Po dvoch nezvládnutých zápasoch s Málagou a Juventusom prichádza ideálna príležitosť na návrat do dobrej formy, keď sa zverenci Luisa Enriqueho v domácom prostredí predstavia proti Realu Sociedad. Podarí sa však Kataláncom zdolať tohto nepríjemného súpera a získať tak tri mimoriadne dôležité body?

Stretnutia medzi Barcou a Sociedadom pútali pozornosť širokej verejnosti neustále. Štadión Anoeta sa pre Blaugranas zdal byť veľmi dlho nedobytný, aby následne Luchov tím smolu zo svätostánku La Real prelomil v januári tohto roku. Úradujúci šampióni najvyššej španielskej ligovej súťaže to dokázali v rámci Španielskeho kráľovského pohára, v ktorom na seba tieto družstvá narazili vo štvrťfinále. Kľúčový krok k postupu spravili hráči astúrijského manažéra už v prvom dueli dvojzápasu, keď v Baskicku zvíťazili 0-1, aby následne v domácom prostredí vyhrali jednoznačným spôsobom 5-2.

Na Camp Nou sa proti San Sebastiánu domácim darí. Spomenúť môžeme napríklad i súboj z októbra 2015, ďalší z galavečerov hviezdneho tria Messi-Suárez-Neymar, keď sa dvakrát gólovo presadil Brazílčan a po jednom presnom zásahu pridali Leo s Luchom. Barca posledných osemnásť zápasov doma proti Realu vyhrala s päťdesiatjeden strelenými gólmi, teda so streleckým priemerom 2,8 presného zásahu na jedno stretnutie.

FC Barcelona

Vyznať sa v Barcelone je aktuálne prakticky nemožné. Keď sa už zdalo, že sa tím opäť vracia do starých koľají po sérii skvelých výsledkov a výkonov proti Valencii, Granade a Sevilli, sa pre jej fanúšikov stala skutočnosťou ďalšia nočná mora. Družstvo najprv prehralo na pôde Málagy 2-0, keď zažiaril jeho bývalého hráč Sandro Ramírez, no skutočná rana pre Luisa Enriqueho prišla až tento utorok, keď Barca skončila v Lige majstrov s ďalším výpraskom. Po dvoch góloch Paula Dybalu a Chielliniho zásahu domáci Juventus v prvom súboji štvrťfinálového dvojzápasu Kataláncov zdolal rozdielom triedy 3-0, a tak budú Azulgranas potrebovať v odvete ďalší zázrak.

Na Barcelonu sa začala valiť zo všetkých strán vlna kritiky, a to v prvom rade tvrdé slová adresované niektorým z jej hráčov, ako Jérémy Mathieu či André Gomes, ktorí proti Turínčanom výkonnostne sklamali. Servítku pred ústa si nedával napríklad ani legendárny Steven Gerrard, bývalý stredopoliar Liverpoolu, ktorý sa v štúdiu BT Sport dokonca pýtal, ako si môže francúzsky stredný obranca obliekať dres tak veľkého klubu. Kritike však neunikol ani trénerský tím na čele s hlavným manažérom Luisom Enriquem, ktorého úspechy mnohí fanúšikovia pripisujú náhode a oslavujú jeho koniec po skončení tejto sezóny.

Proti Sociedadu z radov Barcelončanov nenastúpia pravdepodobne hneď piati hráči. V zostave bude musieť Lucho nájsť náhradu v prvom rade za vykartovaného Neymara, ktorý v Andalúzii videl červenú kartu a za následné posmešky arbitrom ho neuvidíme ani v El Clásicu. Tlač aktuálne špekuluje o Ardovi Turanovi (ak bude fit) či Pacovi Alcácerovi, hoci možné je i rozostavenie 4-4-2, v ktorom by tak tretieho útočníka nebolo treba. Za predpokladu, že by bol ale fit, by Neya s najväčšou pravdepodobnosťou v zostave nahradil krajan Rafinha. Najväčší smoliar v celom tíme má poranené koleno a do konca sezóny sa tak nepredstaví, podobne ako Aleix Vidal, ktorého regenerácia sa avšak uberá pozitívnym smerom. Problémy má v súčasnosti aj Javier Mascherano, čerstvý otec malého Bruna, ktorého sužujú ťažkosti s ľavým kolenom a jeho štart proti La Real je tak otázny, a nevieme ani to, či k dispozícii bude Arda.

Real Sociedad

Kým sezónu začal baskický celok ako z veľkej knihy, bojujúc o prvú štvorku, aktuálna forma Realu Sociedad ideálna nie je. Mužstvo Eusebia Sacristána je v La Lige Santander stále šieste, no v posledných piatich zápasoch zvíťazilo iba raz, keď navyše tri razy nezískalo ani bod. Vytúžené tri body prišli až v uplynulom kole španielskej ligy, keď po dlhom čase okúsili hráči z Anoety pocit víťazstva po triumfe 3-1 nad zachraňujúcim sa Sportingom Gijón.

Za predpokladu však, že by sa Sociedadu napokon podarilo získať miesto v pohárovej Európe, čo im šiesta priečka zabezpečuje, majiteľ klubu Jokin Aperribay by mal rozhodne dôvod na spokojnosť. Problémom Realu totiž v uplynulých sezónach bola práve nekonzistentnosť, kvalitné výkony striedali tie horšie, aby v poslednom ročníku skončil mančaft v La Lige aj napriek obrovskému potenciálu len na dvanástom mieste. Celku príliš neprospel experiment s Davidom Moyeom, aktuálnym manažérom Sunderlandu, ktorému pôsobenie v Španielsku nevyšlo a v novembri roku 2015 ho nahradil už omnoho úspešnejší Eusebio. O tohto päťdesiatdvaročného kouča, ktorý počas svojej hráčskej kariéry hral i za Barcelonu, sa dokonca zaujímali práve aj Blaugranas, ktorí stále hľadajú trénera pre nasledujúcu sezónu.

Eusebio podľa všetkého v tridsiatom druhom kole nebude mať k dispozícii trojicu svojich hráčov. Hneď dvojicu jeho zverencov trápia problémy s kolenom, konkrétne Guridiho a Martíneza, otázny je ale aj štart Odriozolu s poranenými slabinami. Múdrejší budeme každopádne po zverejnení zápasovej nominácie.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 15. apríl 2017 (sobota)

Čas: 20:45

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: forcabarca.sk, goal.com, wikipedia.org, evysledky.com
Foto: archív

gabo7

2
2017-04-15 10:12:25

Na ceskej stranke Forcabarca bol clanok,Pique sa pohadal s L. Enrique,ale pred chvilou ho stiahli,cital ho niekto u nas? Ak ano,napiste prosim podrobnosti,urcite to bude zaujimat aj ostatnych.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.