Vedecké múzeum CosmoCaixa v Barcelone bolo zvolené za jedno z najlepších v Európe vďaka svojmu jedinečnému dizajnu a inovatívnym a interaktívnym exponátom rozložených na celkovej ploche 50.000 m2. Geologická stena, Amazonský prales či planetárium patria medzi najobľúbenejšie.

Historická časť budovy, v ktorej sa múzeum nachádza, bola postavená v rokoch 1904 až 1909 podľa návrhu architekta Josepa Domènecha a pôvodne slúžila ako prístrešie pre nevidiace dievčatá. V roku 1979 bola budova rozšírená a o dva roky neskôr následne otvorená pre verejnosť ako múzeum vedy Caixa. Z dôvodu nevyhnunej rekonštrukcie ju však v roku 1998 museli zatvoriť a svoje brány otvorilo jedno z najlepších vedeckých múzeí v Európe v septembri 2004 pod súčasným názvom CosmoCaixa. Nová časť budovy, tvorená zo skla a umiestnená v podzemí, bola navrhnutá architektmi Estevem a Robertom Terradasom.

"Preskúmaj, presvedč sa a buď prekvapený." - tak znie motto múzea. Príďte na návštevu a kochajte sa prírodou, vedou a technológiami. Staňte sa nachvíľu vedcom!

Po vstupe do múzea cez historckú budovu z obdobia moderny sa vám nad hlavami zjaví obrovský strom a ocitnete sa v akejsi špirále, ktorá vedie návštevníkov z prízemia až na piate poschodie, kde sa nachádza väčšina významných exponátov. Najatraktívnejša z nich je známa pod názvom Zatopený prales, čo je vlastne realistická konštrukcia zaplavenej oblasti v Brazílii, ktorá má viac ako tisíc štvorcových metrov. Má bohatý ekosystém s takmer sto rôznymi druhmi rastlín, rovnako tiež tu nájdeme ryby, aligátory, anakondy a množstvo ďalších zvierat. Cez sklo môžu návštevníci pozorovať úchvatný život pod hľadinou.

Hlavná miestnosť na najnižšom poschodí sa volá Sála významu, kde sa múzeum riadi zásadou, že každá skutočnosť sa dá vysvetliť pomocou vedy. Veľká výstava tu ukazuje vývoj od počiatku vesmíru, základné zákony prírody sú vyložené prostredníctvom interaktívnych exponátov a môžete sa pozrieť ako presne funguje gravitácia, vlny či iné prírodné javy. Ďalej treba spomenúť Geologickú stenu alebo múr, ktorý ilustruje geologickú históriu tým, že ukazuje sedem autentických prierezov hornín z rôznych oblastí sveta - spolu vážia viac než sto ton. V múzeu sa nachádza aj planetárium. K videniu je toho skutočne veľmi veľa a nepochybne každý si príde na svoje, deti sa môžu taktiež priučiť vede prostredníctvom aktivít.

(Viac fotografií múzea nájdete na tomto odkaze)

Info pre turistov

Adresa: Carrer d'Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona

Web: www.cosmocaixa.com

Kontakt: +34 932 12 60 50

Vstupné: Dospelí 4 eurá, deti do 16 rokov majú vstup zdarma.

Otváracie hodiny: V pondelok zatvorené, utorok až nedeľa od 10:00 do 20:00.

Návštevu múzea si ľudia veľmi pochvaľujú, oblúbené je najmä pre páry a rodiny s deťmi, pričom priemerná dĺžka prehliadky trvá viac ako tri hodiny. Najlepší spôsob ako sa dostať do CosmoCaixa je vlakom L7, ktorý ide od Plaza Catalunya na Avenida Tibidabo, kde musíte vystúpiť. Odtiaľto môžete ísť buď autobusom číslo 196 a zastaviť pri múzeu, alebo uprednostníte skôr pešiu dopravu po čerstvom vzduchu od stanice. Trvá to asi len päť minút. Zavedú vás sem aj autobusové linky 17, 22, 58, 73, 75, 60, ktoré stoja neďaleko.

zdroj: barcelona-museum.com, aviewoncities.com, barcelona.de, smart-systems-integration.org

foto: roselinde.me, happypeoplebarcelona.com, aviewoncities.com, tripadvisor.com

Mirakva

4
2017-04-21 20:09:49

Tam pojdem :D

abstinent

4
2017-04-21 20:33:32

iba 4 eura vstup pre dospelych???jake lacne

Daniel9

16
2017-04-21 21:11:14

Admini super práca len tak ďalej :) páčia sa mi články o Barcelone ako meste :)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.