Gianluca Zambrotta (narodený v talianskej provincii Como vo februári 1977) v rozhovore pre denník MARCA rozoberal štvrťfinálový dvojzápas svojich dvoch bývalých mužstiev, veľkoklubov Juventusu Turín a FC Barcelona. Podľa slov súčasného manažéra najvyššej indickej futbalovej súťaže sa na Camp Nou môže stať hocičo.

Luis Enrique vyhlásil, že proti Juve problém nespočíval v taktike. Súhlasíte?

"Stretnutie som sledoval priamo na štadióne a nezdalo sa mi, že by problém spočíval v Piquém, Mascheranovi či Neymarovi. Tento rok však v zápasoch vonku zlyhali všeobecne už veľakrát, v Paríži, Málage, Coruñi, teraz v Turíne... Rozdiel medzi Juventusom spočíval len v prístupe. Nezabúdajme na ich snahu vysoko napádať, v zápase na Camp Nou uvidíme v porovnaní s duelom proti PSG tím, ktorý bude diametrálne odlišný. Problém Barçy nespočíval v taktike, no ich mentalite a prístupe."

Myslíte si, že Barca bude schopná zvrátiť výsledok 3-0?

"Treba si uvedomiť, že v tomto prípade bude prístup Juventusu v porovnaní s prístupom PSG neporovnateľný. V posledných deviatich zápasoch Ligy majstrov inkasovali len dvakrát. Bránia, so všetkým rešpektom voči PSG, veľmi dobre. Talianom sa však nebude hrať ľahko, pretože to je Camp Nou so svojou skvelou atmosférou, kde sa stať môže čokoľvek. Barca bude musieť útočiť, no taktiež si dávať pozor v obrane, pretože Juve s Dybalom, Higuaínom či Cuadradom je enormne silné, pričom navyše neočakávam, že budú len brániť, som si istý, že na Camp Nou sa nebudú venovať iba defenzíve. Nebolo by to dobré, mali by hrať tak, ako sú zvyknutí, musia byť kompaktní, pokračovať v tom, že sú tím, v ktorom všetci neustále behajú a pomáhajú si navzájom."

Kto je Vaším favoritom na výhru v tohtoročnej edícii Ligy majstrov?

"Juventus má na to, aby sa dostal do finále, najväčšiu šancu. Má viac skúseností, viac si verí, v porovnaní s Juve z berlínskeho finále proti Barçe sa výrazne zmenil. Sú to však aj družstvá ako Atlético, Bayern či Real, ktoré majú svoju štandardnú kvalitu taktiež."

Aká bola Vaša skúsenosť s FC Barcelona?

"Boli to dva nezabudnuteľné roky, nie ale iba po hráčskej stránke, no i po tej ľudskej. Môžem povedať, že som hral v jednom z najlepších klubov na svete, v jedinečnom celku s dokonalým štadiónom a v nádhernom meste, do ktorého sa často vraciam. Náš káder bol skvelý, mali sme Messiho, Ronaldinha, Xaviho, Iniestu, Puyola a na lavičke Rijkaarda. Mužstvo bolo mimoriadne silné, trofeje však neprichádzali. Predpokladám, že tak tomu bolo preto, lebo tím sa pripravoval na úspechy, ktoré zažil neskôr. V tejto ére bol navyše veľmi silný Madrid."

Je pre Vás ako obrancu Messi nezastaviteľný?

"Po mentálnej a fyzickej stránke musíte byť pripravení na sto percent, počítať je navyše nutné s pomocou vášho spoluhráča. V súbojoch jeden na jeden je ho zastaviť veľmi náročné, lebo ťa prevezie zo strany na stranu, nedá ti dýchať. Mne osobne sa však nepáčilo osobné bránenie, preferoval som zónovú defenzívu. To by mohlo Juventusu veľmi dobre poslúžiť pri Messiho bránení."

Aké boli Clásicá, ktoré ste zažili v Španielsku?

"Je to vždy jedinečný súboj, podobne ako v Taliansku Miláno - Inter, Juventus - Miláno alebo Juve - Inter. Sú to kľúčové duely pre vývoj ligy. V daný týždeň sa hovorí iba o tomto zápase, pripomínajú ti ho z každej strany. Ja si obzvlášť spomínam na stretnutie z roku 2007, ktoré sa skončilo výsledkom 3-3, v ktorom sa podarilo streliť Messimu hetrik s parádnym posledným gólom. Vyhrať na Bernabéu pre Barcu nebude jednoduché pre kvalitu Madridu, hoci verím, že sa im to podarí."

Ktoré tímy sa prezentujú najzaujímavejším herným prejavom?

"V Taliansku sa mi páči Neapol. Často držia loptu na svojich kopačkách a zaobchádzajú s ňou veľmi dobre. Barca predvádzala pohľadný futbal vždy, a to obzvlášť s futbalistami ako Messi, Neymar, Suárez, Iniesta... rovnako ako to je s hráčmi z Madridu. Páči sa mi tiež Atlético pre víťaznú mentalitu Simeoneho."

Vidíte Dybalu ako budúceho nástupcu Messiho?

"Barcu gólovo prekonal dva razy a v mnohých dueloch je pre svoje mužstvo kľúčový. Má skvelú osobnosť a patrí medzi najlepších na svete, to sa musí nechať, v jeho veku mal však Messi už dve Zlaté lopty a v drese prvého tímu Barcelony hral už zhruba osem rokov. Lea poznám veľmi dobre a nikto jemu podobný neexistuje, možno Cristiano, no to sú dvaja nedosiahnuteľní futbalisti. Messi je Messi a Dybala je Dybala. A Messi je číslo 1."

So skúsenosťami, ktoré máte, je Vaša budúcnosť spojená s trénerskou lavičkou...

"Keď som v Miláne ukončil kariéru, pracoval som počas dvoch rokov vo Švajčiarsku a neskôr v Indii. Pozorne som sledoval to, čo robil Sarri v Neapole a veľmi dobre poznám i Ancelottiho. Veľa som sa naučil aj od Lippiho. Veľmi mi je sympatická mentalita Simeoneho a Conteho a som si istý, že veľkým trénerom môže byť aj Zidane, ktorý pozná veľmi dobre prostredenie Madridu a má výborný káder hráčov."

Zdroj: marca.com
Foto: archív, marca.com

Mantikora

10
2017-04-18 11:27:31

Pekny rozhovor:)

tominno9

18
2017-04-18 12:07:52

Cristiano podobný Messimu? Hlúposť! Ani štýlom, ani asistenciami, jedine gólovo ak to len na papieri

abstinent

14
2017-04-18 12:18:20

zambrotta ma pravdu,nasi hraci te zapas odflakli,az na messiho ktori sa aspon snazil

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.