Hodnotenie hráčov Španielska po Finále

Iker Casillas: 7 - Dva krát zachránil Španielov pred Robbenovými nájazdmi. Pôsobil isto, aj keď sa nechal preskočiť nakopávanou loptou takmer z polovice ihriska.

Sergio Ramos: 8 - Hráč Realu Madrid bol po celý večer ofenzívne naladený a zadákom Holandska jeho výpady spôsobovali nesmierne problémy. Mal v zápase šancu rozhodnúť, nikým nepokrytý však hlavičkoval ponad.

Gerard Piqué: 6 - Svoju úlohu si splnil, ale veľmi mu pomohol aj samotný Robin van Persie, ktorý ho zamestnával skôr vôbec ako málo. Nechal Robbena uniknúť pri jeho prvom nájazde na Casillasa.

Carles Puyol: 6 - Môže byť šťastný, že jeho 'round-house-kick' za plného behu okolo Robbena nebol ocenený druhou žltou a následne červenou kartou, v každom prípade mu zabránil v lepšom zakončení. Zadané úlohy v zápase plnil, ale nie vždy s istotou.

Joan Capdevila: 6,5 - Po celý zápas zásoboval Xabiho Alonsa loptami a len zriedka chýbal na polovici súpera ako podpora pre Španielske útoky.

Xabi Alonso: 6,5 - Na konci zápasu ho vystriedal ofenzívnejší Cesc Fabregas, ale dovtedy svojimi čistými prihrávkami a prehľadom v hre ukázal svoje kvality.

Sergio Busquets: 7 - Tento turnaj ukázal, že Sergi si svoje miesto v základnej jedenástke naozaj zaslúži. V jeho podaní ďalší bezchybný výkon s presnými prihrávkami a dotieravým pressingom. Každopádne niekedy príliš zbytočne otáľal s prihrávkou.

Xavi Hernandéz: 8 - V zápase nabehal takmer 15 km a odohral presne 80 z 99 lôpt. Jednoducho nenahraditeľný hráč na ihrisku pre 'la furia roja' s jeho neskutočným prehľadom v hre v každom zápase.

Pedro Rodriguez: 5 - Zápas mu nevyšiel podľa predstáv, keď mal na svojom krídle problémy presadiť sa. Aj napriek niekoľkým situáciam, kedy sa mu to podarilo, nebol pre Holansko nijako nebezpečný.

Andrés Iniesta Luján: 8,5 - Muž zápasu. V okamihu získania lopty pod jeho kontrolu sa začalo v Holandskej obrane podkurovanie, či už cez jeho prieniky jeden na jedného alebo jeho cez jeho prihrávky, ktoré stále mali oči. Hráči súpera ho dokázali zastaviť len za cenu faulu a Heitinga na to doplatil predčasným odchodom pod sprchy. Svojim gólom 4 minúty pred koncom predĺženia rozhodol o výhre svojho tímu.

David Villa: 6 - Z jeho strany štandardný tichý výkon. V záberoch kamier sa neobjavoval často, keďže Heitinga či Mathijsen mu neponechali priestor skoro ani na dýchanie. Mal v zápase šance, ale netrafil. Najväčšiu mu zmaril na zemi ležiaci Mathijsen.

Náhradníci

Jesús Navas González: 7,5 - Na zlatom Iniestovom góle mal leví podiel, keď presprintoval s loptou celé ihrisko. Po príchode na trávnik ho bolo plné ihrisko, blysol sa aj tečovanou strelou tesne za žrď do bočne siete.

Cesc Fábregas: 7 - Prihrával na Iniestov rozhodujúci gól. Už predtým však mohol rozhodnúť, keď v prečíslení dvaja na jedného sa rozhodol sám zakončiť, no svojim pokusom nechal vyniknúť Stekelenburga.

Fernando Torres: 4,5 - Trápenie pokračovalo. Počas svojho pobytu na ihrisku neukázal okrem svojej rýchlosti nič. V závere sa dokonca zranil, čo len podčiarklo jeho výkon na celom šampionáte.

Štatistiky zápasu

Holandsko - Španielsko 0:1 pp

Gól: 116. Iniesta.

Žlté karty: 15' van Persie, van Bommel, 28' de Jong, 54' van Bronckhorst, 57' Heitinga, 84' Robben, 111' van der Wiel, 117' Mathijsen - 17' Puyol, '23 Ramos, 67' Capdevila,118' Iniesta, 120' Xavi.

Červená karta: 109. Heitinga po 2 ŽK,

Rozhodovali: Webb - Cann, Mullarkey (všetci Angl.),

84.490 divákov (vypredané).

Celkový počet striel: 13:18
Strely na bránu: 5:6
Strely mimo bránu: 8:12
Odpískané fauly: 28:19
Držanie lopty (%): 44:56
Ofsajdy: 7:6
Rohové kopy: 6:8
Žlté karty: 8:5
Červené karty: 1:0

Zostavy

Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (105. Braafheid) - van Bommel, de Jong (99. van der Vaart) - Robben, Sneijder, Kuyt (71. Elia) - van Persie

Španielsko: Casillas - Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso (87. Fabregas) - Pedro (60. Navas), Xavi, Iniesta - Villa (106. Torres)

Vyjadrenia zainteresovaných

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Bol to ťažký, ťažký zápas. Mali sme viac gólových šancí, v konečnom dôsledku sme si preto zaslúžili vyhrať. Trvdo sme 50 dní pracovali, nezažili sme negatívnu vec, všetci sme teraz zjednotení a šťastní. Je to slávny deň pre Španielsko".

Andrés Iniesta, stredopoliar Španielska, strelec rozhodujúceho gólu a Muž zápasu: "Neexistujú slová, ktorými by sa dali popísať tieto pocity. Po strelení gólu som si pomyslel na moju rodinu a všetkých blízkych ľudí. Triumf je vyústením množstva tvrdej roboty."

Dirk Kuyt, útočník Holandska: "Sme sklamaní i nahnevaní, pretože sme boli veľmi blízučko. Nerád sa na niečo vyhováram, ale podľa mňa nás o trofej pripravili rozhodcovia. Občas som mal pocit, že sme v podstate bez šance. Zostaňme však pri tom, že súper zvíťazil a je teda oprávneným šampiónom."

Bert van Marwijk, tréner Holandska: "Dúfal som, že dosiahneme na jedenástky. Vyhral lepší tím. Zlomilo mi srdce, že sme prehrali vo finále MS."

Nigel de Jong, stredopoliar Holandska: "Sklamanie je samozrejme obrovské. Skúsili sme všetko a odovzdali sme všetky sily, nedokázali sme ale získať zlato. Rozhodca urobil viacero nepresností. Pred rozhodujúcim gólom sme mali kopať roh. Ale to je futbal. Musíme zdvihnúť hlavy."

Xabi Alonso, stredopoliar Španielska: "Je to neskutočné. Som v eufórii. Jediné, čo sa počíta, je víťazstvo vo finále. Bolo to ťažké, ale dokázali sme zvíťaziť. Iniesta by si zaslúžil Zlatú loptu."

Giovanni van Bronckhorst, kapitán Holandska: "Všetci okrem rozhodcov zaregistrovali, že v tej situácii po priamom kope Wesleyho Sneijdera sme mali kopať roh. Zreteľne som to videl aj z lavičky, na ktorej som vtedy už sedel pre svalové problémy. Bol to zjavne nesprávny verdikt a prakticky z protiútoku sme inkasovali."

Španielsko

riadiaci orgán: Španielska futbalová federácia (založená 1913)
vstup do FIFA: 1913
dresy: červeno-modré
účasti na MS (k 2010): 13 (1934, 1950, 1962, 1966, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010)
najväčšie úspechy: 2x majster Európy (1964, 2008), finalista ME (1984), 4. miesto na MS (1950)
postavenie v rebríčku FIFA: 2.
tréner: Vicente del Bosque (od leta 2008)
postup na MS: víťaz 5. skupiny kvalifikácie európskej zóny
najznámejší hráči: Iker Casillas (Real Madrid), Cesc Fabregas (Arsenal Londýn), Fernando Torres (FC Liverpool), Xavi Hernandez (FC Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), David Villa (Valencia/FC Barcelona)

Výsledky na MS 2010:

bilancia: 7 6 0 1 8:2
H-skupina: Švajčiarsko 0:1, Honduras 2:0 (góly: Villa 2), Chile 2:1 (Villa, Iniesta)
osemfinále: Portugalsko 1:0 (Villa)
štvrťfinále: Paraguaj 1:0 (Villa)
semifinále: Nemecko 1:0 (Puyol)
finále: Holandsko 1:0 (Iniesta)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.