Po reprezentačnej prestávke sa musia hráči FC Barcelona veľmi rýchlo preorientovať na klubové povinnosti, keď na zverencov Luisa Enriqueho čaká neľahký duel proti domácej Granade. Podarí sa získať Blaugranas proti súperovi zo spodnej časti tabuľky tri body i bez Lea Messiho a Gerarda Piquého?

V nedeľnom stretnutí dvadsiateho deviateho kola La Ligy Santander možno o favoritovi polemizovať len veľmi ťažko. Súboju medzi druhým tímom tabuľky, úradujúcim šampiónom španielskej ligovej scény z Barcelony, a druhým celkom od konca, trápiacou sa Granadou, pritom na atraktivite papierovo nepridáva ani zápasová bilancia oboch družstiev. V posledných piatich dueloch zvíťazili zakaždým hráči Barcy, a to väčšinou po dominantom výkone, chváliť sa však mančaft z juhu Španielska nemôže ani svojimi číslami z posledných devätnástich stretnutí. Proti Kataláncom zvíťazil v týchto zápasoch len raz, k čomu pridal jednu remízu a zvyšných sedemnásť stretnutí sa skončilo víťazstvom FCB s počtom strelených gólov päťdesiat a priemerom 2.6 presného zásahu na jeden duel. Práve v tom však spočíva čaro a krása futbalu, hoci v prospech hostí hovoria prakticky všetky ukazovatele a faktory, začína sa od nuly na oboch stranách a šancu tak majú obe mužstvá.

Pokiaľ sa pozrieme do nedávnej histórie duelov medzi Nazaríes a Azulgranas, zisťujeme ale, že duely na Los Cármenes ružovou prechádzkou nie sú. Od Granady nikdy neviete, čo očakávať, tím si zatiaľ nenašiel svoj stály herný štýl, čo by jej však teraz paradoxne mohlo do istej miery aj vyhovovať. Luis Enrique totiž nebude vedieť, akú taktiku má svojim špílmachrom naordinovať, a tak budeme pozorne sledovať rozostavenie, v ktorom hostia vlastne nastúpia.

Posledný zápas proti Granade odohrala FC Barcelona ešte v októbri minulého roku, keď sa na Camp Nou tri body nerodili jednoducho, no domáci napokon zvíťazili, a to sa počíta. Triumf zabezpečil Luchovej ekipe gólom v štyridsiatej ôsmej minúte Rafinha, aby následne FCB nepridala ďalší presný zásah ani z jednej z nemalého množstva príležitostí. Posledný súboj na pôde Andalúzanov na druhej strane väčším problémom pre Barcu nebol, pričom naň má dobré spomienky najmä Luis Suárez, ktorý sa prezentoval hetrikom.

Granada Club de Fútbol

Granada, klub z južnej časti Španielska, svoje domáce zápasy hráva na štadióne Los Cármenes pred publikom s kapacitou dvadsaťtritisíc fanúšikov. Tento svätostánok je však na Pyrenejskom polostrove vysoko cenený, poznať ho môžete dokonca aj z duelov na reprezentačnej úrovni. La Roja na ulici Pintora Manuela Maldonada hrala už aj túto kvalifikáciu, keď v boji o Majstrovstvá sveta 2018 v Rusku zdolala aj s Busquetsom v zostave pred vypredanou kulisou Macedónsko. Štadión možno stále považovať za nedávno rekonštruovaný, posledná renovácia sa konala v Granade v roku 2011 a pre zaujímavosť dodajme, že na jeho pôvodnej verzii, po vynovení v roku 1995, sa nezmazateľne zapísal prvým historickým gólom aj náš bývalý útočník, už žiaľ zosnulý Peter Dubovský v drese Realu Madrid.

Fanúšikovia Nazaríes zažívajú po dlhom obobí v nižších súťažiach skvelé obdobie, keď ich milovaný klub medzi elitou pôsobí už v šiestej sezóne po sebe, čo sa mu predtým podarilo len raz, a to ešte v sedemdesiatych rokoch. Od roku 1976 sa však začali obrovské suchoty, ktoré dokázala Granada prerušiť postupom do najvyśšej španielskej ligy až v roku 2011, odkedy z Primery División nevypadla. Fakt však je, že to ľahké namala ani v jednom z ročníkov, keď skončila sedemnásta, pätnásta, pätnásta, sedemnásta, šestnásta, a ľahké to nebude mať ani teraz.

Mužstvu z malebného mesta považovaného za jednu z najvyhľadávanejších turistických atrakcií v celej krajine, aktuálne patrí v tabuľke La Ligy Santander devätnásta priečka a na konci sezóny tak musí výrazne zabrať. Priaznivci budú zrejme, ako tomu už býva zvykom, trpnúť až do poslednej chvíle, no v klube sa plne dôveruje novému manažérovi Lucasovi Alvarezovi, ktorý nahradil v priebehu tohto ročníka ikonického Paca Jémeza.

Najzaujímavejším hráčom pestrého kádra Granady, ktorý zahŕňa sedemnásť hráčov na hosťovaní a celkovo devätnásť rôznych národností, je pre nás Sergi Samper, kmeňový hráč Barcelony. Talentovaný stredopoliar, ktorý pri svojej ceste až do áčka zvládol prechod cez všetky kategórie La Masie, dozrieva a futbalovo rastie, hoci vo svojom tíme by si vedel predstaviť i väčší počet šancí. Ako vyhlásil Sergi v nedávnom rozhovore, duel proti Barce bude unikátny a špecifický, no svojim súperom nič nedaruje, keďže si spoločne s trénerom a ostatnými spoluhráčmi stanovil za cieľ vyhrať z posledných desiatich kôl šesť súbojov.

Podarí sa to však Granade, rovnako tak ako udržanie sa medzi elitou? Na druhom mieste od konca má zatiaľ devätnásť bodov, keď na sedemnástu priečku, ktorá by jej zaručila zotrvanie, stráca hneď sedem bodov a znepokojivá je aj jej forma. Tri body z posledných piatich zápasov, takto sa jednoducho s La Ligou Santander Nazaríes rozlúčia veľmi rýchlo, Alvaraz si je však toho dobre vedomý a veľký comeback plánuje začať práve proti Kataláncom. V nedeľu večer mu pri tom nepomôžu pravdepodobne hneď štyria hráči, Kone, Krhin, Ramos a Saunier, ktorých všetkých sužovali zdravotné problémy.

Futbol Club Barcelona

Konečne! Zrejme to si povedali všetci fanúšikovia i celý trénerský tím Barcy po úspešne zvládnutej reprezentačnej prestávke výnimočne bez žiadneho väčšieho zranenia, s výnimkou Ardových problémov s trieslami, ktorá bývala v minulosti pre Kataláncov často obrovským kameňom úrazu. Nič to však nemení na tom, že opory Blaugranas budú po neľahkých súbojoch a tisíckach najazdených a precestovaných kilometrov do značnej miery vyčerpaní a nastúpiť proti namotivovanému súperovi rozhodne nebude jednoduché.

Luis Enrique sa rozhodol na duel na Los Cármenes nenominovať Gerarda Piquého a v stretnutí sa nepredstaví ani vykartovaný Leo Messi, ktorých na listine absencií dopĺňajú tretí gólman Jordi Masip a zranení Aleix Vidal s Ardom Turanom. Do zápasovej súpisky sa na druhej strane prebojoval opäť Aleñá, talentovaný hráč rezervy FCB, ktorý si podľa všetkého získal Luchove sympatie a jeho skutočná príležitosť je zrejme v prvom tíme iba otázkou času.

Najrozoberanejšou témou je aktuálne v tábore Barcelony rozhodne absurdný trest Lionela Messiho od Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA, ktorá mu vymerala štvorzápasové sankcie za údajné nadávky na postranného rozhodcu, ktoré nezachytil ani samotný abriter. Rovnako tak sa však v nemalej miere rieši situácia Gerarda Piquého, ktorý si opäť nedával servítku pred ústa, a pohneval si tak viacerých fanúšikov Realu Madrid. Aj naďalej sa však diskutuje i o náhrade odchádzajúceho astúrijského manažéra, keď sa kandidátom číslo jeden na post hlavného kouča na Camp Nou mal stať Juan Carlos Unzué, súčasný asistent. Všetko ale podľa katalánskej tlače bude závisieť od titulov, ktoré Barca v tejto sezóne (ne)vyhrá.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 2. apríl 2017 (nedeľa)

Čas: 20:45

Miesto: štadión Nuevo Los Cármenes, ulica Pintor Manuel Maldonado, Granada

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: wikipedia.org, grup14.com
Foto: archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.