakali, nepodarilo sa im hrať podľa predstáv fanúšikov.

Osobne si myslím, že príchod Sampaoliho, Kloppa či Allegriho by nás do spomínanej doby neistoty mohol vrátiť. Presne do toho obdobia spred okamihu, keď sme vyhrali dvadsaťosem trofejí. Odkedy prišiel Rijkaard, Barcelona stavila karty na troch nízkych hráčov, Xaviho, Messiho a Iniestu, a zmenila celý futbalový svet.

Zabudnite na to, že by nás mal koučovať niekto zvonku. Pep, Tito aj Luis Enrique - oni všetci trénovali Barcelonu B a uspeli. Tento profil priniesol klubu pohľadnú hru a výsledky. Unzué, podobne ako Eusébio, ktorý je tiež možnosťou, je profesionálom, ktorý pozná celok, tím i metódy. Načo nutne zmenu, keď zisk trénera z útrob klubu môže spôsobiť náhlu zmenu štýlu či dlhý čas potrebný na adaptáciu? Prečo vyťahovať nočné mory barcelonskej histórie? Všetci postupné projekty projekty v uplynulej dekáde fungovali...

Zdroj: sport-english.com
Foto: sport-english.com

Mates19

15
2017-03-27 10:14:40

Súčasná Barcelona z tejto sezóny je nezohratá medzi líniami vela hráčov v tej istej dobe nemalo formu obrana nefungovala správne ale myslím si že od prehry s PSG sme sa v celku zdvihli až na posratý zápas v deportive...uvidíme čo bude

GabrielSVK

18
2017-03-27 10:25:34

Takže buď Unzué alebo Koeman...

AndreasGerardi

17
2017-03-27 11:46:06

Ja som za. Myslim, ze Carlos presne vie, co treba zmenit. Pri ich prvej sezone prave On zmenil celu defenzivnu liniu a z muzstva ktore kazdy zapas dostalo gol bolo muzstvo ktore neinkasuje skoro nikdy. Aj pocas zapasov je jasne vidiet, ze ten chlap vie co chce. Ak by mal volnejsie ruky mozno by to pomohlo celej veci. Osobne si myslim ze aj zmena taktiky na 3:4:3 bol jeho napad. Este raz, ja som za, nakolko momentalne nieje ziaden trener schopny viest Barcu tak, aby dodrzal historicke pojatie hry tohto muzstva.

Mates19

8
2017-03-27 12:04:33

velmi dobrý názor a plne sa s ním stotožnujem

Jhonys

-1
2017-03-27 13:19:04

Komentáře typu: Ale ale Sampaoli!! Za 3, 2, 1... :D ale jinak naprostý souhlas, momentálně to navíc i tak vypadá, že to bude Unzue.

bruno1

6
2017-03-27 14:20:46

Mozno bol jeho napad hrat 3:4:3. Podstatne je ale to, preco sme museli zmenit hrny system - absolutne nezohrata zaloha, kombinacie na nahodu, neustle rozohravky cez stoperov, ziadny pressing, diery v obrane. Hra nema ziadnu koncepciu a stoji len na tom ci Neymar alebo Messi prejdu cez superovu obranu alebo nie. Na tomto ma Unzue tiez nemaly podiel!

Jestper9

2
2017-03-27 16:14:27

Koeman, alebo Unzue. Inak už to tu niekto spomínal. Odkedy LE ohlásil koniec, tak Unzue aj cez zápas mám pocit ked ho ukazujú, že nejak viac je v popredí :) Jednoznačne však treba trénera, čo má barcelonské DNA a nie ísť cestou mien. Simeone napr? Vsak on je antibarcelonský trener. Opak toho, čo sa hrá v FCB. To že je emotívny? To je pekné divadlo, ale k úspechom to nepomôže. Z Kloppa boli tiež nadšení a Liverpoolu dochádza dych a škriekať a skákať môže koľko chce...

rensen

-4
2017-03-27 16:35:06

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace http://ventese.blogspot.cz

abstinent

2
2017-03-27 20:50:59

chod s tym uz doriti

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.