Čo znamená pojem dobrý manažér? Pre niektorých to je prirodzená schopnosť motivovať svojich zverencov, vrodená charizma, ktorá dokáže spojiť tím bojujúci za jeden cieľ. Pre iných zase na druhej strane prezieravosť po taktickej stránke, nachádzanie slabých miest súpera a následné ovládanie hry.

Väčšina futbalových fanúšikov sa však na jednej veci zhodne. Tréner, ktorý si kolotočom veľkých zápasov prešiel už ako hráč, má v sebe niečo, čo kouč zvonku nezíska nikdy. Vie, čo obnáša tlak z hrania pred tisíckami ľudí, pozná neopísateľný pocit po strelenom góle na plnom štadióne, ale rovnako tak si uvedomuje, čo obnáša trýzeň po kľúčovej chybe. Lodivod, ktorý si týmito sálajúcimi okamihmi prešiel, by podľa tohto argumentu avšak pri kormidle mal mať všetko získané už vopred. Pokiaľ budeme postupovať podľa tejto logiky, Ronald Koeman by ale mal byť najlepším manažérom na svete. Prečo mu to teda trvalo tak dlho?

V čase, keď v roku 1997 ukončil hráčsku kariéru, sme ho už mohli považovať za legendu. Bol to práve on, komu sa podarilo po góle z priameho kopu získať pre Barcelonu historicky prvý titul z dnešnej Ligy majstrov a bol to práve on, komu sa podarilo zaznamenať stodeväťdesiattri gólov, aby sa do histórie zapísal ako najpotentnejší obranca všetkých čias. Vo veku tridsiatich piatich rokov mal za sebou už mnoho dobrodružstiev, okrem spomínaného pôsobenia na Camp Nou napríklad aj PSV či Ajax.

Po tom, čo zavesil kopačky na klinec, sa z neho stal člen trénerského tímu holandskej reprezentácie pod hlavným manažérom Guusom Hiddinkom na Majstrovstvách sveta 1998 vo Francúzsku. Keď následne tím narazil v semifinále na Brazíliu a zo šampionátu vypadol, Koeman z Marseille odchádzal s fantastickou skúsenosťou a výborným renomé - excelentný začiatok pre mladého kormidelníka hľadajúceho si angažmá.

Ponuky na seba nenechali dlho čakať. Po roku strávenom na poste asistenta rezervy Barcelony však prišla konečne i jedna seriózna, tentoraz od Vitesse Arnhem. Majiteľ Karel Aalbers v tom čase transformoval družstvo z celku s obmedzenými ambíciami na tím vyzývajúci aj holandské giganty, postavil štadión a zaumienil si bojovať o titul. Koeman prišiel do klubu v roku 1999 a praktizovať začal pohľadnú hru, ktorá rezultovala v skvelé štvrté miesto a zisk UEFA Cupu, aby však následne bolo Vitesse obvinené z daňových podvodov a únikov. Holanďan ale krstom ohňom suma summarum prešiel famózne, mužstvo sa umiestnilo na obstojnom, tentoraz šiestom mieste a následne v decembri 2001 putoval do Ajaxu Amsterdam.

Pokiaľ sa v čase premiestnime sedemnásť rokov dozadu, Koeman sa v tom čase ešte ako hráč v drese Ajaxu umiestnil v rebríčku strelcov na druhom mieste za Marcom van Bastenom. Keď tak následne nahradil na trénerskej stoličke nie príliš kreatívneho Co Adriaansa, jeho štýl sa medzi fanúšikmi stretával s obľubou a prijal ho aj káder, ktorý už mal nekonzistentných výkonov s nepravidelnou formou tímu plné zuby. Medzi Koemanove prvé rozhodnutia patrilo posadenie na lavičku predtým stáleho muža základnej jedenástky Zlatana Ibrahimovića, u ktorého sa strachoval, vzhľadom na neochotu pracovať tvrdo na tréningoch, jeho prístupu. Už vtedy bol manažérom, ktorý sa nebál náročných rozhodnutí.

Po niekoľkých náročných rokoch sa začalo zdať, že Ajax pokračuje vzostupne. Hráči z akadémie ako John Heitinga, Nigel de Jong a Rafael van der Vaart statočne o minúty bojovali s Christianom Chivum, Midom a Maxwellom. S Leom Beenhakkerom na pozícii športového riaditeľa vyzeralo byť všetko dokonalé, čoho dôkazom bolo aj double už v prvej sezóne. Uprostred špekulácií hovoriacich o Ajaxe údajne sa snažiacom mať nad mladým manažérom väčšiu kontrolu, však do klubu na post riaditeľa v roku 2004 prišiel Louis van Gaal. Koeman po boku Josého Mourinha pracoval pre Van Gaala už v Barcelone a obaja spolu tvorili plodnú spoluprácu prospešnú pre obe strany. Nevydržalo to ale.

Už onedlho sa zdalo byť jasné, že Van Gaal požadoval viac než len vášnivé angažovanie sa. Následne začal pravidelne sledovať Koemanove tréningové praktiky, presadzoval do nevhodnej miery svoje názory, a to mladého kouča pomaly začínalo rozčuľovať a prekážať mu. Napätá situácia vyvrcholila po dueli, v ktorom Ajax podľahol Bayernu priepastným rozdielom po výsledku 4-0, keď van Gaal podal demisiu.

Van Gaal, ktorý viedol Ajax desať rokov dozadu, bol presvedčený o tom, že Koeman mal od svojich hráčov požadovať viac. Mladík bol pragmatickejší, len veľmi nerád presúval tlak na mužstvo a praktiky staršieho kolegu nevedel zniesť. "Spýtal som sa ho, či na zostrojenie môjho odchodu úmyselne využil médiá, a on povedal, že áno," spomínal skúsenejší z dvojice, bývalý tréner Manchestru United v knihe Huga Borsta s názvom O, Louis.

Koeman si vždy veril. Bol to koniec koncov ten istý človek, ktorý v roku 1988 na Majstrovstvách Európy použil ako toaletnú rolku dres nemeckej reprezentácie. Van Gaal bol veľkou klubovou legendou, víťazom Champions League a miláčikom publika. Pre Koemana však neznamenal nič viac ako zlý vplyv, ktorý musel skôr či neskôr odstrániť. "Naučil som sa od neho veľa," hovoril na tlačovej konferencii v roku 2015, "no spôsob, akým pristupuje k hráčom, je v porovnaní s mojou prácou do značnej miery odlišný."

Pokiaľ však Koeman dúfal, že Van Gaalov odchod bude znamenať výkonnostný progres, mýlil sa. Ajax sa aj naďalej trápil, v družstve začali vládnuť po vypadnutí z UEFA Cupu po porážke s Auxerre nepokoje, a to znamenalo jeho koniec. "Už viac nemám ani silu, ani energiu na to, aby som sa cez to všetko dostal a dostal výkony tímu opäť do starých koľají," hovoril skleslý na duchu po tom, čo sa naplnila jeho nočná mora, nepodpora od jeho vlastného kádra.

Svetlom na konci tunela sa stala Benfica, ktorá ho povolala do pozície manažéra v lete 2005. Víťazi domáceho titulu spred roka pod Giovanim Trapattonim v tom čase každopádne predali Miguela do Valencie a vedeli, že v lige na nich čaká tvrdá konkurencia v podobe bývalého víťaza Ligy majstrov z Porta.

Pod Koemanom skončila Benfica snažiaca sa o rozostavenie 4-3-3 na neuspokojivom treťom mieste, keď ho napokon od ďalšieho neúspechu nezachránil ani zisk Portugalského superpohára. Z klubu neskôr odišiel ani nie po dvanástich mesiacoch, keď sa vrátil opäť do Eredivise, do ďalšieho z jeho bývalých klubov.

Góly vyhrávajú zápasy, ale niekedy len jeden presný zásah dokáže vyhrať celú ligu. Po dvadsiatom kole viedlo Koemanovo PSV tabuľku holandskej ligy s komfortným jedenásťbodovým náskokom, no prišlo hrôzostrašné obdobie plné lacných prehier, a to znamenalo konečnú rovnosť bodov s Ajaxom a AZ Alkmaar. Ajax napokon jeho celok predčil len o jeden jediný gól. Zdalo sa to v tom čase byť v porovnaní s úspechom skôr ako záchrana, no triumf nad Van Gaalovým Alkmaarom chutil veľmi dobre.

Koeman však vo svojom putovaní naprieč celou Európou pokračoval zastávkou vo Valencii. Quique Sánchez Flores bol v tom čase vyhodený po neúspechu z Ligy majstrov, no Holanďan si trúfal na úspech. "Valencia má skvelých hráčov, a tak je to len otázka nájdenia rovnováhy. Má náročných fanúšikov, ale futbal má baviť verejnosť," vravel.

Keď Koeman prevzal kormidlo Los Che, Valencia bola na štvrtom mieste len štyri body za lídrom z Realu Madrid. Na svojej autorite pritom trval rovnako ako v predchádzajúcich pôsobiskách, kapitána Davida Albeldu nechával pravidelne iba na lavičke náhradníkov a o minúty prišiel aj Santiago Cañizares. Pokiaľ chcel reakciu hráčov, dostal to, čo dostať mal. Päť mesiacov nato bola Valencia už len dva body nad zónou zostupu, keď podobne ako v Benfice bola snaha hrať vo formácii 4-3-3 márna. Koeman prehral v dvadsiatich dvoch dueloch na lavičke Netopierov hneď dvanásť zápasov, aby bola pre priaznivcov trofej z Copa del Rey len veľmi malou náplasťou. Jeho reputácia ale začala klesať.

Prišiel rok prestávky, na ktorú nadviazalo ďalší holandský mančaft, do štvorice to bol AZ Alkmaar. Louis van Gaal predtým získal pre Cheeseheads druhý historický titul, keď neprehral v dvadsiatich ôsmich súbojoch v rade. Manažér pokrstený pod menom Tintin si však opäť vybral zlé načasovanie. Banka DSB, hlavný sponzor a mecenáš klubu, v októbri 2009 skrachovala, čoho dôsledkom bola hanebná rezignácia Dirka Scheringa. Všetko sa pochopiteľne ukázalo aj na trávniku, kde hráči AZ vyhrali len deväť súbojov za sedem mesiacov. Koeman bol vyhodený opäť.

Zdalo sa, že Koemanova reputácia sa zhoršovala každým jedným pôsobením. Po osemnástich mesiacoch bez práce prišla navonok posledná šanca, ponuka Feynoordu. Dvanásťmesačný kontrakt sa zdal byť vzťahom, v ktorom obe strany cítili obrovskú opatrnosť. Feynoord bol v ohrození, v predchádzajúcej sezóne sa len-len vyhol zostupu po zahanbujúcej porážke 10-0 s PSV. Výnimočne však bolo načasovanie na Koemanovej strane.

Po zmene predcházajúceho rozostavenia 4-3-3 na netradičné 5-3-2 ale prišlo zázračné výsledkové obrodenie. Po prvý raz za desať rokov skončil Feynoord na skvelom druhom mieste, na štadión De Kuip sa navyše vrátila Champions League. Počas troch rokov v Rotterdame sa mu podarilo oživiť celý tím, postaviť svoje mužstvo na hráčoch z akadémie a spopularizovať v celosvetovom meradle mená ako Jordy Clasie či Bruno Martins.

Prirovnať to možno k vzkrieseniu. Očarilo to dokonca i Van Gaala, ktorý sa rozhodol použiť jeho formáciu 5-3-2 na Majstrovstvách sveta v roku 2014, keď v jeho nominácii nechýbali ani piati hráči Feynoordu. Renomé bolo zachránené a Koeman v lete odišiel do Southamptonu, ktorý prevzal po Mauriciovi Pochettinovi.

Toto rozhodnutie sa zdalo byť šialené. Pochettino bol na južnom cípe Anglicka pred svojím odchodom do Tottenhamu modlou, Svätcov navyše oslaboval aj Liverpool, ktorý ho pripravil o Rickyho Lamberta, Adama Lallanu a Dejana Lovrena, o to najtalentovanejšie, čo v tíme so Shawom odchádzajúcim do Manchestru United ostalo. Odborníci v tom mali pred sezónou absolútne jasno: Southampton bude mať šťastie, keď sa zachráni medzi elitou. Po tom, čo potreboval niekoľko dlhých rokov na zachránenie svojej povesti, stavil Koeman opäť všetko na jednu kartu.

Fanúšikovia Saints sa však obávali zbytočne. Dušan Tadić, Sadio Mané a Graziano Pellé, v tom čase neznámi futbalisti, do klubu prišli a spoločne po skvelom ročníku získali pre celok fantastickú siedmu priečku v Premier League. V danom ročníku inkasovala menej gólov iba Chelsea, keď bol Koeman na Ostrovoch flexibilnejší než kedykoľvek predtým, pravidelne sme totiž vídavali rozostavenia 4-2-3-1 či taktiež 4-4-2, alebo dokonca 4-5-1.

"Nepamätám si ho, že by som ho niekedy videl tak nervózneho," vyhlásil v roku 2014 pre BBC Hans van Breukelen. Počas jeho hráčskej kariéry sa pritom Koeman preslávil svojimi železnými nervami, v dôležitých okamihoch mu nerobilo problém zachovať si chladnú hlavu a zobrať na seba zodpovednosť pri kľúčových štandardkách.

Následný odchod po tom, čo v ďalšej sezóne skončil so Southamptonom na historickom šiestom mieste, tak mohol byť navonok nesmierne bolestivý, hoci opak bol pravdou. Koeman zmenu, novú výzvu v podobe Evertonu, prijal. Fanúšikovia v Goodison Parku holandského lodivoda na začiatku tejto sezóny po katastrofálnom období s Robertom Martínezom privítali všetkými desiatimi a dôvera sa pomaly začína vyplácať. Aj napriek náročnejšiemu štartu sa aktuálne Karamelky aktívne zapájajú do boja o pohárovú Európu a začínajú hrať svojím vlastným štýlom, i keď sa zdajú byť až príliš závislí od Romela Lukakua, ktorý sa stal po tridsiatich rokoch prvým hráčom svojho klubu, ktorý strelil v jednej sezóne dvadsať a viac ligových gólov.

Koeman je podľa všetkého konečne širokou verejnosťou i zaslúžene docenený, tlač ho navyše v súčasnosti spája aj s prípadným angažmá v Barcelone. Jedna vec je istá, pre túto chvíľu je jeho budúcnosť zaistená. Osud legiend Blaugranas vie byť zaujímavý.

Zdroj: thesefootballtimes.co
Foto: archív, thesefootballtimes.co

Mates19

23
2017-04-14 15:45:07

Priznám sa nikdy som nesledoval jeho trénerské kroky a tento článok je skvelý myslím si že má tú Barcelonskú DNA a mohol by hlavne defenzívne a takticky Barcelonu posunúť vpred určite by mal autoritu veď dosiahol toho vo fubtale skutočne vela ako hráč je to legenda klubu a sympaťák uvidíme čo bude ale rozhodne nech to neni unzue

jesus2287

18
2017-04-14 15:47:08

Koeman jednoznačne

myzuFCB

15
2017-04-14 16:04:54

On je mojou prvou voľbou už nejaký čas. Je to bývalý hráč, chápe filozofiu nášho klubu, myslím si, že by nebol zlou voľbou. Navyše s Evertonom sa mu darí.

abstinent

6
2017-04-14 16:47:25

koeman na hrad!

Tomaga

5
2017-04-14 18:27:11

ako som uz pisal, ked zmenu tak poriadnu...som za Koemana

quentin

0
2017-04-14 18:55:03

Neumínuskujte ma, ale hoci viem, že je to takmer nemožné, rád by som videl v našej FCB na stoličke manažéra muža menom Jorge Sampaoli. Ale áno, aj Koeman je skvelá alternatíva. Koho nechcem, je Valverde. Možno sa veľmi mýlim, ale on FCB nikdy nejak nemusel. Áno, spojitosť by sa našla, ale nevypovedajúca extra náklonnosť ku FCB.

Jese20

-6
2017-04-14 19:06:03

toto je pan trener a nie ten trapko Enrique

bruno3

-9
2017-04-14 20:05:49

ci sa vam chce abo ne barca era konci muzstvo do buducna nema co ponuknut..pridu temne casy :) ake uz boli len vy mate ruzove okuliare :)

emiliano

3
2017-04-15 09:45:08

bruno3, aj taká možnosť existuje, ako píšeš, ak sa nič prevratné neurobí.Ale urobiť sa musí. Útok je ok. Obranu treba doplniť o pravého beka, Alba sa musí zlepšiť v bránení. Prevrat musí nastať v zálohe, tí nakúpení, statickí a pomalí musia preč. Andres ostane, ale s menším počtom minút, to isté Busi. Potrebujeme však 2 kreatívnych záložníkov, behavých, dravých, vytvárajúcich tlak a šance a behavého, neúnavného, dobre brániaceho DM. A ostatných, okrem Rafinhu, by som predal.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.